miercuri, 7 martie 2018

Luca 9;17. Au mancat toti si s-au saturat; ...........

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Luca 9;17. Au mancat toti si s-au saturat; si au ridicat douasprezece cosuri pline cu firimiturile ramase.
         Deseori m-am gandit la acest loc si recent am avut o convorbire cu un Frate desprerisipa. Si mi-a venit In minte acest loc cu adunare frimiturilor.Cuvantul este destul de clar. Dar vom putea sa Intelegem mult mai bine daca gandim ceva mai profund.Domnul Isus a spus Ucenicilor sa stranga multimea, sa-i puna In cete. Ca la urma sa faca minunea pe care o stim cu totii cu privire la saturarea celor de fata.Cuvantul ne descrie ca erau foarte multi stransi acolo sa citim si versetul.14. Si erau aproape cinci mii de barbati. Isus a zis ucenicilor Sai:”Puneti-i sa sada jos in cete de cate cincizeci.” Daca ne gandim putin la numarul acesta imens vom vedea ca este foarte greu sa saturi In aceste zile moderne un astfel de numar.Cu toate mijloacele pe care le-am avea la Indemana
         Dar Domnul Isus ca Intotdeauna nu lua hoatarare dela a Lui putere fara sa Intrebe pe Tatal Lui.Dupa ce a vorbit cu ucenicii si le-a spus ce trebuie sa faca, Cuvantul ne arata ca Mantuitorul;Si-a ridicat ochii spre cer si le-a binecuvantat.Ce a binecuvantat El? Cele cinci paini si cei doi pesti.Poate se vor fi gasit prin multimea aceia mare si sceptici cand le-a spus Uceniici sa seada jos. Vor fi Intrebat unii din ei; Dece ne asezati jos si Inca In cete? Poate Ucenicii le v-a fi spus; Veti vedea imediat.Nu stiu cum am fi actionat noi.Poate chiar si Ucenicii au murmurat In inima lor. Cuvantul ne arata ca la cuvintele Domnului Hristos;”Dati-le voi sa manance!” ei au spus; 13…… “N-avem decat cinci paini si doi pesti; Cu alte cuvinte, deunde sa le dam Invatatorule?Omeneste este greu de imaginat sa saturi o asa multime cu cinci paini si doi pesti.Ucenicilor nu le-a trecut prin minte sa anticipeze ca va face Invatatorul.
         Am adus In atentie acest loc sa arat ca Domnul Isus nu si-a permis sa risipeasca dupa ce a multumit Tatalui.. Apoi, a vrut sa le dea o lectie de Invatat Ucenicilor Lui.Lectie de care aveau sa tina cont dupa plecarea Invatatorului la Tatal.Noi cei mai multi facem risipa In toate lucrurile. Putem Invata si noi ca nu este necesar sa ne oprim doar la mancare. Risipa poti face In nenumarate feluri. Uite mi-a venit In minte de risipirea timpului.Cu alte cuvinte, ne Intrebuintat timpul dupa cum ne Invata Cuvantul.Efeseni 5;16. Rascumparati vremea, caci zilele sunt rele.Cu alte cuvinte, sa nu ne pierdem timpul cu lucruri care nu ne hranesc spiritual. Aceasta este o risipa.Apoi.daca unii din noi au banii multi sau chiar peste nevoile lor,Isi permit sa arunce din mancare. Fie ca s-au saturat sau nu mai pot manca a doua oare.Acest fel de a proceda este risipa.
         Acest norod, era Infometat.Si daca citim ceva mai sus, Uceniciii au Incercat sa-L sfatuiasca Pe Invatatorul lor sa le dea drumul norodului ca este tarziu.Sa mearga ei Insusi sa-s i cumpere cate ceva de mancare. Iata deci, nici chiar Ucenicii care umblau zilnic cu Domnul Isus nu au putut realiza ca au deaface cu Fiul lui Dumnezeu printre ei.Cum spuneam mai sus, Mantuitorul; Si-a ridicat ochii spre cer si le-a binecuvantat.Ce a avut In vedere Domnul Isus prin faptul ca si-a ridicat ochii spre cer? Nu gresesc daca spun ca; Prima data In orce actiune sau cerere Mantuitorul dorea sa dea slava lui Dumnezeu.Am avut aceasta discutie cu acel credincios despre frimituri.Pe langa faptul ca s-au saturat, au mai strans din ceia ce cazuse pe jos;au ridicat douasprezece cosuri pline cu firimiturile ramase.Am aiuns cu persoana respectiva la aceste frimituri pe care la Indemnul Domnului Hristos, Ucenicii au pus mana si au adunat acele “Frimituri”.
         Personal nu Inteleg ca acelea au fost frimituri. Noi toti stim ce sunt  frimituri-le si cum arata ele, cat de mici pot fi. I-mi este greu sa realizez ca ar fi putut Ucenicii sa adune frimitura cu frimitura sa umple acele dousprezece cosusri.Nu stim cat de mari vor fi fost cosurile acelea. Iata cum citim In engleza despre aceste “frimituri”;Asta pentru a avea o ideeie mai clara. and there was taken up of fragments that remained to them twelve baskets.Adica, In romaneste ar fi fragmente cand rupi din paine. Aceste fragmente sau bucatele,cazute pe jos se pot culege fara nici-o dificultate. Inteleg ca Domnul Isus a vrut sa le dea o lectie Ucenicilor ce Insemna -risipa-Inaintea lui Dumnezeu. Nu stiu daca noi platim atentie ce Inseamna risipa.Risipa nu e buna de niciun fel.Cand, In 1947 a fost foametea aceia foarte mare, cei ce sunt mai In varsta si au apucat-o Isi amintesc destul de bine ca,nu Isi permitea sa faca risipa din putinul pe care Il aveau la parinti.
         Nu sunt convins ca frimiturile pot fi culese de pe jos.Fie de prin iarba sau nisip cum era In locurile acelea.Nu vreau sa fiu Inteles gresit cu privire la traducere. Dar iata dece spun ca trebuie sa se faca o armonizare a Cuvantului. Daca aplicam ceia ce citim In armonie, vom realiza un sens care ne poate duce la o Intelegere mult mai buna. Am sa mai aduc In atentie un loc unde din nou se vorbeste de frimituri.Marcu 7;28. “Da, Doamne”, I-a raspuns ea, “dar si cateii de sub masa mananca din firimiturile copiilor.”Ce am dorit sa aduc In atentie pentru noi toti ca; Risipa nu e din caracterul Domnului Hristos.Asa ca, avem de Invatat dela Scumpul nostru Mantuitor si In privinta asta.Nu ne vorbeste Cuvantul ca ar fi fost vreunul nemultumit si nici ca ar fi tefuzat bucatica de paine si putin peste oferite de Domnul Isus prin Ucenicii Lui.
         Cand Iti este foame, la modul literal, nu mai faci mofturi si doresti doar sa Iti astamperi (potolesti) foamea.Tot asa este si cu mancarea spirituala.Nu spune un Copil al lui Dumnezeu ca nu-i place verstul aceasta sau celalalt.Nici nu se uita sa aleaga versete care Ii plac.Ia din tot ceia ce Ii ofera Cuvantul.Iata dece spun des ca;Tot Cuvantul este mancare pentru sufletul nostru fara exceptie. Sunt convins ca fiecaruia dintre noi ne prinde bine sa manca tot ceia ce avem fie literal sau spiritual.Deabia atunci, vom fi Intr-o stare Inalta de evlavie care ne va fi de folos si ne va ajuta sa crestem oameni maturi. Apoi, Il vom cinsti pe Scumpul nostru Mantuitor care ne-a dat acest exemplu.Am dorit sa Impartasesc aceste ganduri cu Fratiii si Surorile mele de pretutindeni care iubesc acest Cuvant scump al lui Dumnezeu Intradevar.Si mai mult, vor sa aplice In vietile lor ceia ce si aici Domnul Isus ne Invata de data aceasta;Risipa.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: