luni, 18 august 2014

Filipeni 1-29,Căci cu privire la Hristos, vouă vi s-a dat harul










Filipeni 1-29,Căci cu privire la Hristos, vouă vi s-a dat harul nu numai să credeţi în El, ci să şi pătimiţi pentru El,
        Nu vroiam sa mai scriu despre har ca am facut-o cu alta ocazie. Dar pentru-ca cine-va a scris o predica pe care un frate a expus-o inaintea credinciosilor in adunare si mi-a veni si mie am gasit cu cale sa mai aduc in atentie cite-va ginduri in atentia fratilor mei de pretutindeni.Predica avea ca subiect harul.Pina aici totul este bine, dar a facut o expunere cu privire la crestinatate.Nu stiu daca fratele a inteles el insusi ca este diferenta intre a fi crestin cu numele si a fi copil al lui Dumnezeu.Chiar daca s-a referit intrun fel le cei care fregventeaza o adunare.Am copiat rindul cu (highlight)din expunerea fratelui si il dau mai jos. Fiecare are dreptul sa analizeze cum stau lucrurile in aceasta privinta.
Efeseni 3, Marea problemă a creștinătății române este că n-a înțeles harul.
As zice ca, marea problema e ca nu se separa crestinatatea de copiii lui Dumnezeu.Ap, Pavel aduce in atentie cui se da acest Har al lui Dumnezeu.vouă vi s-a dat harul .Cine sunt acestia vouă ?. Sunt cei nascuti din nou.Lucru care este esential de inteles.Altminteri creiem confuzie in mintea multora.Se stie fiecare daca este nascur din nou. Nu e totul sa participi la stringerile la olalta a celor rscumparati.Acestia, Voua se refera le cei care au viata in ei.

         Cind citim de harul lui Dumnezeu, citim in epistole. In deosebi a le lui ap, Pavel.El face referire deseori la Harul lui Dumnezeu.Trebuie stiut de noi care ne socotim ca suntem nascuti din nou , copii ai lui Dumnezeu, Harul este pentru Copiii Lui.Daca ne uitam mai atenti in Cuvint si cu un duh de apropiere sincera la ceia ce declaram,spunem altora, vom vedea cui se adreseaza Apostoliii.Toate epistolele sunt adresate unora care se stringeau la olalta, nascuti din nou si credinciosii.Iata in ep, catre Galeteni ce le scrie ap, Pavel acestora,In primul rind el ii numeste frati pe toti. Dece? Pentruca erau in Adunare si nu ai dreptul sa etichetezi ca asta e frate si asta nu.

         Daca ai o intimitate mai profunda cu un frate si vezi ca nu traieste potrivit cu viata noua a unui nascut din nou,Poti sa spui ca nu e nascut din nou. Dece? Penturuca ii veti cunoaste dupa roade spune Mintuitorul.Orcare ai fi, viata trita face dovada daca esti nascut din nou s-au nu.Oamenii lumi stiu sa faca diferenta.
Galateni 6-18,Fraţilor, harul Domnului nostru Isus Hristos să fie cu duhul vostru! Amin. Deci, vedem ca harul este cu cei care sunt ai Domnului Hristos.Ap, repeta si altor credinciosi aceleasi cuvinte.Celor din Tesaloniceni.
1 Tesaloniceni 5-28,Harul Domnului nostru Isus Hristos să fie cu voi cu toţi! Amin. Dar care e definitia Harului?Ceva ne meritat,favoare,s-au influenta divina dat celui care este al Domnului Hristos.Acestea se gasesc in dictionarul Englez.Dumnezeu are in vedere sa descopere copiilor lui din divinitatea Lui pe care o gasim in Cuvintul Lui scris.Pavel spune intr-o imprejurare,Mie mi-a fost dat harul….Ce sa fac cu el? Sa-l folosesc in viata mea, in lucrare.
Ioan 1-17, căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul şi adevărul au venit prin Isus Hristos.Iata cum a venit Harul.

         Inainte de a veni Domnul Hristos, harul nu era. El a venit, a fost adus de Mintuitorul.Intrebarea se pune ,Dece a adus Fiul lui Dumnezeu harul cu El?Cei care citim Cuvintul cu atentie si interes de a cunoaste tot mai bine pe Mintuitorul. Cei pe care Dumnezeu, ii are in vedere sa ii aduca la viata cu Domnul Isus, au nevoie de un sprijin ca sa traiasca o viata spre slava lui Dumnezeu. Si acest sprijin le este dat in Harul lui Dumnezeu. Daeci, cine sunt ai Domnului Hristos, beneficiaza de acest sprijin.Lumea nu il are si nici nu-l poate primi. El este dat in exclusivitate celor nascuti din nou.Daca totusi am gindi ca este universal asa cum gindesc unii,ca pot sa il aiba si fara nastrea din nou, s-au fara sa fi fost inviati la o viata noua.

         Dumnezeu nu pune acest Har intrun om mort spiritual.Cunoastem cu totii acest verset din Romani.
Romani 5-20, Ba încă şi Legea a venit pentruca să se înmulţească greşala; dar unde s-a înmulţit păcatul, acolo harul s-a înmulţit şi mai mult;Ap, vorbeste de imultirea pacatului.Suntem martori cum se deruleaza viata celor care nu-l cunosc pe Domnul Hristos ca Mintuitor personal.Pacatul este modul lor de viata.Si e ceva normal, nu-i deranjaza pentruca sunt morti fata de Dumnezeu.dar unde s-a înmulţit păcatul, Pacatul s-a imultit si continua sa se inmulteasca. Dece? pentruca, Dumnezeu are un plan de a desfinta ce este vechi si de a face o noua creiatie unde v-a locui neprihanirea. Asa a fost pe vremea Sodomei si Gomorei cind Pacatul, neleguirea, a ajuns la culme.Dar unde se inmulteste pacatul? Negresit in lumea in care traiesc si copiii lui Dumnezeu.
          Sunt ei scutiti de aces flagel? As zice ca nu, pentruca este inevitabil sa nu te afecteze intrun fel s-au altul.Sa nu fiu inteles gresit. Pacatul nu mai domneste in trupul celui nascut din nou.Trupul lui este Templul Duhului sfint.Dar pentruca Dumnezeu stie , cunoaste, cursul omeniri ca duce la distrugere a pregatit acest Har care e dat celor rascumparati sa fie inmultit si el. Dece sa fie inmultit? ca sa contra balanseze as zice inmultirea pacatului.Intelegem noi care este lucrarea Harului? De ai fi de ajutor copiilor lui Dumnezeu.Dar, atentie.Cuvintul ne arata ca, Harul nu vine peste un copil al lui Dumnezeu sa dea gramada.Este necesar sa te duci inainrea Tronului.Evrei 4-16, Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentruca să fim ajutaţi la vreme de nevoie.

         Nu este greu de inteles, ca copii ai lui Dumnezeu avem nevoie de acest sprijin continu.Deaceia suntem indemnati sa ne apropiem. Stind deoparte de Har crezind ca putem noi birui tot ce este in jurul nostru pacatos, vom fi falimentari.Iata dece sunt printre noi cazuri, situatii care dovedeste ca unii dintre noi stam departe de Harul lui Dumnezeu.Ma refer la cei care se considera copii ai lui Dumnezeu.Am scris cu o alta imprejurare din acest loc Evrei 4-16, ceva mai detailat.As incheia cu acesta precizare:Sa fim atenti ce aducem inaintea fratilor, ca prin ce spunem implementam in vietile lor o invatatura care nu corespunde cu Cuvintullui Dumnezeu.Putini sunt care pot discerne care este o invatatura sanatoasa.Ap, Pavel ii spune lui Tit,Tit 2-1,Tu însă, vorbeşte lucruri cari se potrivesc cu învăţătura sănătoasă. (sound doctrine). Domnul sa ne ajute prin Harul Lui sa putem intelege Cuvintul Lui asa cum vrea El sa ni-l prezinte, nu cum vrem noi dela  oameni.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: