luni, 8 septembrie 2014

Matei 5-3, Ferice de cei săraci în duh,......














Matei 5-3, Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor


         Este prima fericire pe care Domnul Isus o aduce inaintea multimi care se adunasera sa vada ce mai le spune Invatatorul.Cuvintul ne relateaza ca, ucenicii s-au apropiat de El. Adica s-au desprins din multime.O, de ne-am desprinde si noi din multimea aceasta care ne inconjoara.Ma refer la felul de a trai.Apoi Domnul Isus incepe sa fericeasca pe unii zicind:Ferice de cei săraci Am trunchiat aceste cuvinte ale Domnului Isus ca sa vedem ca sunt doua categori de saraci.Avea El in vedere pe saracii acestei lumi la modul literal, material? Negresit ca nu.Intr-o imprejurare Mintuitorul le spune ucenicilor ca,Ioan 12-8, Pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna.“


         Sunt doua situatii ale vieti.Poti fi sarac s-au bogat materialiceste.Nici saracul din punct material si nici bogatul nu sunt fericiti de Domnul Isus. Nu pe ei ii are Mintuitorul in atentie.Din potriva pe bogati ii vaita.Vai de voi bogatilor.Domnul Isus nu se adreseaza acestora din care probabil fac parte multi si in zilele noastre si chiar printre noi in stringerile noastre la olalta.El are invedere o alta saracie care este de dorit printre oameni. Si in mod deosebit printre cei ce fregventeaza Adunarile, Bisericile.Ce sa mai spun de cei care se considera ei insusi ca sunt ceva s-au cineva printre semenii lor.Este vorba de cei saraci  în duh, Am zice noi ca , saracia nu e buna ,nu e de dorit, orcare ar fi ea.


         Dar uite ca un paradox Domnul Isus fericeste pe acestia care sunt saraci  în duh, Care ar fi intelesul acestestei expresi Saraci in duh?Cei mai multi dintre cei ce citesc Cuvintul lui Dumnezeu trec peste astfel de versete.Ca sa intelegem dece ne-a lasat Dumnezeu scris Cuvintul Lui, trebuie sa venim inaintea Lui (humble) zmeriti ca mai apoi sa primim lumina dela Cel ce este Lumina.Cind privim lucrurile firesc, literal,sa nu ne asteptam sa intelegem prea mult. Oricit efort intelectual am incerca noi sa facem.Domnul Isus aduce pe acesti saraci in duhul ca pe unii care au beneficiu din partea lui Dumnezeu. Sa fi sarac in duh, vrea sa spuna Mintuitorul ca este neaparata nevoie sa te vezi mic,nimic in ultima instanta, inaintea Celui ce te poate inalta.Stia Mintuitorul ca sunt unii care se scot pe ei in evidenta.Si ca vor fi dealungul veacurilor.
          Asa era pe vremea Domnului Isus, cu Carturari si Fariseii,care erau invatatori ai poporului. Si asa este si in timpurile noastre.Daca ai facut ceva scoala si mai ales teologica, crezi ca esti superior.Aceasta e natura noastra fireasca.Sa sti ca nu esti sarac in duhul daca te scoti in evidenta.Dumnezeu in definitiv, are nevoie de acesti saraci cu duhul ca sa-i foloseasca.Dece? pentruca El nu foloseste duhul omului ci pe Duhul sfint.Citim, Geneza 6-3,.......Domnul a zis: „Duhul Meu nu va rămâne[a] pentru totdeauna în om,Asa ca omul a ramas cu duhul lui.Deci intelegem ca trebuie sa fi mic in duhul tau ca sa te considere Dumnezeu fericit. Si dupa aceia sa te foloseasca pentru El unde vrea si cum vrea El.Apoi Domnul Isus continua si spune ce beneficiu au acestia care sunt saraci in duhul lor,căci a lor este Împărăţia cerurilor.


         Domnul Isus in vorbirile lui cu fariseii si Carturarii i-au facut pe acestia:Matei 23-27, Vai de voi, cărturari şi farisei ipocriţi! Căci voi vă asemănaţi cu mormintele văruite[ Sa ai o asa promisiune din partea Domnului Hristos, pe care o face celor saraci in duh,inseamna ca esti incadrat in cei pe care Mintuitorul ii v-a invia in ziua de apoi si acestia vor fi cu El in slava, in imparatia Cerurilor.Este un prileji de a ne testa pe noi insine, sa vedem unde ne gasim, ce duh avem, sarac s-au bogat.Cit despre cei bogati la modul literal, dar si celor care se cred ca sunt bogati in duhul lor, spiritual Mintuitorul le spun ca este anevoie ca  ei sa intre in imparatia lui Dumnezeu.A fi in duhul tau inseamna aroganta,mindrie,care nu te face sa fi  placut Lui Dumnezeu.
          
         Cred ca este mult mai grav sa fi bogat in duhul tau.Bogatiile acestea materiale te las ,s-au le lasi intrun fel. Cind esti plin de tine,(bogat in duhul tau) sa nu te astepti ca Dumnezeu v-a turna din ce e al Lui.Cita atentie ar trebui  platit cind se vine inaintea fratilor si inainta lui Dumnezeu. Vreau sa spun ca,trebuie ca noi sa ne micsoram si El, Mintuitorul , sa creasca.A fi (humble) zmerit face dovada ca Dumnezeu a lucrat in viata ta, deci, esti un copil al Lui.In viata unui copil al lui Dumnezeu are, s-au cel putin ar trebui sa aiba prioritate Duhul lui Dumnezeu nu al omului(al nostru) daca vrem sa fim placuti Lui.Ma refer la cei ce au fost nascuti din nou. Dumnezeu sa ne ajute sa fim mici ca e greu sa ti aceasta fire sa nu se inalte,sa nu scoata capul.Iata dece ap, Pavel care intelegea ca numai Domnul Isus trebuie sa aiba inteietate in toate lucrurile, inclusiv in viata noastra spune:1 Corinteni 9-27,Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpînire,Purtindu-ne si noi asa, facem dovada ca il iubim si dam inteietate Domnului Hristos.


John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: