duminică, 4 martie 2018

Judecatori 11;34. Iefta s-a intors acasa la Mitpa. ....................


f43bd-picture1bibliacutrandafir

Judecatori 11;34. Iefta s-a intors acasa la Mitpa. Si iata ca fiica sa i-a iesit inainte cu timpane si jocuri. Ea era singurul lui copil; n-avea fii si nici alta fata.
         Sunt cat-va ani de cand m-am oprit la aceasta Intamplare pe care Cuvantul ne-o  relateaza. Si asta pentru noi cei care suntem din dispensatiunea harului are o semnificatie destul de importanta.Cu toate ca sunt unii care spun sa nu aplicam si In viata noastra ceia ce a fost dat Israelitilor.Sau nuii merg pana acolo de spun; “Sa nu scoatem din contest”Am spus oridecate ori am avut ocazia ca Scriptura Este cuvantul lui Dumnezeu. Si cum am mentionat mai sus Avem de aface cu acelasi Dumnezeu; Iata ce citim ca sa avem dovada ca orce loc din Scriptura ni se adreseaza si noua azi si In toate timpurile.2 Timotei 3;16. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, Cei ce nu sunt deacord sa scoata din Biblia lor acest verset care face dovada ca, Scriptura este Cuvantul lui Dumnezeu si e Infailibil. Dumnezeu ne-a lasat acest Cuvant al Lui sa ne supunem si Inca cu reverenta Inaintea lui.
         Daca asa citim, atunci trebuie sa stim ca;Scriptura este din Geneza si pana In Apocalipsa. Apoi tot asa de des fac aceasta acomodare de a arata ca; Israel a fost ales de Dumnezeu care avea sa anticipeze Biserica vie a lui Dumnezeu. Dar iata ca se gasesc si unii carora nu le convin ceia ce alti Frati aduc In atentie.Cineva a spus ca; Daca asemanam Biserica cu Israel este “antisemitism”.Am spus cu alta ocazie ca; Israel a fost scos din robia egipteana si ca tot asa si Biserica a fost scoasa din lume desupt robia pacatului.Egiptul fiind asemanat In Scriptura cu Lumea. Atentie; Cand spun de Biserica, este a celor din tai nascuti.Evrei 12;23.Am spus asta ca o introducere si daca sunt unii care contesta ceia ce arat din Cuvant e treaba lor.Doresc sa spun cate ceva din versetul de mai sus din Judecatori.Din nou, este o carte scrisa pentru Israeliti cum sustin cei mai multi.Dar daca armonizam cu ceia ce citim In ; 2Timotei 3;16.Vom descoperi Adevarul si nimic de abandonat.Ci din potriva folosior pentru noi.
         Asa dar, ne este si noua de folos Intreaga Scriptura.Daca citim si mai sus de acest verset din Judecatori,sa vedem cum s-a desfasurat acest eveniment din viata lui Iafeta sau Ieftae, vom vedea ca acesta a fost chemat de batrani sa vina Intre ei,debatranii Galaadului.Acestia l-au pus peste ei ca conducator. Ei bine, Ieftaie i-a facut Domnului o juruinta.Aceasta juruinta Il v-a costa mai tarziu cu singura lui Fica.Ce am retinut si ce m-a determinat sa spun cate-va ganduri din acest loc este; Dumnezeu nu i-a cerut lui Ieftaie sa faca juruinta. I-a luat gura pe dinainte si are sa plateasca scump actiunea necugetata.Daca ne Intoarcem la noi si noi avem deaface cu acelasi Dumnezeu caruia s-a adresat Ieftae.Noi sau poate unii din noi ne grabim sa facem juruinte Domnului orcare vor fi ele. Cu toate ca nu ni-le cere si mai mult, noi nu suntem In relatia noastra cu Dumnezeu la nivel pamantesc cum era Ieftae.Odata facuta juruinta trebuia Implinita.Dumnezeu i-a dat In mana lui Ieftae pe fii lui Amon.
         Versetul de mai sus ne arata ca, Ieftaie s-a Intors acasa.. Iefta s-a intors acasa la Mitpa.Sigur ca era bucuros ca Domnul I-a dat izbanda In lupta lui.Dar nu-i trecea prin minte ce dezastru va aduce asupra inimi lui aceasta juruinta. Si unii dintre noi am spus, ca ne grabim sa facem nu juruinta dar un termen mai dulce spus, o promisiuneDomnului.Si dupa aceia ce consecinte decurg din aceasta promisiune nu suntem pregatiti sa le acceptam. Trebuie sa stim ce cere Dumnezeu dela cei rascumparati ai Lui.Dumnezeu nu cere sa facem promisiuni ci ne cere ca Copii ai Lui sa traim o viata prin care numele lui sa fie cinstit printre oameni.Cum am spus;Nu se astepta ca Fica lui sa iasa In Intampinarea lui. Dar la cine se astepta el sa-l Intampine? Poate avea robii si unul din ei sa iasa.Dar spre suprinderea lui iata cine a iesit.Si iata ca fiica sa i-a iesit inainte cu timpane si jocuri.Fica era bucuroasa ca tatal ei a venit acasa si Inca sanatos.
         Acum, Ieftaie se amaraste si Intrun fel o dojeneste pe Fica lui. “Ca-i rupe inima”.Dar fata Ii spune sa Implineasca juruinta facuta Domnului.Nu stia ce anume  juruinta a facut Domnului tatal ei. Cuvantul nu ne relateaza ceva mai mult.Ea era singurul lui copil n-avea fii si nici alta fata.El singur si-a creiat aceasta situatie dureroasa. Noi uneori procedam ca si Ieftae si la urma nu ne mai convine cum nu i-a convenit nici lui Ieftae.Sun situatii la care noi Insine ni le creiem.Apoi, cand avem de aface cu acelasi Dumnezeu neschimbator In atributele Lui,regretam situatia creiata de noi Insine.Dar va trebui sa suportam la urma consecintele fara murmur.Cu mult timp In urma am mai spus din locul acesta cate-va ganduri la provocarea unui credincios. El spunea ca, Ieftaie a adus-o jerfa ca ardere de tot.I-am replicat acestuia ca.; Ca Israeliit  aveau porunca din partea lui Dumnezeu sa nu faca ce fac fiii lui Moloh. Ce faceau acestia? Isi treceau copii prin foc.
         Cu toate ca Israelitii erau tentati sa faca ce faceau acesti fii ai lui Moloh;Iata ce au facut fiii lui Israel cand s-au Indeparta de Dumnezeu.Ieremia 32;35. Au zidit inaltimi lui Baal in valea Ben-Hinon ca sa treaca prin foc lui Moloc pe fiii si fiicele lor: Dumnezeu le poruncise sa nu faca asa ceva.Levetic 18;21. Sa nu dai pe niciunul din copiii tai ca sa fie adus jertfa lui Moloh si sa nu pangaresti Numele Dumnezeului tau. Eu sunt Domnul.Persoana respectiva insista ca a jerfit-o Ieftae.Iata dece des aduc In atentie armonizarea Cuvantului ca sa nu cadem In ratacire dusi de unul sau altul. I-mi spunea ca asa a ascultat o predica a unui renumit pastor zicea el.Poate acela a citit In engleza acest verset.Iata cum scrie In engleza;Judges 11;34……….. I will offer it up for a burnt offering. Tradus Inseamna o oferita de ardere sau o ardere de tot..
         Cand citim de ardere nu trebuie sa ne oprim la ce ar Insemna literal.Este o ardere a inimi spirituala.Sau o durere care Infatisaza arderea.Cand mai citim de foc, asta nu Inseamna neaparat la modul literal.Din ceia ce citim Intelegem ca fata nu s-a mai casarorit.Iata ce citim de foc ce spune Psalmistul;Psalmul 42;4. Mi-aduc aminte si-mi vars tot focul inimii in mine,Persoana respectiva nu stiu cat a Inteles din ce i-am spus.Este necesar ca fiecare sa adanceasca Cuvantul si sa nu mai i-a de bune ce spun unii sau altii fara sa verifice cu Cuvantul. Dar asta presupune seriozitate de a aborda Cuvntul.Nu stiu cati din noi am stat sa gandim la acest episod din vechime.Daca vechiul nu ne intereseaza, trecem peste el spuneam altadata ca si o istorie a unui popor.Nu gasim nimic spiritual In ceia ce citim din vechiul.Atunci, este usor de Inteles dece Il citesc unii ca pe o istoria.Si viata lor nu e desvoltata. Adica, nu sunt crescuti spre maturitate Instare de a manca si mancaryri mai tari.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: