sâmbătă, 10 martie 2018

Psalmul 23;4. Chiar daca ar fi sa umblu prin valea umbrei mortii,.........

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Psalmul 23;4. Chiar daca ar fi sa umblu prin valea umbrei mortii, nu ma tem de niciun rau, caci Tu esti cu mine. Toiagul si nuiaua Ta ma mangaie.
         Cu mult timp In urma am scris din acest loc .Dar pentruca am primit In dimineata aceasta din nou acest verset am sa Incerc sa vedem ce mai putem desprinde Impreuna din continutul lui In armonie cu restul Cuvantului lui Dumnezeu. Acest verset chiar daca este scris In Vechiul Testament, aduce o garantie de ne tagaduit si celor rascumparati ai Domnului Hristos. Zic a celor rascumparati ca des aduc In atentie ca este o diferenta Intre a fi un crestin de adunare si un copil sau un rascumparat al Domnului Hristos. Poate vor fi si din acestia care nu vor agreeia cu ceia ce spun. Dar este o realitate pe care o arata Cuvantul.Diferenta este enorma Intre unii si altii.Chiar nici nu suporta de facut comparatie Cei rascumparati sunt tinuti de mana de Dumnezeu spuneam cu alta ocazie.Si ca referinta am sa pun din nou ca o acoperire la ceia ce spun.Ioan 10;29. Tatal Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decat toti; si nimeni nu le poate smulge din mana Tatalui Meu.
         Ei bine, acesti rascumparati, se indentifica cu Psalmistul si cu acest verset care aduce o garantie pentru ei ca sunt ocroriti de Insusi Dumnezeu care le este Tata.Iata ce spune Psalmistul;Chiar daca ar fi sa umblu prin valea umbrei mortii, Noi toti care citim Cuvantul cu interes stim ca; Psalmii sunt alcatuiti Intr-o forma poetica.Dece asa? Asa a gasit Dumnezeu de cuvinta.Psalmistul nu spune la modul afirmativ. El aduce In atentie posibilitatea ce poate sa i-o ofere situatiile, circumstantele vieti.Chiar. Cu alte cuvinte,daca voi fi nevoit sa trec prin aceasta vale la modul literal voi trece.Dece voi trece ? Pentruca voi fi nevoit sa trec.Nu am o alta alternativa ar vrea sa spuna Psalmistul. Dar el spune ca; nu ma tem.Cum adica sa nu te temi? Nu e om care sa nu aiba acest sentiment de teama In structura lui fireasca.Noi toti ne temem de cele mai mici si poate ne Insemnate Inprejurari din viata noastra ca oameni.
         Dar ca si Psalmistul si cei rascumparati ai Domnului Hristos vor putea sa spuna plini de Incredere ca nu se tem.Sa fie un secret pe care lumea,cei ce nu il cunosc pe Domnul Isus personal ca Mantuitor si pe Dumnezeu ca Tatal lor? Indraznesc sa spun ca da.Acest secret este ceia ce ne relateaza acest verset care Imprastie orce teama din mintea si inima celui ce a fost nascut din nou sau cum spun des rascumparat.Ioan 10;29. Despre ce vale vrea sa spuna Psalmistul?Sa mearga printre morti? Ce ar cauta el acolo? Indraznesc sa spun de mortii acestei lumi care sunt -morti spirituali- Si noi cei rascumparati umblam zilnic printre acesti morti.Ei sunt In toate locurile pe unde ne deplasam.Psalmistul vrea sa spuna ca;  Moartea aceasta spirituala nu va putea sa-l afecteze.Si aduce Inainte dece nu se teme.Cei din lume puteau sa-i fac rau lui dar si noua care umblam printre ei.Dar cei rascumparati sunt ocrotiri de Dumnezeu.
         Poate cineva care trece superficial peste ceia ce citeste si In mod deosebit peste acest verset In cauza va spune; Cum un mort poate sa fac rau? Retinem ca este vorba de doua stari. Una moarte fizica, literala si alta moarte spirituala.Cei mai multi nu pot face distinctie Intre aceste doua morti.Si Psalmistul spune;de niciun rau,Si vai cat rau poate face un astfel de mort spiritual copiilor lui Dumnezeu. Un caz care mi-a venit acum In minte este cel relatat din;2 Timotei 4;14.Noi toti poate am avut de suferit prin servicii sau mai stiu eu ce contact am avut In viata cu astfel de morti spirituali.Dar Psalmistul scoate In evidenta ca;Orcare ar fi raul pe care acesti morti ar Intenta sa-l faca el nu se teme.Si el spune care este motivul de nu se teme.caci Tu esti cu mine. Sa ne gandim putin la cu copilasi care merge cu tatal lui printrun loc periculos. Trebuie sa mearga pe acolo ca nu are o alta cale. Dar el nu se v-a teme pentruca este cu tatal lui.El nu are nici-o umbra de Indoiala ca tatal lui Il v-a lasa si nu va interveni daca ceva rau ar putea apare.
         Psalmistul stia ca este la adapostul lui Dumnezeu si ca  niciun rau, nu-l v-a atinge. Cu noi este alfel? Noi suntem mult mai bine paziti. Evangelistul Ioan spune ca pe cei pe care i-a nascut din nou Dumnezeu Ii tine de mana. Asa citim In versetul care l-am pus ceva mai sus;Ioan 10;29. Dar pe noi ne mai tine si Scumpul nostru Mantuitor de alta mana. Tot In acest capitol citim;Ioan 10;28. Eu le dau viata vesnica, in veac nu vor pieri, si nimeni nu le va smulge din mana Mea.Cei nascuti din nou care sunt copii ai lui Dumnezeu au o dubla protectie.Psalmistul era protectat numai din partea lui Dumnezeu si nu era vulnerabil.Mult mai mult noi nu vom fi vulnerabili cu aceasta dubla protectie Apoi, Psalmistul nu uita sa aduca In atentie si mijlocul de a fi disciplinat de Dumnezeu daca ar Indrazni sa se abata In calea lui.Spuneam cu alta ocazie din acest loc ca;Dumnezeu are ochiul lui Indreptat necurmat asupra celor rascumparati ai Lui.Asa cum Il avea si asupra Psalmistului de-i da Incredere.
         Iata ce aduce Psalmistul In atentie ca mijloc de sprijin dar si de disciplina.; Toiagul si nuiaua Ta ma mangaie. Ce rol are acest toiag In viata celui rascumparat? Este un mod de a te sprijini pe el dar si al folosi ca un mijloc de aparare. As Indrazni sa spun ca Toiagul este asemanat cu Cuvantul care ne este sprijin In viata.Apoi, sa vedem si nuiaua la ce foloseste si daca este buna cand Dumnezeu o foloseste.Nuiaua o foloseste pastorul cand oaia se abate din drumul ei.Uite tot asa si Dumnezeul nostru foloseste nuiaua cand El gaseste de cuvinta ca ne-am Indepartat dela ascultarea de El.Acest verset mia facut mult bine In mersul meu pe cale. M-a Incurajat dar m-a si disciplinat. Am gasit In Toiag (Cuvant) un sprijin, ajutor continu.Poate unii din Fratii mei si Surorile mele acum trec prin aceasta vale a umbrei morti,Sa puna la inima acest verset care le aduce Inviorare si nadejde ca aceasta vale se v-a sfarsi (suntem In trecere) si vom fi cu Scumpul nostru Mantuitor.
         Celor mai multi dintre noi ne convine cand auzim de Toiag la modul literal. Dece? Pentruca este un sprijin In nevoi si mai mult In slabiciunile noastre odata cu Inaintarea In varsta. Daca Il luam literal,acest toiag ar fi ca un Baston In termeni mai moderni. Si Intrun fel si altul spre batranete avem nevoie de un Baston sa ne sprijinim.  Puterile ne lasa si fara un baston nu putem sa ne deplasam. Asa este la modul literal. Dar sa vedem cum este la modul spiritual. Care am spus ceva mai sus ca ;Toiagul ar fi asemanat cu Cuvantul care ne este sprijin In viata aceasta spirituala. Daca de baston sau Toiag cei tineri nu au Inca nevoie,de Cuvantul lui Dumnezeu si tineri si batrani avem nevoie de sprijin prin Cuvant.Dar vine In atentie nuiaua. Pentruce e buna nuiaua In viata noastra ca copii ai lui Dumnezeu?Pentru disciplinare ca si pentru un copil cand nu asculta de parinti.Stia Psalmistul ca are nevoie de amandoua.Sa le apreciem pe amandoua ca ne e de mare folos.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: