duminică, 25 martie 2018

Eclesiastul 12;11. Cuvintele inteleptilor sunt ca niste bolduri; .........

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Eclesiastul 12;11. Cuvintele inteleptilor sunt ca niste bolduri; si, stranse la un loc, sunt ca niste cuie batute, date de un singur stapan.
         O Sora credincioasa mi-a dat acest verset si doresc sa ma uite prin el . Poate cineva v-a spune; Daca e Sora e si credincioasa nu ar trebui sa mai mentionati ca e credincioasa. Sa-mi fie Ingaduit sa spun ca; Nu toti care calca pragul unei adunare sunt nascuti din nou.Sunt persoane care nu lipsesc de pe buzele lor aceste cuvinteO, ce mai faci Frate sau Soro. Dar viata si relatia lor printre cei cu care se aduna si nu numai chiar si printre cei care Isi desfasoara activitatea lor zilnica, dovedeste contrariu. Adica, vreau sa spun ca; Aceste nume de Frate si Sora sunt scumpe Domnului Hristos.Ne putem controla singuri daca Cuvantul lui Dumnezeu ne este scump. Si numai daca Intradevar ne indentificam cu viata traita ca rezultat al nasteri din nou sa purtam acest nume de Frate si Sora.
         Numai atunci ne Incadram de a fi Frate sau Sora potrivit Cuvantului Sfant.Ce Inteleg prin aceste nume de Frate si Sora? Este ca avem acelasi Tata care ne-a nascut din nou. Aceasta nastere din nou facuta de Dumnezeu Ioan 1;13,face dovada ca iubim Cuvantul lui Dumnezeu ca pe o scrisoare de dragoste trimisa de Tatal nostru. Altminteri ne putem chema oricum dar daca Cuvantul lui Dumnezeu nu e parte activa din vietile noastre, aceste cuvinte nu fac niciun sens. Pentru noi si pentru altii.Am sps aceste cuvinte sa putem Intelege adevarata valoare ce contin aceste denumiri de Frate si Sora.Acum, doresc sa vedem ce putem desprinde din continutul acestui verset care ne poate aduce beneficiu spiritual, noua care iubim Cuvantul lui Dumnezeu din Geneza si pana In Apocalipsa inclusiv. Cuvintele inteleptilor Scriptura care este Cuvantul lui Dumnezeu ne vorbeste de doua feluri de Intelepciuni.
         Una este fireasca, cu caracterul ei pamantesc iar alta este dumnezeiasca. Dece este dumnezeiasca? Pentruca se coboara de sus dela Dumnezeu. Am sa aduc Inainte pe cea pamnteasca sa vedem cum o caracterizeaza Cuvantul lui Dumnezeu. Apoi, am sa o aduc pe cea care vine de sus dela Dumnezeu.1) Intelepciunea fireasca;Iata ce spune Cuvantul de o astfel de Intelepciune; Iacov 3;15. Intelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pamanteasca, fireasca, draceasca.A mers Ap, Iacov pana acolo Incat numeste aceasta Intelepciune care e din lume,draceasca. Dece? Pentruca are sursa dela cel rau.Iacov,Insuflat de Duhul Sfant a Indaznit sa afirme aceste cuvinte. La ce este buna daca este asa cum o dscrie Iacov?Personal Inteleg ca nu are deaface cu caracterul unui Copil al lui Dumnezeu.Cand vine vorba de Copiii lui Dumnezeu, Ap, Pavel si el la randul lui insuflat, calauzit de Duhul sfant spune aceste cuvinte;Romani 8;9. Voi insa nu mai sunteti pamantesti, ci duhovnicesti, daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in voi. ….
         Vrea sa spuna Apostolul ca este o  conditie care face diferenta Intre ce este pamantesc si duhovnicesc adica, ceresc. Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in voi.Daca privim In jurul nostru, vom vedea oameni Intelepti In felul lumi. Unii au ajuns sa aduca si In Adunare printre Frati o astfel de Intelepciune de natura fireasca si In ultima instanta,ea este draceasca. Dar nu sunt multi care pot face dinstinctie In aceste doua Intelepciuni .Dece? Pentruca acestia nu au aceasta Intelepciune care vine de sus.Acum sa vedem si Intelepciunea care vine de sus.2) Tot acest Apostol Iacov,o aduce In atentie si pe aceasta de sus.Iacov 3;17. Intelepciunea care vine de sus este, intai, curata, apoi pasnica, blanda, usor de induplecat, plina de indurare si de roade bune, fara partinire, nefatarnica.O astfel de Intelepciune vine de sus ca si Credinta dela Dumnezeu. Si ca sa nu creiez confuzie am sa dau si locul unde vedem ca; credinta la randul ei si ea vine.
         Cu alte cuvinte, Nici Intelepciune si nici Credinta care o au cei nascuti din nou nu se mosteneste. Iata locul unde vedem credinta vine.Romani 10;17. Astfel, credinta vine in urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos.Am spus cu alta ocazie si repet de cate ori am ocazia ca; Diferenta Intre ce este pamantesc, firesc, fie ea credinta pe care o avem din nasterea biloogica sau Intelepciunea. Cele doua care sunt duhovnicesti -vin de sus-Apoi, citim cum sunt cuvintele acestor Intelepti;sunt ca niste bolduri;Ce pot fi aceste bolduri pe care acesti Intelepti le au?Personal Inteleg ca boldul are doua Intrebuintari. Sa Intepe si sa tina Impreuna doua lucruri. Surorile care mai lucreaza cate ceva stiu unde le Intrebuinteaza aceste bolduri. Asta la modul iteral. Ca fara astfel de acomodari nu vom putea sa Intelege locul lor In viata spirituala.As Indrazni sa spun ca;Cuvantul scos pe gura este un bold. Sau cuvintele spuse sunt mai multe bolduri.Ele pot face bine sau pot fi Intepatoar
         Un frate te poate Intepa cu vorbirea lui.Dar chiar si cei care vorbesc In vorbirea lor am vazut cuvinte Intepatoare. Dar cum spuneam,Boldurile mai pot fi Intrebuintae la tinerea Impreuna la un loc doua lucruri. Fie ele la croitorie sau foi de caiet. Spiritual I-mi permit sa spun ca pot tine Impreuna fratii la un loc. Boldul poate avea si Insemnarea aceasta de liant.Pentru unii boldurile sau cuvintele mai tari pot fi interpetate ca Intepaturi. Dar pentru cei care nu nesocotesc mustrarea pot fi liantul care Ii tin Impreuan. stranse la un loc, sunt ca niste cuie batute, Mai multe bolduri la un loc pot face o rezistenta pe care unul singur nu o v-a putea face. Ei bine, asa sunt aceste vorbe care par la prima vedere ca sunt Intepatoare. Dar, In realitate ele tin impreuna  Fratii, adunarea, legati unul de altul.Le da rezistenta Inpotriva celui rau care vrea sa-i desprinda, sa-i separeze, sa-i dezbine.
         Apoi asemanarea este facuta cu cuiele. Stim cu totii ca atunci cand sunt batute cuie si Inca mai multe rezistenta este mare In fata celui care ar vrea sa separe aceste doua bucati de lemn. La fel vad ca si aceste cuie odata batute Intre frati cel rau nu v-a putea sa aibe castig de cauza In separarea lor.Cuiele se bat In doua materiale de calitate. Nu se pune un material de calitate si unul putred. Dece? Pentruca nu vor sta Impreuna se vor separa unul de altul foarte usor. Ei bine, materialul de calitate Indraznesc sa spun ca sunt cei care au fost nascuti din nou. Atentie! Nu oamenii religiosi care sunt cu gramada prin Adunari. Acestia nici-o dat nu vor putea sta Impreuna.Religiosi sau as Indrazni sa spun, ne nascuti din nou.Cuielle l-au tinut pe Scumpul nostru Mantuitor pe cruce ca sa poata fi Mantuirea deplin Infaptuita.Ce vreau sa spun este ca;Boldul, cuiul, are aceasta Propietate de a tine Impreuna. Hold togethe
         Apoi, avem scris In Cuvant;Romani 8;35. Cine ne va desparti pe noi de dragostea lui Hristos? …….Aceasta dragoste a Domnului Hristos, face si ea parte din acele bolduri, cuie, care ne tin Impreuna legati cu Scumpul nostru Mantuitor.Uite ca este un singur stapan pentru fiecare categorie. date de un singur stapan.In sensul negativ pe  care l-am adus la Inceput ceva mai sus au un singur stapan. Dar si In sensul pozitiv au tot un singur stapan.As Indrazni sa spun ca;date sau batute, de stapani diferiti fie care In materialul lui. Cand spun material, ma refer la ceimantuiti si la cei nemantuiti.Insusi Domnul Isus facea aceasta asemanare Intre Copiii lui Dumnezeu care sunt pironiti unul cu altul  prin Sangele scump al Domnului Hristos. Si Intre copii diavolului care si ei stau pironiti unul de altul cum Ii tine stapanul lor. Ioan 8;44. Voi aveti de tata pe diavolul; si vreti sa impliniti poftele tatalui vostruCate-va ganduri care mi se par semnificative pentru cei ce sunt Intradevar copii ai lui Dumnezeu.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: