luni, 29 septembrie 2014

Matei 10-22, Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu,.........

 














Matei 10-22, Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu, dar cel ce va răbda până la sfârşit va fi mântuit. 23 Când vă vor persecuta într-o cetate, să fugiţi în alta! Adevărat vă spun că nu veţi termina de străbătut cetăţile lui Israel înainte să vină Fiul Omului!


    Cineva mi-a trimis o predica pe care o oarecare persoana o tinea din acest loc,Matei 10-22, Aceasta persoana presa decite-va ori in vorbirea lui pe aceste cuvinte  dar cel ce va răbda până la sfârşit va fi mântuit. Ramai stupefiat de ce poate sa spuna. Sunt unii care zmintesc mintile celor increzatori in oameni.Cuvintul acesta de a zminti nu stiu daca mai circula prin vocabularul romanesc.Dar am avut o tangenta cu cineva si des il folosea. L-as inlocui cu a deruta pe cei slabi.Din nou vreau sa spun ca,Fara armonizarea Cuvintului ajungem de a trage concluzii eronate din ceia ce citim.Persoana respectiva este unul din cei care se leaga de cite un verset si o tine asa in continu.Altceva nu stie si nici nu poate aprofunda Cuvintul mai adinc.


    El nu sesizeaza ca aceste cuvinte au fost spus de Mintuitorul ucenicilor in mod expres.Citind cu atentie Domnul Isus le spune,Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu,Nu stiu daca putem sa atasam aceste cuvinte in zilele noastre precum Mintuitorul ii atentiona pe ucenici la vremea aceia.Numai prin tarile unde este o alta religie se mai intimpla sa suferi,sa fi urit din pricina ca esti credincios. In tarile desvoltate fiecare is alege credinta(religia) pentruca credinta e una cea pe care o da Dumnezeu ca dar.Si in versetul 23, spune de strabaterea tuturor cetatilor lui Israel apoi v-a veni Fiul omului.Cit de intins ca suprafata era Israel la vremea aceia?Este usor sa aruncam o privire pe harta dela sfirsit ca sa ne putem da seama.Chiar cu piciorul fiind strabatute acele cetati,se termina in timpul vieti lor. Iatane ca suntem dupa peste doua mi de ani si Fiul omului nu a venit inca.


    Atunci cum sa intelegem aceste cuvinte ale Domnului Hristos ca sa nu zmintim,derutam si pe altii?E deajuns sa fie cel ce spune astfel de lucruri zmintit. Si asta pentruca nu are calauzirea duhului sfint.Nu poti intelege Cuvintul lui Dumnezeu fara a avea lumina de sus.Apoi nu poti aplica capacitatea mintala, fireasca. Dece? Pentruca nu se poate acomoda cu ce aduce duhul sfint in atentie.Un alt cuvint la care vreau sa ne oprim este acesta: va răbda până la sfârşit La care sfirsit se referea Domnul Isus?Cred si sunt convins ca facea referire la invazia Ierusalimului si darimarea Templului de care Romani.Ucenicii carora Mintuitorul le spune aceste cuvinte nu au ramas pina la sfirsitul lumi daca am lua in consideratie ca Mintuitorul ar fi avut in vedere acel timp.
   
 Cei mai multi incurca perioada de asuprire a poporului Israel cu sfirsitul tuturor lucrurilor.Când vă vor persecuta într-o cetate, să fugiţi în alta! Iata deci, Mintuitorul facea referire la ucenicii lui pe care ii trimetea sa vesteasca imparatia lui Dumnezeu.Asa s-a intimplat cu ei la vremea respectiva.Daca privim in istoria umana vedem ca, evangelia si azi se vesteste si ca cutrerarea cetatilor s-a terminat de mult si nici unul din ucenici nu mai este.Atunci dece mai suntem inca aici pe pamint si inca se mai vesteste evangelia?.Dece? Pentruca Cuvintul ne arata ca trebuie sa se implineasca numarul celor alesi.Dumnezeu avea in vedere sa mintuiasca si din generatile care urmau sa vina dealungul istoriei umane.Azi mai e persecutie asa cum am spus ? Nu in tarile desvoltate, civilizate.Cei ce vestesc evangelia is pregatesc tema din fotoli confortabile.Unde e persecutia ca sa aplicam acest verset?Ramine sa intelegem ca, Domnul Isus avea in vedere pe ucenicii Lui.


 Te duci stai frumos pe banca in adunare si pleci acasa si nimeni nu te intreaba unde ai fost si dece ai fost acolo.Putem noi deci sa aplicam aceste versete in zilele noastre la modul literal? Negresit ca nu.Din nou sa ne intoarcem putin inapoi la aceste cuvinte,va răbda până la sfârşit. Sa punem aceste cuvinte supt o alta forma. A rabda pina la sfirsit, este = cu a birui.A iesi biruitor in lupta in care te-ai angajat.In definitiv, viata celui rascumparat este o lupta continua.Si pentruca el este rascumparat are si  puterea de a iesi biruitor.Atentie numai daca esti al Domnului Hristos vei putea sa iesi biruitor in lupta impotriva pacatului.Aceasta e lupta celui rascumparat.Si ca sa vedem ca cel rascumparat este biruitor citim in,Romani 8-37,Totuş în toate aceste lucruri noi sîntem mai mult decît biruitori, prin Acela care ne-a iubit. Pe cel pe care Domnul Isus l-a adus la vita, l-a scos desupt puterea celui rau ii si da putere sa biruiasca, sa rabde pina la sfirsit.


    Acest sfirsit al celui rascumparat se gaseste la sfirsitul tuturor lucrurilor care este aproape. S-au tot sfirsit este cind te cheama Domnul la El.Este un cu totul alt sfirsit de care vorbea Mintuitorul ucenicilor Lui.Cuvintul ne arata in acest verset din Romani, sîntem mai mult decît biruitori, Cu alte cuvinte rabdarea, s-au biruinta este in Domnul Hristos.Cum si cu ce vom putea sa biruim? Cu puterile noastre? Asa sugereaza acestia care incurca intelegerea Cuvintului.Daca suntem sinceri cu noi insine, care dintre naoi am putea sa rabdam, sa biruim fara a primi ajutor de sus.In general acestia care propaga o astfel de invatatura sunt ei isuisi falimentari.Domul Isus spune,Ioan 15-5,.....căci despărţiţi de Mine, nu puteţi face nimic.Respectivul in cauza uita ca, Cei rascumparati sunt copii ai lui Dumnezeu. El pune aceasta sperietoare pe capul celor care fregventeaza Adunarea.Pentru el toti care vin acolo si stau pe cite un scaun sunt Crestini.

Poate se vor gasi si uni dintre acestia care nu vor fi de acord, dar e treaba lor.Eu stiu ca,Domnul Isus nu a platit pretul rascumparari pentru cei pe care ii mintuieste in zadar.Si ca atunci cind v-a veni ,v-a veni sa ia pe cei rascumparati ai Lui.Nu a lasat la discretia celui rau pe cei rascumparati ai Lui.Copii lui Dumnezeu sunt echipati cu tot ce le este necesar ca sa rabde, sa indure, Sa iasa biruitori, pina la venirea Mintuitorului.Acesta care propaga aceasta ideeie nu stie ce inseamna sa fi copil al lui Dumnezeu. Ca esti supt protectia Lui Dumnezeu.

John Balarie
Los Angeles California.


Niciun comentariu: