miercuri, 7 martie 2012

2 Chronicles 10:6 Împãratul Roboam a întrebat pe bãtrânii






2 Chronicles 10:6  Împãratul Roboam a întrebat pe bãtrânii care fuseserã cu tatãl sãu Solomon, în timpul vietii lui, si a zis: "Ce mã sfãtuiti sã rãspund poporului acestuia?"

Iata ca Imparatul Solomon a murit ca si parintii lui si l-au ingropat.La tron a venit fiul lui, Roboam.Dar s-a intimplat ceva care il depasea pe imparatul nou pus peste popor.Venisara la el un anume Joroboam cu tot Israelul sa spuna sa le usureze jugul pe care Solomon il pusese peste ei. Jugul era greu de dus si odata cu moartea lui Solomon s-au gindit ca, acum este timpul sa scuture acest jug, s-au sa-l faca cel putin mai usor,gindeau ei.

Poporul avea deci nevoie de un lider un conducator care sa ii ajute intrun fel.Pe vremea lui Solomon era asa cum am spus un anume Joroboam care fugise in Egipt. Dece fugise el? Cuvintul ne spune ca,acest jeroboam s-ar fi opus intrun fel Imparatului.Iata ce citim in,1 Kings 11:26  si Ieroboam, slujitorul lui Solomon, a ridicat mâna împotriva împãratului.
Era normal ca sa fuga in exil in Egipt, altminteri era omorit.S-a dus vestea ca a murit Solomon si iatal ca Jeroboam vine inapoi.Poporul, cum era de asteptat, la inconjurat si se vor fi plins lui de acest jug ca este prea greu de dus.
2  Când a auzit lucrul acesta, Ieroboam, fiul lui Nebat, era în Egipt, unde fugise de împãratul Solomon; si s-a întors din Egipt.

Impreuna cu poporul Israel, acest Jeroboam, a indrznit sa mearga la Imparatul Roboam si sa-i duca plingerea lor.Pentru inceput, Roboam a actionat intelept, dar nu atit de intelept incit sa aiba suces. S-a dus la batrini ca sa le ceara sfat.Pina aici totul este bine.Batrinii i-au dat un sfat care era destul de intelept si il favoriza pe el ca Imparat.Dar  ce s-a gindit el, ca nu este rau sa intrebe si pe tinerii cu care copilarise. Sigur ca acestia il cunosteau destul de bine, faceau parte din inalta clasa, erau din anturajul Imparatului Solomon.
2 Chronicles 10:8  Dar Roboam a lãsat sfatul pe care i-l dãdeau bãtrânii, si a întrebat pe tinerii care crescuserã cu el si care-l înconjurau.

De cite ori ca credinciosi, nu punem de oparte sfatul, Indemnul, pe care ni-l da Cuvintul si alegem sfaturile pe care ni-le dau oamenii Chiar daca sint bine intentionati, in sfaturile lor pe care le dau ,cele mai multe conduc la un sfirsit tragic.Sint situatii care le mai poti schimba in viata, dar sint si situatii pe care nu le mai poti schimba. Cei de facut atunci? Traesti cu consecinta neascultari de Cuvintul lui Dumnezeu.


Nu te mai poate ajuta nimeni ce sa mai spun de cei care ti-au dat sfatul, si pe care tu l-ai luat de bun aplicindul in viata ta.Dar Cuvintul ne arata ca, in acest caz, Dumnezeu avusese in plan sa destrame imparatia lui David,Acest Imparat Roboam  a facut jugul mai greu pentru popor, dupa sfatul pe care la primit dela tinerii lui. Ca rezultat, poporul la parasit pe Imparat.Au plecat fiecare la cortul lui.

El a luat de bun sfatul tinerilor si a lepadat pe cel al batrinilor.Ce minte slaba sa pui mai presus un sfat al unui tinar care este ne incercat si sa dispretuiesti pe a celui batrin care este trecut prin viata.Aceasta alegere pe care a facuto i-a fost spre paguba lui., spre divizarea lui Israel. El nu a facut ca tatl lui s-au David ca sa mearga inaintea Domnului si sa-l intrebe.
Chronicles 10:15  Astfel, împãratul n-a ascultat pe popor; cãci asa rânduise Dumnezeu, în vederea împlinirii cuvântului, pe care-l spusese Domnul prin Ahia din Silo …

Nu poti face nimic inpotriva hotariri lui Dumnezeu. El implineste tot ce a hotarit. Nu stim noi cum lucreaza El.In cazul acesta la adus pe Jeroboam din Egipt ca sa-si implineasca ce spune verestu15. Dar ce invatam noi de aici? Sigur, ca Dumnezeu,conduce situatiile , imprejurarile, din viata noastra asa cum voieste El.

 Dar noi ca oameni credinciosi ce atitudine avem fata de Cuvintul Lui? Ne facem noi partea noastra de ascultare,?ca sa nu ne reprosam mai tirziu de decizia pe care am luato fiinf falimentara? Sigur ca trebuie sa fim cu mare bagare de seama la acest Cuvint minunat care ne-a fost dat ca o calauza, un indrumator in viatta .

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: