marți, 12 august 2014

2 Tesaloniceni 3, 6-7-8, Vă poruncim, fraţilor.....














2 Tesaloniceni 3, 6-7-8, Vă poruncim, fraţilor, în Numele Domnului nostru Isus Cristos, să vă îndepărtaţi de orice frate care trăieşte în lenevie şi nu după tradiţia pe care aţi[a] primit-o de la noi!


         Avem aici un indemn care il putem aplica in vietile noastre in relatia noastra unul cu altul.Ap, sfatuieste pe acesti credinciosi din Tesalonic si pe noi cei de azi.Vă poruncim, fraţilor, El le poruncea.Poate unii de pe vremea lui nu erau de acord ca ap, sa le porunceasca.Ci poate ar fi preferat sa le spuna,Va indemnam fratilor.Apare o relatie de intimitate intre ap, si ei ca frati in Domnul Hristos.Acest cuvint de a porunci arata un grad de superioritate a unora in relatia cu fratii.Dar Pavel spune ca,în Numele Domnului nostru Isus Cristos, Atenuind acest grad de superioritate care ar fi putut fi interpetet de Tesaloniceni si de fratii de azi.


         Cind auzi de Numele Domnului Hristos atunci orce nemultumire care ar putea sa se nasca din vorbirea unui frate sau a altuia se topeste. E in numele scump al Domnului nostru Isus Hristos si toti suntem chemati sa primim si indemnu, porunca, mustrarea ca vin in Numele Domnului Hristos.Pavel se ferea sa arate un grad de superioritate intre fratii lui.Azi, in timpul nostru nu putini sunt cei ce isi etaleaza cunostintele sau capacitatile lor printre frati.Facind dovada ca ei nu sunt pe aceisi treapta cu fratii lor.Am intilnit si din acestia.Sa nu uitam ca si Pavel si oricare dintre noi suntem frati ai Domnului Hritos.Domnului Hristos  nu i-a fost rusine sa ne numeasca frati ai Lui.


         Iata ce le poruncea Pavel,să vă îndepărtaţi de orice frate care trăieşte în lenevie,(s-au in alta traducere in neorinduiala).Sa fie si astfel de frati?Negresit ca da. Asa au fost atunci, in toate timpurile si azi la fel.Ce inseamna sa fi lenesi, sa iti traiesti viata in lenevie? Cred ca un cuvint mai romanesc ar fi sa fi puturos.Cu alte cuvinte sa iti faca rost de traiul tau si al familiei tale altii. In cazul de fata, fratii cu care te stringi la olalta.Ap, se ferea sa fie o povara pentru frati.El i-a invatat cum sa is duca viata prin propiul lui exemplu.Le aratase cum trebuie sa traiesti printre fratii tai. Cu toate ca acestia ignorau invatatura.nu după tradiţia pe care aţi primit-o de la noi! Iarasi nu cred ca acest cuvint de tradiţia ar fi cel mai potrivit.Cred ca dupa invatatura,s-au exemplul, pe care l-am aratat noi.Cuvintul de tradite aduce in atentie ca percepte bisericesti, cu care copii lui Dumnezeu nu au nici-o legatura.Trebuie cautat un mod de a traduce in concordanta cu ce ne invata Cuvintul in noua viata data de Dumnezeu prin Domnul Isus Hristos.


         Pavel si alti credinciosi de atunci si din vremurile noastre au invatat dela Domnul Isus cum sa traiasca.Mintuitorul cind era cu ucenicii Lui trebuia sa intre in Templu,i-a spus lui Petru sa se duca la mare si va gasi sursa divina de aprovizionare de as plati taxa de intrare in Templu.El apela la Tatl Lui cel ceresc,pentru nevoile lui si ale ucenicilor.Am vazut pe unii care se alipesc de Adunari pentru a fi ajutati material.Unii intradevar sunt in lipsa, nevoi.Nu la acestia se referea Pavel.Am cunoscut “fratii” care si-au lasat serviciul ca ziceau ei ca lucreaza pentru Dumnezeu.In felul acesta devenind o povara pentru frati, pentru Adunare.Pavel intr-o alta imprejurare spune, sa nu impovareze Biserica.In termeni mai intimi Adunarea celor din tii nascuti.


7 Voi înşivă ştiţi că trebuie să urmaţi exemplul nostru; noi n-am fost leneşi când am fost la voi,


         Apostolul fusese printre credinciosi din Tesalonic cu alti credinciosi care lucrau impreuna. Si le aduce aminte ca nu au fost lenesi cind au fost la ei. Cu alte cuvinte, au muncit ei isisi pentru egzistenta lor.Citi dintre cei care spun ca vestesc Cuvintul se duc prin alte localitati si asteapta sa le puna masa fratii de acolo.Am cunoscut o familie impovarata dela munte cu multi copii. Un frate cu sotia lui care adusese de mincare pentru cit au stat acolo o noapte si o zi,dar nu au consumat tot. Cred ca adusese mai mult decit le era necesar pentru a lasa la familia respectiva.Acolo a veni un alt frate care veste evangelia. Acesta a zis ca sa ia el ce nu se consumase.Am ramas stupefiat de felul lui de a simti cu acea familie.Am spus acest episod sa arat diferenta intre ap, Pavel si unii dintre noi. noi n-am fost leneşi când am fost la voi Cred si sunt convins ca Pavel cu cei care il insoteau au pus mina si au ajutat pe o familie s-au alta care era impovarata.Acesta este exemplu frumos, minunat, la care suntem chemati de Dumnezeu.

8 n-am mâncat pâinea nimănui fără s-o plătim, ci, cu trudă şi muncă grea, am lucrat zi şi noapte, ca să nu fim o povară pentru nici unul dintre voi.


         Te duci pe unde-va sa vestesti evangelia. Fratii te aseaza la masa, cheltuie cu tine,ce faci? Platesti s-au nu.Nu vreau sa fiu inteles gresit. Acolo unde e belsug fratii pun din dragoste.Dar obligatia noastra e sa avem un ochi ager si sa sesizam ca, fratii au facut un efaort.n-am mâncat pâinea nimănui fără s-o plătim, Ai platit vre-o data pe unde ai fost ?E momentul sa pui la inima si in practica exemplul pe care Pavel l-a dat in Tesalonoic.cu trudă şi muncă grea, am lucrat zi şi noapte, Poate Apostolul, sa fi stat ceva mai mult printre frati. Si intrun fel si altul nu e bine sa contribuie fratii (la vacanta ta) Ce e cind stai mai mult? nu e o vacanta?Nu are nimeni obligatia de a te sustine. Lucrarea pe care o faci,daca o faci pentru Domnul,trebuie sa sti ca ,daca te-a chemat El sa lucrezi in via Lui ,El te va plati.Cum? stie El.


          Iata ce atitudine avea Pavel cu cei care erau cu el.ca să nu fim o povară pentru nici unul dintre voi. Se ferea ca sa fie o povara pentru frati. Asa cum am spus in rindul credinciosilor sunt famili impovarate, care cu greu is asigura necesarul famiilor lor.Ce sensibil era Apostolul.Stia el ca banii nu vin usor.Deaceia nu ingrosa obrazul spunind, “ e, ma duc la frati”Este usor sa asigurea asa cum am spus unul s-au altu de nevoile tele. Dar sa sti, si sa fi convins ca vei fi o povara.As incheia cu ce se intimpla azi prin Adunari unde Banul de care ai nevoie pentru familia ta  este asigurat de Adunare sau mai stiu eu ce alta sursa guvernamentala, care nu are nimic de aface cu Lucrarea lui Dumnezeu,Ce sa mai spui de faptul ca sunt unii care vestesc zic ei, Cuvintul. Dar sotia, copii nu sunt credinciosi. Dumnezeu sa deschida ochii celor care cred ca sunt chematii sa vesteasca Evangelia a fi o povara pe umerii fratilor este un pacat. Si ca oricare pacat Dumnezeu nu binecuvinteaza lucrarea pe care crezi ca o faci pentru El.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: