duminică, 18 martie 2018

Tit 2;1. Tu insa vorbeste lucruri care se potrivesc................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Tit 2;1. Tu insa vorbeste lucruri care se potrivesc cu invatatura sanatoasa.

         Nu stim daca pe vremea aceia cand Ap, Pavel Ii spune lui Tit aceste cuvinte erau denominatiuni ca In zilele noastre. Cert este ca, Invataturi abatute erau si asa au fost In toate timpurile decand a luat fiinta Biserica.Daca In baza acestui vereset am Intreba pe fiecare din ce denominatiune fac parte,va spune si unii chiar cu un grad de mandrie pe care am sesizat-o personal.Dar ce se vesteste acolo In fiecare duminica? Va spune ca din Biblie.Personal nu pun la Indoiala ca se citeste din Biblie. Dar ca pana la sfarsitul predicii, daca am tine o evidenta cat s-a vorbit din Cuvant si cat au fost umplutura. Ce fel de Invatatura se da In Adunarea lor,fiecare din ei vor zpune ca una sanatoasta. Ap, Pavel, era preocupat  ca Tit si la fel si Timotei sa se feresaca de cei care aduceau Invataturi abatute In adunari printre Frati.In general acestea abatute prind la cei care nu sunt nascuti din nou.
         Erau atunci ca si Intotdeauna si In zilele noastre fel de fel de Invataturi care circulau printre credinciosi.Nu In zadar Pavel Il atentioneaza pe Tit In acest verset. Tu insa.Ce vrea sa spuna Pavel cand face aceasta mentionare catre Tit?As Intelege pe Pavel ca Il avertizeaza  pe Tit de cei care nu erau de acord cu ce invata Pavel. Invatatura pe care o avea Pavel, era Evangelia Domnului Hristos.Si la randul Lui, Pavel, cauta sa o imprime si lui Timotei si lui Tit aceasta Invatatura sanatoasa, sau curata.Invatatura care facea referire la;Evangelia Domnului Hristos. Sau In engleza se spune-Sound doctrine- Ce Inseamna asta In romana? Invatatura curata. Cu alte cuvinte, nu cu umplutura dela om.Tu sa fi preocupat sa nu te abati dela evangelia Domnului Hristos. Aceasta Evangelie este singura care aduce mantuirea unui suflet In inima. Spun In inima, pentruca acolo trebuie sa ajunga cuvantul vestit si auzit. Nu a ajuns acolo adanc In inima,nu e mantuire ,salvare.Dece? Pentruca a fost de natura omeneasca.Cu impuritati pe care le aduce sau le strecoara omul.
         Cu alte cuvinte, sa nu se opreasca la nivel de intelect.Dar ce sa faci, cand marea majoritate le place sa auda fel de fel si nu o Invatatura sanatoasa curata fara impuritati?. Unii din noi nu pot face diferenta Intre ce e sanatos, curat si ce contine impuritati. Acestia pot  spune ca este sanatoasa.O Invatatura sanatoasa   care a prins, s-a coborat la inima face dovada ca, Duhul lui Dumnezeu a lucrat  nu omul.Cum a lucrat? Prin o viata transformata si care e vizibila de cei din jur. Cu alte cuvinte a produs acel fenomen divin Il numesc al nasteri din nou.Cand te uiti la un copil care a crescut,s-a desvoltat, Iti poti da seama ca acest copil a fost alimentat sanatos.Ei bine, tot asa cand privim In viata noastra personala, de ce nu si a altora,care spun ca sunt credinciosi trebuie neaparat sa se vada cresterea aceasta frumoasa,robusta ca rezultat a unei Invataturi sanatoase, curata fara impuritati,de care Pavel ii spune lui Tit.
          Daca suntem sinceri cu noi Insine si ne testam vom vedea daca am fost alimentati cu o hrana sanatoasa. Sigur ca fac referire la hrana spirituala din Cuvant.Tu insa Care ai o chemare speciala ar fi putut sa-i spuna Pavel lui Tit.As Indrazni sa spun ca, prin acest Indemn Pavel indirect Ii spune sa se departeze de cei care au o alta Invatatura decat cea a Domnului Hristos.  vorbeste lucruri care se potrivesc. Cu alte cuvinte,In vorbirea ta, In Invatatura pe care o aduci Inaintea fratilor sa aduci cuvinte care se potrivesc cu Cuvantul lui Dumnezeu. Si vai, cati mai sunt din acestia care umple timpul cu te miri ce lucruri care nu se potrivesc cu Cuvantul lui Dumnezeu.Pavel deaceia Ii spunea lui Timotei ca sunt unii care se tin de Insirari de neamuri.Azi nu se mai Insira neamuri dar au introdus Insirare de glumele care nu au nimic deaface cu Invatatura sanatoasa. Aceste glume sunt impuritatile decare spun.
         Am Intalnit si din acestia care au citit un pasaji din Biblie si pe parcursul vorbiri lor au umplut timpul cu ce e lumesc.( cu impuritati) Unii chiar aduc glume In vorbirea lor. Tu Tit sa te distantezi de astfel de vorbitori parca ar vrea Pavel sa-l atentioneze.Asta, ca sa poata sa vorbeasca lucrurile care se potrivesc cu Cuvantul lui Dumnezeu.cu invatatura sanatoasa. Cineva ar putea spune ca,In adunare se da o astfel de Invatatura sanatoasa. Ma Intorc la ceia ce am spus ceva mai sus. Vei Intelege daca Invatatura care se da sau s-a dat In decursul timpului este sau a fost sanatoasa dupa gradul de crestere spirituala a celor ce participa la strangerile laolalta.Personal Inteleg printr-o Invatatura sanatoasa,  cand vezi un Frate sau o Sora cat sunt de crescuti spiritual, Iti dai seama daca Invatatura care i-a hranit a fost sanatoasa. Acestia vor fi credinciosi integri care nu fac compromis In vetile lor In drumul spre Cer.
         Daca au participat de ani de zile si sunt Inca ne crescuti, asta face dovada ca, alimentatia nu a fost  sanatoasa care nu i-a ajutat sa creasca spre maturitate.Spuneam cu alta ocazie ca poti sa Iti dai seama imediat cand stai de vorba cu un Frate sau o Sora cat de crescuti sunt si cum Inteleg din citirea Cuvantului. Un suflet spiritual, bine hranit iubeste Cuvantul si se bucura cand are ocazia sa vorbeasca din Cuvant cu alt frate. Si mult mai mult nu se plictiseste, nu-l oboseste cand Impartaseste un frate cate ceva din Cuvant. Am stat de vorba cu un credincios care mi-a spus ca ,el nu poate sta mai mult sa vorbeasca din Cuvant. Atunci m-am gandit ce Inseamna sa citesti Cuvantul fara interes, fara sa te atraga.Dar orce altceva ne face placere sa stam de vorba si nu ne plictiseste. O Invatatura sanatosa nu are deaface cu glumele sau o vorbarie goala cu impuritati. Am Intalnit si din acestia care nu sufereau sa auda o Invatatura sanatoasa In exclusivitate numai din Cuvant.
         Acesta este si motivul de ce cei mai multi aduc, presareaza, aceste impuritati  In vaorbirea lor cu lucruri care sunt atractive pentu cei ce vor sa auda o astfel de vorbire.Ca sa dai o Invatatura sanatoasa In Adunare, mai Intai trebuie sa fi tu crescut sanatos din Cuvant.Circula prin adunari multe Invataturi nastrusnice inventate de oameni care nu au putut patrunde Cuvantul ca sa poata sa-l Intelega.Sa-mi fie Ingaduit sa spun ca;Sunt subiecte care sunt foarte grele de abordat de cei mai multi.Iata ce ii cerea Ap, Pavel lui Tit;Sa stea pe o Invatatura sanatoasa pe care nu o gasesti nici azi la multi.Rezultatul unei astfel de Invataturi sanatoasa o spun cu toata certitudinea  se reflecta In ce fel de viata traiesti printre semenii tai.Faci dovada prin aceasta traire ca esti matur in credinta.Cate-va ganduri pe care doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri,depretutindeni care  iubesc Cuvantul Intradevar.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: