luni, 22 septembrie 2014

Matei 11-28,Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi,.......















Matei 11-28,Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă!

   Trebuie facuta armonizare pentru intelegerea Cuvintului lui Dumnezeu cu privire la ce citim din el.Sunt unii carora nu le plac sa armonizezi versete din Cuvint pe acelasi subiect.Ia un verset si o tine pe a lui. De data aceasta, as vrea sa ne uitam la aceasta chemare pe care o face Domnul Isus.La prima vedere pare ca este o chemare la modul general si asa este.,Veniţi la Mine,Cind cineva te cheama, s-au cheama pe mai multi, in primul rind trebuie sa le ofere ceva ce ei nu au.Tocmai acesta este si rostul chemari.Altminteri, dupa ce au venit si nu le-ai oferit ceia ce se asteptau ,vor pleca dela tine foarte dezamagiti..Avea Domnul Isus ce sa le ofere celor pe care ii chema?Negresit ca da.Altfel nu-i chema.Nu am mai dat peste o astfel de chemare, de invitatie.As zice ca, e unica,pentruca si Cel ce o face este unic.El  nu are asemanare.Cintarea cintarilor il descrie  asa de minunat in privinta acesta pe Mintuitorul nostru.

    Dar daca citim cu atentie, Domnul Isus nu a spus doar sa vina. Daca Domnul Isus chema doar cu expresia Veniţi la Mine,nu cred ca ar fi venit care-va.Mintuitorul specifica ce fel de oameni sa vina la El.Stia El ca, bogatii acestei lumi nu vin.Nu avea ce sa le ofere Mintuitorul acestor bogati. Fie ca erau bogati la modul literal s-au se credeau bogati spiritual.Pentruca, inima lor era lipita de pamint.Acestia se uita dupa lucrurile acestei lumi.Cum de fapt si azi printre noi sunt unii se cred ca nu au ce sa primeasca.Unii din ei spun ca in cartea Apocalipsei,Apocalipsa 3-17,17 …...Sunt bogat, şi n-am nevoie de nimic!’Defapt, nu vedem sa fi chemat Domnul Isus la El pe bogati de niciun fel.Bogatilor pamintesti le-a zis: “vai de voi..”Bogtilor spirituali care erau carturarii si lor le-a spus cuvinte grele ca, "morminte varuite".Dece? Pentruca se credeau destul de spirituali.

      Dar cine erau cei care erau chematii?toţi cei trudiţi şi împovăraţi, Un om trudit se asteapta sa ii dea odihna intrun fel.Truditi de munca cimpului cum era pe vremea aceia, s-au truditi si spiritual ca erau munciti unii de duhuri necurate.Dar o alta categorie de oameni amariti care ieseau in evidenta prin viata grea pe care o duceau erau cei împovăraţi, Sigur ca si aici sunt doua aspecte . Poti fi impovarat de nevoile familiei pe care o ai, mai ales daca e numeroasa. Dar poti fi impovarat de pacatele si vina ce apasa asupra ta ca om care nu te temi de Dumnezeu, traind o viata departe de El.Daca prima impovarare o pot avea doar unii, pe cea de a doua impovarati de o viata traita in pacat , o au toti fara nici-o exceptie.

      Cred Ca Domnul Isus se refera la acestia pe fond spiritual.Apoi Domnul Isus le spune printr-o promisiune dece ii cheama si ce le v-a da.Eu vă voi da odihnă! Cine nu ar veni daca ar putea?Pentruca asa cum am spus ,toti sunt impovarati si truditi.Dar Cuvintul lui Dumnezeu asa cum am spus ceva mai sus prin armonizare vom vedea ca nu poate veni nici unul. Dece?Pentruca Mintuitorul nu cheama sa dea ceva avere paminteasca ca sa vorbeasca cu omul in mod firesc.Domnul Isus da celui care are sansa sa vina, sa raspunda, la chemarea Lui,odihna sufleteasca,ii ia povara de pacate, si mai mult il aduce la o viata spirituala care are efect asupra sufletului vesnic. In felul acesta, sufletul venit este pus intr-o stare dupa voia lui Dumnezeu.Sa ma intorc si sa aduc in atentie cine v-a putea sa vina, sa se desprinda din multimea care merge cu pasi repezi spre pierzare.Iata ce citim in Cuvintul lui Dumnezeu, care el insusi ne poate da lumina si intelegere in toate privintele.

Ioan 6-37 Tot ce-Mi dă Tatăl va ajunge la Mine, iar pe cel ce vine la Mine nu-l voi izgoni niciodată afară. Ce garantie data de Domnul Isus.Este irevocabila.

       Asa era pe vremea Domnului Hristos cind chema si asa este si in zilele noastre si dealungul istoriei.  Avea sa vina, sa se desprinda, din lume cei de care spune Mintuitorul aici in Ioan 6-37,Tot ce-Mi dă Tatăl va ajunge la Mine Mai avem si acest loc.Ioan 6-44, Cu alte cuvinte, nu v-a scapa nici unul din ce i-mi da Tatal sa nu ajunga la Mine.La Chemarea Domnului Hristos sa stim ca nu vor veni decit aceia care sunt dati de Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Isus Hristos. Ca ne place sa auzim asa ceva s-au nu este una, si adevarul Scripturi este acesta cuprins in  acest verset si altele.Asa ca sa nu aiba iluzie nici unul din cei care spun ca vestesc Cuvintul, intrun fel s-au altul ca vor veni cu gramada la chemarea evangeliei.Cei ce citesc Cuvintul cu atentie si sunt interesati sa inteleaga planul lui Dumnezeu de mintuire stiu destul de bine ca,tot ce ii da Tatal va ajunge in posesia Domnului Isus. Este o corelare intre Tatal si Fiul pe care am mai aratat-o cu alta ocazie.

       Mintuitorul face aceasta precizare cu un grad de garantie vesnica.iar pe cel ce vine la Mine nu-l voi izgoni niciodată afară.Acest cuvint niciodată este din engleza si pus in aceasta traducere.Oricum, pe cel ce Tatal il da Domnului Isus nu va fi dat afara.Este al Lui, ii apartine pe vecie. Cu alte cuvinte,daca a ajuns un suflet la Domnul Isus,El nu il v-a isgoni afara.Daca analzam logic, realizam ca nu are cum Mintuitorul sa-l izgoneasca afara pe cel pe care Tatal Lui i-la dat.Unii incearca sa sustina ca, ce spune ap, Pavel lui Timotei in 2 Timotei 2-12, ca Domnul Isus se leapada de cei pe care Tatal i-a dat. Intotdeauna atitudinea Domnului Isus a fost intr-o dependenta si ascultare totala de Tatal Lui.Locul din 2 Timotei are un cu totul alt inteles. Am spus cu o alta ocazie despre acest loc. Iata deci, ca omul oricare ar fi el si orcit de trudit fiziceste si sufleteste ar fi,nu poate veni prin propie initiativa, sau puteri propi.Dece? Pentruca este neputincios, sleit de putere fizica si sufleteasca din pricina unei vieti traita in pacat.Am vrut sa nu mai aduc in atentie, ca omul este (mort si orb spiritual) si ca niciodata nu ar putea, nimeni sa vine la Domnul Isus ca sa fie mintuit.Cit de mult doresc ca fratii mei de pretutindeni care au dubiu, indoiala, de acest mare adevar sa se adinceasca si sa se odihneasca,
in Cuvintul lui Dumnezeu, cerind lumina si calauzire in intelegerea Cuvintului.Domnul sa le dea har sa poata sa desprinda Adevarul.

John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: