miercuri, 3 septembrie 2014

2 Timotei 2:20-21,Într-o casă mare nu sînt numai vase de aur şi de argint,













2 Timotei 2:20,Într-o casă mare nu sînt numai vase de aur şi de argint, ci şi de lemn şi de pămînt. Unele sînt pentru o întrebuinţare de cinste, iar altele pentru o întrebuinţare de ocară.


Daca citim si cite-va versete mai sus in acest capitol vom vedea ca, ap, Pavel ii spune tinarului Timotei sa se fereasca de vorbari, de discutii, care cei ce le aud sunt derutati. Cu alte cuvinte nu fac bine,aduc desbinari.Si ii aduce in atentie din ce este compusa Adunarea. Ca, in definitiv, la aceasta se refera Pavel cind spune de o casa mare.E mare ca vin acolo o multime de oameni,care au si o educatie diferita. Într-o casă mare nu sînt numai vase de aur şi de argint, ci şi de lemn şi de pămînt. Aplica si Pavel aceiasi fel de vorbire ca a Domnului Isus. Adica, aduce in atentie lucruri fizice care infatiseaza, pe cele spirituale.Cind se spune de o casa mare face referinta la casele imparatesti, oameni care is permit de a avea asfel de vase, de care se folosesc.Cu o alta ocazie poate am sa spun ceva si de vasele de ocara, care si ele au locul lor intr-o casa mare,  in adunare.


Acolo gasesti vase de aur si de argint.Dar iata ca, nu sunt numai din cele scumpe si de intrebuintare de cinste.Acestea infatiseaza pe cei nascuti din nou.Sunt si de lemn si de pamint.Nimenea nu intrebuinteaza un vas de lemn s-au de pamint la asa case de oameni mari. Dar sunt si acestea intrebuintate in alt scop.Unele sînt pentru o întrebuinţare de cinste, iar altele pentru o întrebuinţare de ocară. Nu mai arata Pavel ne spune ca, -unele- adica face separare intre aceste doua categori. Este usor de inteles care sunt de cinste si care sunt de ocara.Ne punem intrebarea, dece ar fi nevoie intr-o adunare sa fie si vase de ocara?Raspunsul este ca, din aceste vase de ocara Dumnezeu poate face pe unele de cinste dupa placerea voiei Sale.Astfel de vase de aur si de argint la modul literal in case mari pot fi intrebuintate si pentru o intrbuintare de ne cinste.


Astfel de vase au fost toti cei pe care Dumnezeu i-a nascut din nou. Dar pacatul in vietile lor i-au ruinat i-a adus in stare sa nu mai poata fi intrebuintate ca un vas de cinste.Ce vreau sa spun, vom vedea ceva mai jos in versetul 21.Apostolul spune ca, aceste vase pot deveni de cinste.
21. Deci dacă cineva se curăţeşte de acestea, va fi un vas de cinste, sfinţit, folositor stăpînului său, destoinic pentru orice lucrare bună.
In privinta aceasta am stat intr-o imprejurare de vorba cu un frate dela care asteptam un raspuns corelat cu Cuvintul lui Dumnezeu, nu luat in mod firesc. Fratele mi-a adus in atentie acest verset in care citim la inceput,Deci dacă cineva se curăţeşte de acestea, Ce sunt acestea? s-au ce cuprinde acest cuvint?Este vorba de toate murdariile pacatului la care a fost folost acest vas.
     
Dinsul mi-a spus, Da frate, dar daca se curateste(vasul in sine)facea referire ca omul se poate curati singur si va fi de cinste ,v-a fi placut lui Dumnezeu.Atunci i-am adus in atentie ca omul este mort spiritual si ca nu se poate curata singur.Ca sa inteleaga si el si eu si noi toti am adoptat felul Domnului Hristos de a infatisa ceva din ce este firesc ca sa putem intelege ceia ce e spiritual.I-am spus ca, daca luam un obiect care cind-va a fost curat si acum a fost intrebuintat in murdarie,(spiritual in pacat) si il punem pe masa nu v-a ajunge singur nici-o data sa se curate ca sa fie intrebuintat la o lucrare buna sfinta Si i-am explicat ca este necesar ca cel caruia ii apartine vasul trebuie sa intervina sa puna mina pe el si sa il supuna acestui proces de curatire. Apoi da, il v-a putea folosi intr-o lucrare buna. Uite asa stau lcrurile si la modul spiritual.


    Vasul murdar este un vas fara viata si nu te poti astepta supt nici-o forma ca el sa se curate singur.Trecind la noi ca oamenii credinciosi, stim ca Dumnezeu, lucreaza nasterea din nou prin schimbarea vieti.Singele Domnului Hristos , ar fi ca un detergent divin as zice,care curata apsolut totul. Apoi, ap, Pavel spune ca, numai dupa ce a fost curatit de pacate va fi un vas de cinste, Fara acest proces initiat de Stapinul vasuli in veac nu se va curata singur ca sa fie de cinste.Cind un suflet a fost nascut din nou spalat curatit de pacate se poate numi un vas de cinste. Atunci Stapinul il va folosi spre slava Lui. sfinţit, folositor stăpînului său, Abia atunci capata acest vas valoarea care ii este data de Stapin prin curatire(sfintire).


    Continua ap, sa arate ca dupa aceasta curatire Stapinul il considera bun de folosinta pentru lucrarea unde vrea sa il foloseasca. destoinic pentru orice lucrare bună.Iata deci ca, apostolul face la urma diferenta intre ce e pamintesc (literal) si ce e spiritual, nascut din nou.Aduce cuvintul acesta in atentie, pe care nu putem sa il aplicam la obiectul care nu are viata. destoinic Acest cuvint se aplica doar unui suflet viu, cu precadere omului.Deacum in colo Stapinul il poate intrebuinta pentru orce lucrare buna. Atentie ca, Stapinul nu il va mi intrebuinta nici-o data la o lucrare care nu-i face cinste.El a celtuit pentru al aduce la viata.Cel nascut din nou, spalat in singele Mielului,are o alta intrebuntare. Atentie, cei care spun ca Mintuirea se poate pierde.


      A fi spalat de Stapin si a fi intrebuintat pentru ce este frumos si de cinste, arata ca Stapinul, a avut un motiv de la asezat in aceasta stare de cinste. Vasul curatat nu v-a mai sta nici-o data unde statea, unde ii era locul inainte de a fi curatat.Fac referire la modul spiritual , la nasterea din ou care aduce cu ea o noua structura spiritual, sufleteasca.Doresc ca fratii mei care au fost indoctrinati cu invatatura care nu face diferenta intre un vas curatit(nascut din nou) sa inteleaga ca, Odata intrat pe mina Stapinului iesi din mina Lui un vas curatat, Sfintit.Sa nu aiba apsolut niciun dubiu in privinta aceasra.Stapinul nu te v-a lasa din mina pina cind nu te va face vasul de care El are nevoie.


John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: