duminică, 10 august 2014

Ieremia 35-14,,Cuvintele lui Ionadab, fiul lui Recab,.......













Ieremia 35-14,,Cuvintele lui Ionadab, fiul lui Recab, care a poruncit fiilor săi să nu bea vin, sînt păzite; căci ei nu beau vin pînă în ziua de azi, şi ascultă astfel de porunca tatălui lor. Iar Eu v'am vorbit, şi de vreme şi tîrziu, şi nu M'aţi ascultat!

         Avem mult de invatat si aplicat in vietile noastre personale si in mod deosebit de famile, dar si ca Adunare.Sigur ca ma refer la viata noastra spirituala si de conduita ca familie in mijlocul unei lumi care respinge principile lui Dumnezeu.Cind am citit acum acest loc, privirea mi s-a oprit asupra acestui verset.In decursul vieti am dat peste acest loc de nenumerete ori. De data aceasta am ramas sa inteleg dece Dumnezeu ne-a lasat acest eveniment l-as numi din famila lui Recab. Cuvintele lui Ionadab, fiul lui Recab, Cine a fost acest Recab ? el facea parte din israeliti dar avea o viata foarte conservativa in familia lui.Nu se impaca cu celelalte seminti ale lui Israel care se inchinau la dumnezei straini.

         El era un iviersunat impotriva lui Balal.Intrase in legatura cu Levitii.Se spune ca, chiar s-au casatorit intre ei si ca ulterior au fost asimilati de Iuda.Erau straini in propiul lor popor.Acest Recab avea un fiu pe Ionadab.Iata ce invatarura a dat el fiului sau.Invatatura de care ar trebui sa tina cont toti care zic ca sunt credinciosi sa o dea copiilor lor.Ce trist ca nu aplicam in vietile noastre ceia ce ne invata Cuvintul lui Dumnezeu. Am cunoscut “credinciosi” care au lasat copiii fara nici-o invatatura din Cuvint. Acestia au ajuns mai rau ca cei care nu au avut sansa sa aiba o Biblie la indemna.Acest Recab,  Poate ca acesta avea doar un fiu, poate mi multe fice s-au poate avea si fii mai multi.Dar dupa cum obiceiul la Evrei, cel inti nascut era in masura sa se ocupe si de ceilalti frati, surori ai lui.

         Oricum, el l-a invatat pe fiul lui Ionadab cum sa is duca viata intre restul de Israeliti care erau decazuti moral.Constient, ca el v-a pleca, dorea ca copiii lui sa slujeasca Domnului fara compromis.Acum fiul lui ducea mai departe poruncile tatalui sau la fii lui. Nu stiu citi dintre noi care avem copii am fost preocupati sa lasam in urma noastra generatii care sa iubeasca pe Domnul si cuvintul lui.Daca asa a fost tatal Recab, sa vedem cum este urmasul lui Ionadab.Acesta ne este aratat ca a pus la inima cuvintele tatalui sau.Nu a ignorat ceia ce tatal l-a invatat.Pentru cei care s-au apropiat de clipa plecari, lucrurile as zice s-au cam incheiat. Cei care au neglijat sa dea invatatura copiilor asa cum a facut-o Recab, si Ionadab,au cules roadele neglijentei din viata lor.Locul acesta a fost de actualitate in toate timpurile si s-a gasit aici in Cuvint.Este un semn de atentionare pentru famiilile de tineri care au copii de crescut, ca ei sa ia seama si sa-l aplice in casele lor. Cuvintul nu ne spune ca,Recab era preocupat de alte famiili cum is invata copii.El era preocupat de ai lui ca sa slujasca Domnului din generatie in generatie.Lucru care i-a placut Domnului.

         Ce sfaturi a dat acesta copiilor lui? Iata ca acum,Cuvintul ne arata ca,fiul, urmasul,Ioanadab care a fost invatat a poruncit fiilor săi să nu bea vin, Inteleg ca Ionadab prelua invatatura Tatalui sau Recab.Asa cum am spus, ei locuiau in mijlocul israelitilor si Tatal a vrut sa -si tina Casa lui departe de practicile pagine ale Israelitilor din acea vreme.Ce anturaji au copii nostri? ne intereseaza pe noi sa ii tinem departe de anturaje care le formeaza caracter rau?Fiecare suntem responsabili inaintea lui Dumnezeu pentru aceste comori care ne-au fost date.In situatia lor de atunci se vede ca alunecase poporul in bautura, din moment ce tatal le interzice alor lui sa ia parte la asa ceva.Bautura orcrae ar fi ea iti ia mintile si nu mai actionezi ca un om lucid.sînt păzite; căci ei nu beau vin pînă în ziua de azi,Poruncile tatlui ne arata Cuvintul ca sunt pazite.Ce trist e ca de Casa lui Dumnezeu a ajuns sa se ocupe si unii care nu au copiii credinciosi.La ce sa te astepti? Acestia nu au expierenta vieti de familie a lui Ionadab, care si-a invatat copii sa iubeasca pe Dumnezeul adevarat.

         Ce concluzie se poate trage din acest loc este ca,Ei au pazit poruncile tatalui lor.Vai citi copii de credinciosi nu nesocotesc sfaturile parintilor lor.Ma gindesc la cei care le-au dat.Acestia respingind o fac sprepaguba lur. Unii din copii is dau seama mai tirziu in viata cind se confrunta cu lucruri nedorite.Nu degeaba zicala spune,”Cei sapte ani de acasa”Dumnezeu ne-a dat o familie ca sa ne ocupam de ea sa o conducem in cunoasterea Domnului Hristos.Iata motivul de ce Dumnezeu i-a spus lui Ieremia sa invite pe cei ai lui Recab si sa le puna vin sa bea. Dar acestia au refuzat.Dumnezeu arata diferenta de ascultare a acestor urmasi ai lui Recab si Israelitii care au tot fost invatati si au respins invatatura. Iar Eu v'am vorbit, şi de vreme şi tîrziu, şi nu M'aţi ascultat! Nu era o invatatura omeneasca pe care Israelitii o primeau dar decare nu ascultau. Era dela Dumnezeu care in perioada Istoriei lor, si-a arata in nenumarate rinduri purtarea de grija fata de acest popor.
         Acum as vrea sa ne uitam la o asemanare spirituala care o gasesc destul de reala si anume;Adunarea as asemanauo cu tabara lui Israel. In mijlocul acestei adunari, se gasesc si fii lui Recab,(credinciosi care doresc sa pastreze ce sunt invatati de Cuvint) si in ultima instanta de parintii lor. Recabitii au fost invatati sa nu ia parte la ce se petrece in Tabara Israelita.In Adunare, sunt frati care vor sa is creasca copii spre slava lui Dumnezeu. Dar mediul impus de acesti Israeliti ii obliga sa se tina departe de tot comportamentul lor.Nu inseamna sa iasa din mijlocul lor ci sa nu practice ce ei practica.Lucruri printre ei care nu au nimic de aface cu starea de copil al lui Dumnezeu.Recabitii din Adunarea zilelor noastre nu vor fi lipsiti de urmasi inaintea lui Dumnezeu. Asa au avut promisiunea fiii lui Jonadab si asa au si copiii celor credinciosi care au fost invatati de Tatal lor cum sa se poatre in Casa lui Dumnezeu.

         Daca citim acest capitol vom vedea mult mai multe lucruri decit am putut eu cuprinde aici.Dumnezeu sa aiba mila de noi sa putem indruma, familia la fel cum a facut Recab.Si iata ce ii spune Ieremia lui Ionadab care  a ascultat de poruncile tatalui sau,versetul 19 ,Ionadab, fiul lui Recab, nu va fi lipsit niciodată de urmaşi cari să stea înaintea Mea!`Erau cuvintele lui Dumnezeu pe care Ieremia trebuia sa le aduca inaintea acestei case a Recabitilot,ascultaoare de Dumnezeu.Aceasta era o garantie din partea lui Dumnezeu.Dumnezeu nu se lasa dator atunci cind trairea noastra ca copii ai Lui il cinsteste. Dumnezeu sa dea intelepciune celor tineri sa realizeze ca e timpul lor sa asculte ce spune Cuvintul cu privire de as indruma casa in ascultare de Cuvintul lui Dumnezeu. Iar aceia dintre noi cei mai invirsta care am neglijat intrun fel sfatul Cuvintului traim cosencintele acelei neglijente care e trista.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: