vineri, 29 august 2014

1 Corinteni 15-9,. Căci eu sînt cel mai neînsemnat dintre apostoli; .......
















1 Corinteni 15-9,. Căci eu sînt cel mai neînsemnat dintre apostoli; nu sînt vrednic să port numele de apostol, fiindcă am prigonit Biserica lui Dumnezeu.

         Iata o cercetare de sine la ap, Pavel si ce amintiri triste ii brazda mintea si inima. Dar Dumnezeu se indurase de el si il facuse Apostol.Dar aceasta atitudine pe care el a avut-o inainte ca Dumnezeu sa se indure de el,il tinea zmerit.Căci eu sînt cel mai neînsemnat dintre apostoli; Nu indraznea sa se scoata in evidenta pentru felul de cum a actionat in tineretea lui, negresit din ne stinta.De felul cum a fost invatat nu avea dece sa se umileasca. Dar nu era drumul pe care Dumnezeu il vroia sa mearga.Aparuse Domnul Isus  si era necesar ca el sa stie asta. Dece a aparut fiul lui Dumnezeu care nu se stia de El in vechime.Nu-l invatase Gamaliel despre Domnul Isus, pentruca nici el nu stia de asa ceva. Cu toate ca prorocii au facut tinta lor staruitoare sa vada in ce vreme v-a veni Mesia.1 Petru 1-10,Proorocii, cari au proorocit despre harul care vă era păstrat vouă, au făcut din mîntuirea aceasta ţinta cercetărilor şi căutării lor stăruitoare.La sfirsit Dumnezeu l-a facut descoperit pe Fiul Lui ca Mintuitor a lui lui Pavel si a tuturor ce vor crede dealungul veacurilor, pina la venirea Lui sa-i ia acasa cu El.

         Sunt si azi printre noi unii care au actionat ca si ap, Pavel.Dar nu au atitudinea zmerita pe care  a avut-o Pavel. Acestia din potriva ies in fata, se vor sa ia grija adunarilor. Nu e nici-o parere de rau la ei, ii cunoastem cu totii.Sa ajungi la aceasta stare de zmerenie as zice ca, este in urma coboriri in tine insusi adinc si sa te cercetezi.Dar nu o poti face fara nasterea din nou care schimba totul in structura sufleteasca. Pavel nu si-a arata aceasta parere de rau pina ce Dumnezeu nu a intervenit in viata lui.Daca privim la apostol vedem ca ne-a lasat prin harul lui Dumnezeu un tezaur in epistolele lui, mai mult de cit ceilalti apostoli.Dece? Pentruca asa a gsit Dumnezeu cu cale sa il foloseasca .Apoi, el spune despre el ca, nu sînt vrednic să port numele de apostol,Sigur ca acest nume de apostol il purtau cei care umblase cu Domnul Isus in timpul vieti Lui pe pamint.

         Dar Dumnezeu l-a inclus si pe Pavel in rindul acestor apostoli.Cu toate ca el se vedea asa de ne important. Dumnezeu i-a pus pe umeri o lucrare uriasa.Sa duca evangelia la neamuri.Ne bucuram si noi de munca lui in lucrarea lui Dumnezeu.El a avut o chemare speciala si intrun mod special.As zice ca el este un unicat.Citi din zilele noastre care se considera ca au o chemare sa vesteasca Cuvintul, sa dea invatatura din Cuvint, sunt constienti ca aceasta lucrare e a lui Dumnezeu? Si ca este necesar sa fi chemat de El,ca sa te incadrezi. Dumnezeu sa iti puna o asa sarcina de dus, sa fi un lucrator pentru Domnul trebuie sa fi mai intii  Copil al Lui.Apostolul s-a coborit adinc in inima lui si si-a facut un proces.nu sînt vrednic  In ochii lui nu era vrednic. Dar Cel care l-a chemat l-a invrednicit mai mult de cit ar fi putut el sa faca prin efortul lui personal, oricit zel ar fi avut el pentru lucrare. Intr-o imprejurare avea sa spuna aceste cuvinte cu privire la harul lui Dumnezeu care i-a pus pe umeri aceasta lucrare.

         Iata ce spune el.1 Corinteni 15-10,Am auzit de unii din acestia care se considera ei insusi lucratori, ca e vai de casa lor.Intrebarea este, sunt acestia vrednici? Cuvintul nu este binecuvintat de Dumnezeu daca nu esti vrednic si totusi te afli printre cei care nu se dau in laturi de a iesi inainte, in fta fratilor.Poate cineva sa nu fie de acord cu ce spun.Dar Cuvintul ne este calauza si in privinta aceasta.Ap, Pavel ii spune tinarului Timotei aceste cuvinte.1 Timotei 3-1-4, Nu s-a tinut si nu se tine cont de aceste cerinte pe care Cuvintul le scoate in evidenta ca fiind apsolut necesare.Ce rezulta de aoci?Ca Dumnezeu nu te-a chemat si ca atare El nu binecuvinteaza “locrarea” pe care crezi ca o faci pentru El.Poti cutreiera drumuri in lung si in lat dar nu esti trimis de El.Cel ce este trimis de El are aceasta stare pe care Pavel o arata de nimicnicie inaintea lui Dumnezeu si in naintea fratilor.Daca Pavel a capatat un cuget sensibil si se vede ca, in feleul de cum a actionat l-ar descalifica sa se numeasca Apostol. fiindcă am prigonit Biserica lui Dumnezeu.

         Dar poate v-a zice cineva,Pavel a facut-o dar cei de azi nu au facut ce a facut ap, Pavel.Daca suntem sinceri si ne ducem in urma numai cu citi-va ani in urma, stim destul de bine care dintre cei ce veneau in adunare printre noi cit mult rau a facut unor frati.Sa nu aiba acestia remuscari, pareri de rau? Daca nu, se vede treaba ca nu Dumnezeu i-a chemat.Nu stim in amanuntit cum se va fi simtit Pavel care si-a trait viata cu acest regret ca a prigonit ce apartinea lui Dumnezeu,pentru acesti rascumparati de Fiul Lui. Nu ne arata Scriptura ca Apostolii ar fi facut ceva scoala speciala seminare,teologie,pentru a putea sa-l vesteasca pe Domnul Isus. In scolile acestei lumi poti invata despre lucruri care te pot ajuta in viata aceasta de fiecare zi.Ca sa fi pus in slujba Lui, trebuie mai intii ca Dumnezeu sa intervina in viata ta. sa faca transformarea pe care numai El o poate face. Apoi, te v-a pune in lucrarea Lui. Fiinca e a Lui, El te v-a invrednici sa o faci spre slva Lui,fara compromis, dezinteresat de tot ce e material.

John Balarie
Los Angeles California.

Niciun comentariu: