vineri, 30 martie 2018

Ioan 11;55. Pastile iudeilor era aproape. .................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Ioan 11;55. Pastile iudeilor era aproape. Si multi oameni din tinutul acela s-au suit la Ierusalim, inainte de Pasti, ca sa se curete.
         Se apropie o serbatoare chemata crestina.Se numeste pastele crestinilor?. Daca privim calendarul vom vedea ca sunt doua dati In care se praznuieste aceasta sarbatoare paste.Si din cand In cand datele se schimba. Pun si eu o Intrebare care are deaface cu moartea Domnului Hristos;Decate ori moare Domnul Isus In fiecare an si la date diferite? Daca suntem seriosi cu noi Insine vom vedea ca aceasta sarbatoare nu are nimic deaface cu moartea scumpului nostru Mantuitor. Zic a naoastra, cu referinta la cei nascuti din nou,care au parasit traditia omeneasca.Aceasta sarbatoare apare una care e Catolica. Iar alta apare a fi ortodoxa la o alta data. Anul acesta cea catolica,este cu o saptamana Inaintea celei ortodoxe. Dece asa? Poate ne Intrebam. Nimeni nu stie precis dece. Se da cu presupunerea. Intrebarea este; Amandoua religii sunt“crestine” Ce vor sa spuna catolicii ca In data cand ei sarbatoresc pastele a murit Fiul lui Dumnezeu? Dar ortodocsi ce vor sa spuna ei? Ca In data cand ei sarbatoresc a murit Fiul lui Dumnezeu? Cu alte cuvinte, orcare ar fi calendarul ar trebui sa se potriveasca datele.Ce e trist ca si asa zisii pocaiti se amesteca cu aceste religii.
         Dar oricum, nu la asta as dori sa ma opresc, ci la faptul pe scurt; dece se consuma Miel de aceasta sarbatoare. Cei mai multi, chiar majoritatea nu cunosc semnificatia instituiri pastelui. Am un fost coleg de serviciu aici In America la New yotk; Si m-a sunat de paste cu anii In urma sa-mi spuna ca si-a cumparat un miel. Atunci, l-am Intrebat dece miel si nu porc? Nu stia saracul de el. Dar nici interesat nu era sa afle. I-am spus pe scurt semnificatia si nu i-a cazut bine. Dar sunt o alta categorie care se numesc pocaiti de care am spus mai sus. In esenta tot “crestini ar fi si acestia”.Intrebarea me a ar fi adresata acestor grupari In mod sincer;Dece sarbatoresc ei pastele?Unii care citesc Cuvantul dintre cei pocaiti poate si din ceilalti cu atentie Inteleg semnificatia Mielului si mai putin a sarbatori.Cuvantul ne arata ca;1 Corinteni 5;7. Maturati aluatul cel vechi, ca sa fiti o plamadeala noua, cum si sunteti, fara aluat; caci Hristos, Pastile nostru, a fost jertfit.  Ap, Pavel nu spune;al iudeilor cum citim In versetul de mai sus din Ioan.Si nici nu spune ca pastele crestinilor.Pavel, simplu spune;Hristos, Pastile nostru, a fost jertfit.
         Ce vrea sa spuna Pavel Insuflat de Duhul lui Dumnezeu? Ca pastele este o jerfa pe care Fiul lui Dumnezeu a adus-o pentru cei pe care i-a dat Tatal Lui.Cu alte cuvinte, cei mantuiti Il pot praznui,cei care au o intimitate cu Hristos Inviat. Iata un loc care ne arata destul de clar cum ar trebui sa fie pastele sarbatorit. Dar mai Inainte de a sarbatori Pastele este necesar ca sa stim dece a fost Instituit de Dumnezeu pastele? Nu la ortodocsi, nu la catolici si nici chiar la pocaitii acestia care se considera ei Insusi reformati dela ortodoxie.Ap, Pavel arata cine este simbolul pastelui. El Il aduce In atentie pe Fiul lui Dumnezeu ca un Miel sacrificat. Insusi Ioan botezatorul Il arata pa scumpul nostru Mantuitor ca pe un miel dar venind dela Dumnezeu;Ioan 1;29. A doua zi, Ioan a vazut pe Isus venind la el si a zis: “Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii! Nu stiu cati dintre aceste trei grupari stiu care a fost motivul jerfiri Mielului lui Dumnezeu? Poate se gasesc printre ei si unii care sunt interesati de acest eveniment al morti Domnului Hristos.Dar nu ca o sarbatoare de fiecare an. Ci ca o sursa de mantuire venita dela Dumnezeu.
         Dar am dubiu daca cei care sarbatoresc pastele stiu unde si dece a fost instituit aceasta jerfa.Cuvantul ne arata ca. Pe vremea cand Dumnezeu a gasit cu cale sa scoata pe poporul evreu(Iudeu) din robia egipteana a Instituit acest eveniment l-as numi ca fiecare familie de evrei sa aibe un miel la masa lor. Dece asa? Tocmai sa Isi aduca aminte de bratul lui Dumnezeu a tot puternic cu care au fost eliberati din robia egipteana.Acest eveniment prin jerfirea mielului,facea dovada ca au fost scosi din robia egipteana. Cu alte cuvinte, acum sunt liberi nu mai sunt robi.Apoi, Dumnezeu le-a poruncit sa tina acest eveniment dealungul generatilor si oriunde se vor gasi ei.. Pastile iudeilor era aproape. Iata deci, ca nu era instituita aceasta sarbatore pentru ortodocsi sau catolici.Daca ar fi totusi sa acceptam ca ar avea si ei un drept de a sarbatori, ca se numesc “ crestini” as pune acest eveniment In armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu.Asa ar fi scoaterea desupt puterea de robie a pacatului, sau, al celui rau. Cati cunosc acest amanunt. Pentru cei mai multi Inseamna mancare si bautura. Si sa-mi fie Ingaduit sa spun si dezmat In unele cazuri.Ce cuprinde aceasta expresie -dezmat-? Pacatele care Ii stapanesc.
         Pun o Intrebare;Atunci, sunt acestia eliberati de aceasta robie a pacatului ca sa serbeze pastele? Aceasta este religia pe care cei mai multi o Imbraciseaza si se simt confortabili In ea.Dar drumul lor este calea cea larga care duce la pierzare. Chiar daca Indecursul vieti lor au “praznuit” acesta sarbatoare numita paste, In fiecare an. Acum, as dori sa ma Indrept catre grupul cel care se numesc ei pocaiti.Ce Inseamna sa fi pocait? Este un termen al Scripturi.Care arata ca ai fost scos desupt puterea robiei a pacatului si sfintit, pus deoparte pentru Dumnezeu ca rascumparat al Lui.Ap, Pavel acestora care se numesc pocaiti le spune aceste cuvinte;  Maturati aluatul cel vechi, Ap, Pavel le scria unora care se adunau la un loc. Cu alte cuvinte, se Incadrau ei In categoria de care am amintit “crestina dar si pocaita”Dar Inteleg din aceste cuvinte ca; Erau printre ei unii care In vietile lor nu se vedea evidenta scoateri desupt puterea pacatului sau a robiei.Spuneam cu alta ocazie ca, Pavel si nici un alt Apostol nu nominalizeaza la individual. El si ceilalti Apostoli vorbea, se adresa, la modul general. Si cand zice; Maturati,arata pluralul.Cu alte cuvinte, voi toti care va examinati sa vedeti unde sunteti si numai asa sa luati cina(pastele).
         Fiecare avea datoria sa se analizeza sa se egzamineze sa vada In ce stare se afla Ininte de a lua pastele sau(cina). Nu stiu cati din asa zisii pocaiti Intr-o zi ca aceasta de paste sunt maturati de aluatul cel vechi. Ce sa mai  spunem de ortodocsi sau catolici sau alte confesiuni.Dar pentruca Pastele nostru a fost jerfit o singura data, datoria celor rascumparati este ca aluatul cel vechi sa nu se mai gseasca In vietile lor.Cu alte cuvinte, sa fie un aluat, o plamadeala noua. Am spus cu alta ocazie ca la unii nu le deosebesti viata de cei de afara.As Indrazni sa spun bazat pe ceia ce Pavel aduce Inatentie;Pastile nostru, a fost jertfit.Cu alte cuvinte, Hristos a murit o singura data si a Inviat.Si oridecate ori cei rascumparati se aduna Impreuna ei sun In sarbatoare. Dece? Pentruca au In mijlocul lor “Pastele” care e Fiul lui Dumnezeu care s-a jerfit pentru ei.Iudeii trebuiau sa aiba grija ca Inainte de a merge la Templu sa serbeze pastele trebuiau sa se curate. Aveau ei datinile si obiceiurile lor pe care trebuiau sa le tina cu strictete. Obiceiuri si traditii de care Pavel Il instinteaza pe Timotei sa nu se tina de ele.  Cuvantul ne arata ca nu toti Iudeii se suiau la Ierusalim. Iata ce citim; Si multi oameni din tinutul acela s-au suit la Ierusalim,Si iata ca, multi se duceau la Ierusalim.
         Vedem ceva foarte important anume; Nu toti mergeau la templu. Citim ca; multi oameni. Cum nici azi nu merg toti la o biserica de o zi ca aceasta. Cu toate ca ei se numesc crestini.Dar cei care se numesc pocaiti Inainte de a merge la Adunare se curatesc ei? In ce ar consta aceasta curatenie la un credincios, nascut din nou? Indraznesc sa spun ca orice este In neregula, adica ce te murdareste sufleteste trebuie dat afara.Dar si In relatiile cu cei din jurul tau. Fie ei deafara sau Fratii si Surorile cu care te strangi sa iei acest paste(cina).O relatie care nu este dupa voia lui Dumnezeu trebuie pusa la punct si numai asa sa se ia cina care este -Pastele nostru jerfit- Ierusalimul era locul unde se gasea Templu si acolo Inteleg din cele ce citesc ca trebuia sa se duca Iudeul sa se curateasca. Inainte de a veni la strangerea cu Fratii si Surorile Impreuna trebuie sa te curatesti si abia atunci sa pasesti pragul Casei Domnului.Pentru acesti Iudeii era o rutina cu caracter pamantesc oridecate ori venea un alt an ei trebuia sa praznuiasca acest paste ca amintire ce a facut Dumnezeu pentru ei, cu scoaterea lor din Egipt .Pentru cei care sunt nascuti din nou, Curatirea trebuie sa fie continua.Nu odata pe an si nici lasata pana In ziua de a merge la Adunare la cina, la Pstele nostru.Dece? Pentruca ei sunt Copii ai lui Dumnezeu si se gasesc In prezenta lui Dumnezeu continu. Nu numai Intr-o zi ca aceasta sau duminica.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: