marți, 19 decembrie 2017

1 Petru 3;15. Ci sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn………


f43bd-picture1bibliacutrandafir

1 Petru 3;15. Ci sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn.“ Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blîndeţă şi teamă,
          Apostolul Petru vorbea unora care se adunau Impreuna la  un loc. Si locul unde se strang credinciosii se numeste de Cuvant Casa lui Dumnezeu. Numai ca, o astfel de Casa are caracteristicile ei de a se numi Casa lui Dumnezeu. Psalmistul spuneam cu alta ocazie ca el numeste Casa lui Dumnezeu ca ar fi Impodobita. Si trebuie sa recunoastem In casa lui Dumnezeu ce podoabe o face ca Intradevar sa fie numita asa Casa a lui Dumnezeu.Iata ce citim In;Psalmul 83;5. Mărturiile Tale sînt cu totul adevărate;sfinţenia este podoaba Casei Tale,Doamne, pentru tot timpul cît vor ţinea vremurile.Nu In zadar AP, Petru aduce In atentie Sfintenia.Aceasta este una si cea mai importanta caracteristica a Casei lui Dumnezeu. Nu e sfintenie, te poti strange cum vrei, poti pretinde ce vrei, dar este In zadar. Dece? Pentruca;Atat timp cat In casa In care te strangi lipseste Sfintenia, nu va fi nici Fiul Sau In mijlocul Casei.
          Si unde nu este Domnul Isus este omul. Orcare ar fi omul nu tine locul Domnului Hristos. Acesta e rezultataul pe care Il vedem cu totii prin adunari, biserici de se practica glume si vorbe care se scot In evidenta cei ce vorbesc. Apostolul cere celor care pretindeau atunci si acum ca sunt credinciosi sa;Ci sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn.“Apostolul Petru vorbea unora care Inteleg din faptul ca le spune sa sfinteasca pe Domnul, ca se sfinteau pe ei Insisi. Poate pare de ne Inteles ceia ce afirm.Dar am aratat mai sus ca sunt unii care se scot pe ei In evidenta. Personal Inteleg ca acesta a fost motivul adresat de Petru la modul imperativ de le cere;sa sfinteasca;pe Hristos ca Domn.Nu a fost si nici azi nu sunt aceste aspecte izolate. Din ce In ce au deviat dela a cinsti pe Domnul, la a sfinti pe om. Unde sa sfinteasca cei care se strangeau la un loc? Petru spune;în inimile voastre.
         I-mi permit sa spun ca; A sfinti are echivalentul de a cinsti.Dar Petru aduce Inainte inima. Dece Inima? Pentruca,o inima care apartine lui Dumnezeu, care a fost schimbata de El, pentru El,va sfinti pe Fiul Sau. Acolo Intr-o astfel de inima schimbata se gaseste sfintenia. Aceasta podoaba pe care Psalmistul o aduce In atentie, o scoate In evidenta trebuie gasita In Casa lui Dumnezeu.In Casa lui Dumnezeu, se gasesc suflete care au fost nascute din nou de Dumnezeu. El, prin nasterea din nou a pus sa locuiasca In acea inima schimbata aceasta podoaba care Il adoreaza pe Dumnezeu.Erau acolo ca si In zilele noastre adunatura de tot felul. Dar care toti se numeau crestini. Nu In zadar Petru aduce acest Indemn.Am fost martor si cred ca mai toti fratii sinceri care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu, au avut ocazia sa vada prin adunari, biserici la amvon din acestia care umpleau timpul cu znoave, glume, sau mai stiu eu ce mai aduceau In vorbirea lor.
          Dece fac ei asa ceva? Pentu a tine audienta de a avea un good mod,sau sa se simta bine, sa le satisfaca firea pamanteasca, carnala. Acestia pe asta o au si se simt confortabili cand li se vorbeste In felul acesta.Hristos ca Domn Am Intrebat pe unii dece se adreseaza Domnului Hristos cu; Isus, sau Hristos? Nu am primit niciun raspuns. Atunci mi-am dat singur raspunsul cuvanit anume;Sunt doua motive dece  acestia care se adreseaza In felul acesta Domnului Isus cu;isus sau Hristos.1) Fie ca se considera deoptriva cu Fiul lui Dumnezeu.2) Sau, ca Intradevar sunt sinceri si nu pot spune Domnul Isus. Dece? Pentruca nu-l au ca Domn personal al inimi lor.Petru specifica unde sa fie sfintit Domnu. în inimile voastre. Pai, sa-mi fie ingaduit sa spun ; Cum sa sfintesti pe acest Mantuitor In inima ta cand el nu este Domnul vieti tele? Si cand tu te adresezi dela egal la egal?Cum, cand ai o inima de piatra rece, insensibila la acest Scump Mantuitor?
          Nu te bucuri de mantuirea pe care Domnul Isus a savarsit-o la cruce. Poti veni la adunare, biserica, te poti numi crestin si Inca (Pocait) de multi ani si sa nu ai pe Domnul In inima ta.Inima este locul unde Dumnezeu a stabilit sa fie sanctuarul laudelor Lui.Apoi, Ap, Petru aduce Inatentie urmatoarele cuvinte; Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; Ce nadejde poate avea unul care inima lui nu simte nevoia de a sfinti pe Domnul Isus? Ca sa ai aceasta nadejde, este necesar mai Intai sa apreciezi lucrarea de mantuire, de rascumparare pe care Domnul Isus a facut-o.Spuneam cu alta ocazie ca, Apostolii vorbeau la modul general In adunari sau bisrici. Dar ca, cei ce Il aveau pe Domnul Isus In inima lor nu le era necesar sa le atraga atentia sau sa Ii Indemne sa sfinteasca In inima lor pe Domnul. Ei erau locuiti de acest Domn, care le producea o bucurie nespusa.
         Cu alte cuvinte, era ceva natural din firea noua din Dumnezeu sa sfinteasca pe Fiul Sau. Dece? Pentruca Dumnezeu a pus Duhul Lui In cel rascumparat, nascut din nou. Iata ce citim In privinta aceasta;Romani 8;9. Voi însă nu mai sînteţi pămînteşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi. Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui. Apostolul vrea sa spuna ca;Voi sunteti deacum ceresti care trebuie sa va ocupati cu ce e duhovnicesc.Cunostea Ap, Pavel ce fel de vase erau In strangerile lor laolalta.Am citit pe un blog ce spune un pastor batist despre Dumnezeu. Redau cuvintele lui;Dumnezeu își are ironiile Lui.Unul ca acesta nu poate sa sfinteasca pe Domnul Hristos In inima lui.Cuvinte flecare la adresa lui Dumnezeu te descalifici singur de al avea pe Domnul Hristos In inima ta.Au copiii lui Dumnezeu de aface cu un dumnezeu ironic? Este trist ca se strang laolata si spun ca e Casa lui Dumnezeu  pe care Il socotesc Ironic.
         Trebuie facuta diferenta Intre cei nascuti din nou si cei care vin la adunare, bisericaIn virtutea traditiei. de nădejdea care este în voi; Cine poate avea o astfel de nadejde? Negresit cel care sfinteste pe Domnul In inima lui.Care este aceasta nadejde? Ca cel rascumparat Intr-o zi va fi cu scumpul lui Mantuitor, pe care In timpul vieti lui pe pamant, l-a sfintit In inima lui. Acest Mantuitor care e slavit e Domnul In inima lui.Apoi, un loc care ne arata ce fel de nadejde are cel rascumparat al Domnului Hristos. Romani 5;5. Însă nădejdea aceasta nu înşală, pentrucă dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfînt, care ne-a fost dat.Cu alta ocazie am spus ceva mai pe larg din acest verset din Romani. Acesta aduce garantia de nezdruncinat a celui care sfinteste pe Domnul Isus In inima lui.Cu toate ca sunt unii care subestimeaza dragostea lui Dumnezeu aratata fata de Copii Lui.Dar e treaba lor. Acestia sunt cei care se ocupa cu gadilarea firi pamantesti.Domnul sa dea har In continuare Fratilor si Surorilor sa continua de a sfinti In inimile lor pe Hristos ca Domn.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: