marți, 26 august 2014

Iona 4-11,Şi mie să nu-Mi fie milă de Ninive, cetatea cea mare,........















Iona 4-11,Şi mie să nu-Mi fie milă de Ninive, cetatea cea mare, în care se află mai mult de o sută douăzeci de mii de oameni, cari nu ştiu să deosebească dreapta de stînga lor, afară de o mulţime de vite!“

         Avem acest caz unic in Cuvintul lui Dumnezeu. Cei care citesc Cuvintul la rind au dat peste acest loc. Zic, la rind, pentruca am intilnit persoane care mi-au spus ca,ei citesc unde se deschide biblia,altii citesc dupa preferinta.Acesta este motivul de citesc un loc de doua ori s-au de mai multe ori, iar alt loc nici-o data.Sa nu fie de mirare ca acestia nu pot digera hrana tare din Cuvint si in deosebi din vechiul testament.Despre acest popor din Ninive, Dumnezeu spune,Şi mie să nu-Mi fie milă de Ninive,Acest oras la vremea aceea era destul de infloritor, prosper. Unde e prosperitate materiala e si multa neleguire, pacat.Avem si o alta prosperitate spirituala care e cautata de copiii lui Dumnezeu.Vedem in zilele noastre cum stau lucrurile.Lui Dumnezeu i-a fost mila in decursul istoriei umane  de finta pe care a creiat-o.
        
          Ce are acest popor din Ninive particular? erau atit de inapoiati in aceasta cetate. cetatea cea mare,Si asa cum am spus in orase mari pacatul se desvolta mai mult si mai rapid, decit in alte parti mai retrase.Iata ce numar impresionant de locuitori la vremea aceeia, în care se află mai mult de o sută douăzeci de mii de oameni, Ca in oricare socetate sunt si oamenii mai instariti material, si intelectual. Dar ca marea majoritate sunt saraci cu mintea. saraci cu mintea? Da, saraci cu mintea, pentruca ei nu stiau lucruri elementare ale vieti. Iata ce nu stiau acestia din Ninive.cari nu ştiu să deosebească dreapta de stînga lor,Ciar asa sa fi fost? Negresit ca da, din moment ce Cuvintul ii descrie ca o situatie jalnica.Pentru noi cei de azi, poate si din alte timpuri cind citim acest loc pare greu de crezut.

         Dar acestia stiau sa deosebeasca animalele intre ele. Is vor fi zis ei, ce importanta are sa sti care e stinga si care e dreapta. Important vor fi spus ei, sa sti care e vaca si care e oaie sau un alt animal,ca sa deosebesti cind vine vorba de al sacrifica.In felul acesta puteau sa comunice intre ei, fara sa greseasca.Dar poate cineva va zice, ce legatura poate fi intre acest pasaji si noi care suntem oameni civilizati?Asa poate fi. Dar cum Biblia este o carte spirituala ,Romani 7-14, Ştim, în adevăr, că Legea =Cuvintul scris este duhovnicească: trebuie sa ne uitam la latura spirituala, aici ne incadram noi cei care spunem ca suntem credinciosi.
Domnul Isus face separarea (s-au deosebirea) oilor de capre prin aceaste doua cuvinte,Dreapta sunt oile si Stinga caprele.Vom vedea si in alte pasaje ca, dreapta= oile= ce e sfint.Stinga=caprele =de ce nu e sfint.Iata ce citim in Ezechel.
Ezechel 44-23,Vor învăţa pe poporul Meu să deosebească ce este  -sfînt de ce nu este sfînt-, şi vor arăta deosebirea dintre ce este -necurat şi ce este curat-.

         Cine ii v-a invata pe popor? Negresit ca Preotii la vremea aceia si Prorocii care erau pusi de Dumnezeu sa invete poporul sa nu ajunga in situatia celor din Ninive.Cu alte cuvinte sa poata, sa fie instare sa faca deosebire.Aici in Ezechel nu mai este vorba de mina stinga si mina dreapta la modul literal, ci de lucruri spirituale.Am pus mai sus echivalentul dreptei si al stingi.Vor învăţa pe poporul Meu să deosebească ce este- sfînt de ce nu este sfînt-,Daca Niniviteni ar fi putut spune ca nu e nici-o paguba ca nu pot deoebi stinga de dreapta,Nu tot asa stau lucrurile cu ce e sfint de ce e ne sfint.Dumnezeu e direct interesat ca sa se stie copiii Lui aceasta deosebire.Dreapta ne aratata in mai multe locuri ca ii apartine lui Dumnezeu. Am dat numai doua locuri in care putem vedea.
       
         Exod 15-6, Dreapta Ta, Doamne, şi-a făcut vestită tăria;Mîna Ta cea dreaptă, si alt loc care arata de dreapta Lui,Psalmul 118-15,dreapta Domnului cîştigă biruinţa! .Dar se intimpla azi printre cei ce se aduna la olalta ca sunt unii care nu stiu sa deosebeasca intre stinga si dreapta.Vezi ce e stinga si ce e dreapta mai sus.Domnul Isus sta la dreapta lui Dumnezeu.Avem Casa lui Dumnezeu, si o oare care casa cu o intrebuintare fireasca,chiar pacatoasa.Pai sa nu sti sa faci aceasta deosebire este un lucru grav.Te afli in Casa lui Dumnezeu unde Psalmistul spune,Ps, 93-5,Sfintenia e podoaba Casei Tale...Alte doua caracteristici pe care Cuvintul le scoate in evidenta.deosebirea dintre ce este necurat şi ce este curat.Aici ar fi mai mult de spus.Nu cred ca face referire la ce sa maninci si ce nu. Dar chiar si asa fiind, este o separare, o deosebire., Nu pot merge impreuna curatia cu necuratia, ca si slujirea la doi stapinii.

         Cit rau fac unii in adunari si nu sunt constienti de asta.Sa nu poti separa, ( a face diferenta) ca locul unde te afli este Casa lui Dumnezeu.Asta inseamna ca nu esti mai departe de niniviteni.Cuvintul ne arata ca sunt unii care numesc binele rau si raul bine.Isaia 5-20,Vai si citi mai sunt si printre noi care nu stiu sa deosebeasca ce ne arata Cuvintul.Daca ii spui unuia care nu deosebeste cum trebuie sa se poarte in Casa lui Dumnezeu,acesta va numi raul pe care-l face bine.Asa ca in toate timpurile au fost si vor fi astfel de oameni care nu fac DEOSEBIRE.As incheia cu un verset din noul testament.
Evrei 5-14, Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul. In acest verset, putem vedea dece nu pot unii sa faca aceasta deosebire pe care Cuvintul ne-o arata, si care este necesara.Citim de hrana tare care e pentru oameni mari, adica maturi in credinta.

         Nu e vorba de a minca la modul literal, ci spiritual.Acestia spune autorul acestei epistole ca s-a deprins, prin întrebuinţare,Ce intrebuintare? Intrebuintarea Cuvintului ca hrana.Nu e de mirare daca citesti pe fuga s-au cind iti aduci aminte ,s-au cind ai timp,s-au citesi orce numai Cuvintul sfint nu.Nu esti unul dintre cei ce s-au deprins,să deosebească binele şi răul.Am vazut cu totii cum unii se asociaza cu cei care numesc raul bine.Si vai cit rau fac in adunare.Domnul sa aiba mila de toti care sustin ca sunt credinciosi dar care numesc raul bine.Va veni si clipa pe care Dumnezeu judecatorul Cel drept va face aceasta deosebire, separare vesnica.Am mai spus cu alta ocazie despre cele zece fecioare care erau la un loc dar care cinci din ele,nu au stiut sa deoasebeasca venirea Mirelui,ca v-a veni pe neasteptate. Atunci v-a fi un moment in care Mirele insusi va face deosebire,(separare) intre ce e bun si ce e rau.Intre ce este al Lui si ce nu.Este o tragedie sa fregventezi o adunare chiar anii buni si sa fi separat de cei cu care ai mers anii buni in adunare.Cuvintul ne arata ca Dumnezeu va face deosebire intre  unii de altii.Oile la dreapta si Caprele la stinga.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: