sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Mark 12:28 Unul din cãrturari, care-i auzise vorbind,




Mark 12:28  Unul din cãrturari, care-i auzise vorbind, fiindcã stia cã Isus rãspunsese bine Saducheilor, a venit la El, si L-a întrebat: "Care este cea dintâi dintre toate poruncile?"

Se tineau dupa Domnul Isus carturarii, Fariseii, si tot norodul. Dar carturarii si fariseii care se credeau invatati in ale legi is permiteau sa-I puna intrebari Mintuitorului, dar fara succesul de a putea sa-l incurce. Defapt, aceastia vroiau ei sa-L prinda cu ceva gresit inpotriva legi lui Moise ca apoi sa poata  sa- l invinuiasca .

De data aceasta a venit la El un carturar mai indraznet si i-a pus o intrebare.Era convins ca sta in fata unuia care poate sa-I  dea raspuns, pentruca auzise ca raspunses bine saducheilor. Iata ce intrebare ii adreseaza el,” "Care este cea dintâi dintre toate poruncile?"Le stia el ca doar cunostea legea, facea parte dintre intelectualii de elita a lui Israel.I-a pus intrebarea si astepta raspunsul.Raspunsul nu a intirziat sa vina dela Domnul Isus. El, care cunostea inimile ia dat un raspuns care se gasea in lege.Nimic dela El insusi.Evangelistul Marcu a cuprins pe larg acest raspuns al Domnului Isus.

Mark 12:30  si: "Sã iubesti pe Domnul, Dumnezeul tãu, cu toatã inima ta, cu tot sufletul tãu, cu tot cugetul tãu, si cu toatã puterea ta"; iatã porunca dintâi.

Domnul Isus vrea sa spuna ca, cu intreaga fiinta a ta. Sa nu ramina in fiinta omului nimic care sa nu se raporteze la El si Dumnezeu.Carturarul va fi zis in inima lui,” pai asa si fac”dar Domnul Isus nu s-a oprit aici . El ii aduce pe a doua porunca , cu toate ca Carturarul nu ia cerut-o si pe a doua.

Dar Domnul Isus avea sa atace as zice raul din fiinta omeneasca, si nu numai raul, dar vroia sa lege aceasta prima porunca de ce-a de a doua care sunt legate intrun fel.Daca intrebi si azi pe cineva , daca iubeste pe Dumnezeu sigur ca iti va da respunsul ca da.Ei bine, Domnul Isus aduce inainte pe cea de a doua porunca,care se afla in versetul 31.Din nou, el nu-I ceruse pe a doua.

31  Iar a doua este urmãtoarea: "Sã iubesti pe aproapele tãu ca pe tine însuti." Nu este altã poruncã mai mare decât acestea."

Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insusi.Negresit ca nu este om care sa se urasca pe el insusi, numai daca este bolnav. Un om sanatos mintal cauta sa is satisfaca pentru el insusi tot ceia ce i-se pare ca este cel mai bun.Daca ne uitam si la noi aici suntem deficitari,daca nu chiar falimentari in privinta aceasta. Il iubim pe Dumnezeu,dar cind vine vorba de aproapele nostru, oricare ar fi el, suntem falimentari. 

Domnul Isus specifica,” ca pe tine insuti” Aici este gravitatea cea mai mare ca,ca om nu avem o astfel de inima care sa iubeasca ne conditionat .El stia ca fiinta omeneasca e deficitara la acest capitol de a iubi pe aproapele lui ca pe el insusi. Deaceia ia si adus inainte porunca a doua, cu toate ca, carturarul a vrut sa o evite, s-au nu era interest de ea.Omul este ipocrit in viata lui, ne sincer cu el insusi. 

Iubesc pe Dumnezeu dar nu vreau sa-l vad pe aproapele meu.Acest carturar iubea numai prima porunca. Dar Mintuitorul spune ca, a iubi pe aproapepe tau e cea mai mare dintre porunci.Acestuia i-se parea greu de acceptat pe a doua. Cu toate ca, Ap Ioan spune in versetul de mai jos ca, poruncile Lui nu sunt grele,
1 John 5:3  Cãci dragostea de Dumnezeu stã în pãzirea poruncilor Lui. si poruncile Lui nu sunt grele,

Ca sa nu ti-se para ca sunt grele trebuie sa le iubesti. Nimic nu vine din sila, s-au din obligatie. Cuvintul spune ca, Dragostea este liantul care te poate face instare sa treci peste resentimente.Natura omului este sa fie egoist.Dar nu si pentru cel care a fost nascut din nou. In el Dumnezeu a pus o noua structura. Cu privire la Dargostea care se gaseste in cel rascumparat , iata ce citim, Romans 5:5  Însã nãdejdea aceasta nu însealã, pentru cã dragostea lui Dumnezeu a fost turnatã în inimile noastre prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat.

Daca nu am dragoste pentru aproapele meu, oricare ar fi el, este un semn de intrebare daca Dumnezeu a pus duhul Lui in inima mea. Altminteri nu as avea nici-o problema, greutate sa iubesc.Un prileji de cercetare pentru fiecare in parte.Carturarului i-se parea greu  sa iubeasca pe aproapele lui. El nu era nascut din nou. Si astazi cei de afara din trupul Domnului Hristos,nu li se atribuie lor aceasta dragoste din Dumnezeu.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: