luni, 15 septembrie 2014

Luca 16-8,8. Stăpînul lui a lăudat pe ispravnicul nedrept,.......















Luca 16-8,8. Stăpînul lui a lăudat pe ispravnicul nedrept, pentrucă lucrase înţelepţeşte. Căci fiii veacului acestuia, faţă de semenii lor, sînt mai înţelepţi decît fiii luminii.


Avem inaintea noastra un verset care arata o diferenta dintre doua categori de fii. Cind vine vorba de fii intelegem din Cuvint ca aceste diferente sunt din pricina ca sunt doi tati asa i-as numi.Ioan 8-44.  Apoi, alt Tata 2 Corinteni 1-3,Apoi, Cuvintul face referire la aceste doua categori ca unii sunt fii ai lumini si alti ai intunericului.1 Tealoniceni 5-5, Voi toţi sînteţi fii ai luminii şi fii ai zilei. Noi nu sîntem ai nopţii, nici ai întunerecului. In versetul din Luca cei ai intunericului se numesc  fiii veacului acestuia. In acest verset din Luca ,Cuvintul ne aduce inainte un Ispravnic care a lucrat intelept. Acest ispravnic se incadreaza in ceia ce ne arata Cuvintul, ca sunt doua feluri de intelepciune. Stăpînul lui a lăudat pe ispravnicul nedrept, Cu toate ca il pagubise, Stapinul a apreciat la acest ispravnic intelepciunea de care a dat dovada, in situatia lui critica.Ii pusese in vedere ca il da afara.


Acesta a aplicat intelepciunea celor din veacul in care traia, sau a fiilor intunericului.Dece l-a laudat?  pentrucă lucrase înţelepţeşte.Nu prea se gasesc oamenii intelepti chiar printre acesti fii ai intunericului.Acesta a avut totusi aceasta intelepciune care i-a adus beneficiu.Preseaza Mintuitorul pe acest aspect al intelepciuni intre fii veacului acestuia. El ii scoate in evidenta.Căci fiii veacului acestuia, faţă de semenii lor, sînt mai înţelepţi Aici vedem ca sunt intelepti fata de semenii lor. Cu alte cuvinte, in relatiile lor dau dovada de aceasta intelepciune fireasca, omeneasca, lumeasca.Si se vede treaba ca intre ei le creiaza un echilibru de convetuire impreuna.As zice chiar in armonie.Lucru care deseori lipseste intre fii lumini. Acesta este si motivul de Mintuitorul aduce aceasta pilda in atentia noastra.Cum se convietuieste in locurile unde se string la olalta fii lumini? Poti gasi acolo intre ei armonia,intelegere,o convetuire linistita? Daca suntem sinceri ne dam raspunsul noastru propiu fara ca cineva sa faca vre-o interventie de a intelege, cum merg lucrurile intre acesti “fii ai luminu”.


Sa trecem si la cea de a doua categorie de fii. sînt mai înţelepţi decît fiii luminii. Ce comparatie face Mintuitorul intre aceste doua categori, Am zice noi,care ne numim fii ai lumini ca nu suporta comparataia si iata ca totusi Mintuitorul o face. Dece? ca sa ne arate ca,nu aplicam in viata intelepciunea care vine de sus.Iata cum este o astfel de intelepciune de care ar trebui sa dea dovada cei ce se considera ca sunt nascuti din nou si sunt fii ai lumini. Iacov 3-17. Înţelepciunea care vine de sus, este, întîi, curată, apoi pacinică, blîndă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roduri bune, fără părtinire, nefăţarnică.Sa fie lipsiti copiii lui Dumnezeu de aceasta intelepciune care o concureaza pe cea lumeasca?sau mai exact cum o clasifica Cuvintul lui Dumnezeu pe cea lumeasca. in Iacov 3-15. Înţelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pămîntească, firească (Greceşte: sufletească.), drăcească. Parca te si ingrozesti la aceste cuvinte.Sa-mi fie ingaduit sa spun ca uneori acesti “fii ai lumini” au apelat s-au apeleaza inca la o astfel de intelepciune de care vorbeste ap, Iacov.Este trist ca se numesc ei insisi “fii ai lumini”. Dar la terminarea tuturor lucrurilor se va vedea ce au fost.


Daca cel rau is echipeaza pe copiii lui cu o astfel de intelepciune,nici Dumnezeu nu a ramas indiferent fata de copiii Lui.Le-a dat una care e cereasca si superioara celei pamintesti.Dar pe care nu poate sa o aplice in viata decit cei nascuti din nou.Atunci se naste intrebarea. Dece afirma Mintuitorul aceste cuvinte?Este totusi o realitate pe care o vedem si in vremurile acestea in care ne aflam.Printre cei ce se aduna la olalta nu se vede armonia care se poate gasi intre fii veacului acestuia.Dece? Pentruca sunt amestecati in Adunare acesti fii ai veacului acestuia cu fii lumini.Dar realitatea este ca, fii lumini nu imprastie lumina necesara ca sa ii dea pe fata ca intre ei sunt si fii ai intunericului.Lumina din acesti fii ai lumini este (dim) slaba, nu poate birui.Aceasta se intimpla din pricina ca alimentarea cu energie este slaba. Conectarea la sursa de energie Domnul Isus,nu este continua prin Cuvintul care e lumina.


Psalmistul are si el ceva de spus cu privire la Cuvintul lui Dumnezeiu care il alimenta cu energie, lumina.Psalmul 110-105, Daca il ai pe Domnul Isus ca Mintuitor in viata ta nu vei duce lipsa de lumina.Dece? ap,Pavel ne arata ceva minunat.Numai ca cei mai multi dintre noi nu platim atentie la ce citim si cum citim.Citirea si aplicarea a ceia ce citim in viata,este secretul unei vieti sfinte.
1 Corinteni130. ……..El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înţelepciune, …….Iata pentru cine a fost facut Mintuitorul intelepciune. Pentru cei pe care Tatal i-a nascut din nou.Duci lipsa de aceasta intelepciune care vine de sus?Asata arata ca nu esti al Domnului Isus.Daca o ai pe aceasta care vine de sus vei putea sa o aplici in viata sa traiesti in armaonie cu fratii tai cu care te stringi la olalta.Am pus mai sus un cuvint (dim) din engleza. Sunt unele becurile  care le poti regla lumina.O poti face mai puternica , s-au mai opscura.Asa ca daca esti al Domnului Hristos si ai dereglat luminiozitatea din viata ta,la tine sta posibilitatea de a o aduce la macsimul de incandescenta.


    Si asta prin Cuvintul lui Dumnezeu care este atit de mult ignorat de cei mai multi dintre noi. Aplica in viata intelepciune care vine de sus si vei avea numai cistig.Aplic-o in relatia de Adunare cu fratii tai, si vei aduce un plus de armonie.Facind asa veti putea distinge la lumina tot ce nu se poate vedea la intuneric.Domnul sa puna in inima tuturor care se considera ca sunt ai Lui, dorinta de a nu raspindi o lumina diminuata.Altminteri te incadrezi intre acei fii care nu pot face concurenta cu fii veacului acestuia.Asa dar sa punem la inima cuvintele Domnului Hritos si sa vedem ce fel de fii suntem.Putem spune despre noi insine ca suntem fii ai lumini, dar in realiate sa nu fim intelepti cu intelepciune care vine de sus, care are acele caractere aratate in ep, lui Iacov 3-17. Un prileji de cercetare adinca ca Domnul este aproape. Noaptea aproape a trecut si v-a rasari Luceafarul de dimineata.Apocalipsa 22-17,Şi Duhul şi Mireasa zic: „Vino!“Sa fim foarte atenti ca nu spune (Biserica de adunatura).In interiorul acesteia se afla Biserica celor intii nascuti, rascumparata cu pretul singelui Domnuli Isus.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: