miercuri, 24 septembrie 2014

Evrei 3-12, Luaţi seama dar, fraţilor, ........
















Evrei 3-12, Luaţi seama dar, fraţilor, ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea şi necredincioasă, care să vă despartă de Dumnezeul cel viu.
    Ca sa intelegem un astfel de verset si pe cele din cap, 6 tot din Evrei,este necesar sa tinem cont cui scrie ap.Insasi denumirea ep, “este catre Evrei”Ce fel de evrei?se zice ca ar fi credinciosi. Dar sa ne uitam mai atent la ce le spune ap, lor care erau ca si el evrei.Intr-o imprejurare Pavel ca sunt convins ca despre el este vorba, spune aceste cuvinte:Romani 9-3, Căci aproape să doresc să fiu eu însumi anatema, despărţit de Hristos, pentru fraţii mei, rudele mele trupeşti.Iatal pe Pavel ce zelos era pentru cei din neamul lui.Era tare preocupat ca si ei sa fie adusi la Domnul Hristos.Deci, cind le scrie acestora care printre ei ereu evrei credinciosi dar si necredinciosi.Fie ca autorul acestei epistole este Pavel s-au un alt apostol,asa cum am spus este cu precadere scris pentru evrei.Sa nu fiu inteles gresit ca nu se aplica si noua celor din vremea noastra.

    As inclina sa cred ca este scrisa de ap, Pavel de felul cum este adresata in stilul lui caracteristic. Luaţi seama dar, fraţilor, Am putea sa interpetam ca el se adreseaza unor fratii ca connationali. S-au sigur ca, asa cum am spus erau printre cei ce se adunau la olalta si credinciosi dar si necredinciosi.La ce sa i-a ei seama?Apostolul aduce in atentie INIMA. Dar spune despre aceasta Inima sa nu fie rea si necredincioasa.ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea Cind spune .ca niciunul dintre voi .Inteleg ca ar avea dorinta ca toti care se stringeau in locul acela sa fie oameni nascuti din nou. Realitatea este cu totul alta.Una este sa vrei tu si alta este sa vrea Dumnezeu.Iata ce citim:Romani 9 16. Aşa dar, nu atîrnă nici de cine vrea, nici de cine aleargă, ci de Dumnezeu care are milă.
Procesul acesta al nasteri din nou nu depinde de om, nici apostolul, nici-o contributie omeneasca.Erau poate printre ei destui care nu faceau dovada ca Dumnezeu a lucrat aceasta nastere din nou,din moment ce le trage atentia.Nu e de mirare nici azi in zilele noastre, lucrurile sunt la fel.

    Poti fi in Adunare si Dumnezeu sa nu fi lucrat la Inima ta.In Ezechel cap, 1919. Le voi da o altă inimă, ….Voi lua din trupul lor inima de piatră, şi le voi da o inimă de carne,Deci, la un nascut din nou este o alta inima si nu are cum sa fie rea. Dumnezeu pune o noua structura sufleteasca in cel nascut din nou.Cind esti o faptura noua,te incadrezi in ce citim:2 Corinteni 5- 17. Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură  (Sau: zidire.) nouă.  Sa luam seama la DACA.Deci, nu este indoiala ca cel ce este in Hristos are o structura noua sufleteasca.Poate unii nu vor fi de acord cu ce spun.Dar o inima care apartine lui Dumnezeu este sensibila la indemnurile Duhului lui Dumnezeu.Si este scris in Cuvint. Nu sunt cuvintele mele s-au parerile mele.Iata o alta fata a inimi care e de piatra e şi necredincioasă,Inima schimbata de Dumnezeu nu numai ca nu e rea dar are si Credinta care vine ca dar dela Dumnezeu.Vezi Efeseni 2-8,As zice ca e deja echipata sa asculte de indemnurile Duhului lui Dumnezeu.Am spus cu alta ocazie ca nu e vorba de credinta cu care ne nastem fiecare dintre noi.

    O Inima schimbata de Dumnezeu o vedem ce produce, ce este in ea. Galateni 5-22, roada Duhului. O inima de piatra, este rea  din care ies:Matei 15-19, Căci din inimă ies gîndurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtişagurile, mărturiile mincinoase, hulele. Deci putem face diferenta intre aceste doua inimi.Asa ca , aceia carora le vorbea ap, si aveau o astfel de  inima rea  nu erau nascuti din nou.In fata acestor dovezi putem noi avea dubiu? Negresit ca nu, Dece? pentruca dovezille ne sunt aratate de Cuvintul lui Dumnezeu. care să vă despartă de Dumnezeul cel viu.Cu putina atentie vom realiza care dintre aceste doua inimi poate desparte pe cineva de Dumnezeu.Este o inimă rea. .Cind cineva are o astfel de inima, spiritual este mort. Ei bine, daca esti mort nu poti avea o partasie cu Dumnezeu care este viu. Iata ce ar trebui noi sa intelegem din acest loc ca si din multe altele care par grele.

Le-as numi hrana tare pe care nu toti cei ce citesc Cuvintul pot sa o manince si sa o digere ca in felul acesta sa poata sa creasca sa se desvolte armonios. Sigur ca ma refer la acea desvoltare spirituala, fara decare nu poti sa spui ca esti matur in Domnul Hristos.Maturitatea spirituala sau in credinta presupune ca sa ai o crestere asa cum am spus armonioasa. Zic armonioasa, pentruca cei mai mult i-au texte din Cuvint separate si nu pot ajunge la o intelegere a ceia ce Dumnezeu vrea sa ne invete prin Cuvintul Lui.Cresterea de care spun se vede in viata fiecaruia prin felul de a trai, de a vorbi si de a ne comporta in relatiile cu fratii.Esti matur poti distinge ce e bun de ce e rau.Poti actiona cu intelepciune si poti aduce liniste si pace in locul unde te gasesti.Dar asta necesita sa iubesti Cuvintul si sa pui timp deoparte pentru el.E garantat ca te vei desvolta,

Aceasta atitudine nu o poti gasi intrun suflet cu o o inimă rea. Cuvintul despre acestia care au o astfel de inima spune:Isaia 48-22. Cei răi n-au pace, zice Domnul.In contrast cu cei nascuti din nou care au pacea Domnului Isus.Ioan 14-27. Vă las pacea, vă dau pacea Mea. O inima rea este in continu tulburata nemultumita si agitata. Care-i schimbata de Dumnezeu are o pace si inca adinca.Avem posibilitatea sa ne testam pe noi insine daca avem o inima rea s-au plina de pace.Ap, Pavel spune: Incercati-va, testati-va pe voi insiva. Nu este necesar ca cineva sa ne supuna unui astfel de test.Noi ne cunoastem destul de bine.Mai bine decit noi ne cunoaste Dumnezeu.Iata cum se petrec lucrurile in adunarile unde se string la olalta.Aceste doua categori nu au lipsit atunci si nu vor lipsi pina ce sfirsitul tuturor lucrurilor va aparea.Domnul sa ne dea  un duh de cercetare si sa vedem unde ne gasim.Ca sa ne bucuram de asteptarea intilniri cu scumpul nostru Mintuitor.

John Balarie
Los Angeles California!


Niciun comentariu: