luni, 5 martie 2012

Luke 15:4 "Care om dintre voi, dacã are o sutã de oi,

















Luke 15:4  "Care om dintre voi, dacã are o sutã de oi, si pierde pe una din ele, nu lasã pe celelalte nouãzeci si nouã pe islaz, si se duce dupã cea pierdutã, pânã când o gãseste?
Domnul Isus ne arata Scriptura ca vorbea in pilde. Matthew 13:34  Isus a spus noroadelor toate aceste lucruri în pilde; si nu le vorbea deloc fãrã pildã,

Dece vorbea El in pilde? Nu puteau pricepe cei ce il ascultau pe Mintuitorul cind le vorbea lucruri cu character duhovnicesc , ceresc. Si ca sa-I poate face sa inteleaga le simplifica ceia ce spunea prin infatisare in pilde.Ce este o pilda? Nu stiu citi din cei ce citesc Cuvintul s-a gindit vre-o data la definitia pildei.

Pilda este o infatisare paminteasca cu viziune cereasca.De data aceasta Mintuitorul le aduce inatentie o pilda cu o oaie care s-a pierdut, ratacit de turma.Cred ca nici-o data oaia nu ar fi putut sa gaseasca calea inapoi spre turma daca Pastorul nu se ducea in cautarea ei.Dar despre ce oi vorbeste aici Mintuitorul prin aceasta pilda? Negresit ca El are in vedere sufletul care s-a instrainat de Dumnezeu prin pacat.Domnul Isus a spus aceste cuvinte,

Luke 19:10  Pentru cã Fiul omului a venit sã caute si sã mântuiascã ce era pierdut."

Deci, Domnul Isus, a venit sa caute suflete pierdute.Daca privim mai cu atentie in Scriptura  vom vedea ca Mintuitorul nu se uita dupa capre.Sint si ele animale de trebuinta,dar nu le are  in vedere Domnul Isus pe capre. As face o paralela cu separarea de care  Domnul Isus vorbeste cu o alta imprejurare dintre capre si oi, dintre negina si griu.El se uita dupa oi care sint sufletele pe care Dumnezeu le are invedere sa le mintuiasca.

Cuvintul spune ca, Pastorul nu abandoneaza cautarea oi pina ce nu o gaseste.Islazul il aseman cu Biserica vie a Domnului Hristos. Acolo turma are ce sa manince, are apa de baut, este intrun cuvint pusa la adapost .Unii spun ca cea pierduta ar fi Israel. Dar daca ne uitam cu atentie in Cuvint nu vom vedea ca Israel il are ca pastor pe Domnul Isus.El este pastor pentru oile pe care le-a cautat si le-a gasit. Le-a scos de prin hatisul pacatului si acum ii apartin Lui.Pentru ele El si-a dat viata.El spuna ca, Pastorul cel bun is da viata pentru oi.
5  Dupã ce a gãsit-o, o pune cu bucurie pe umer

Iata ce face Pastorul dupa ce, a tot cautat-o si a gasit-o. O ia o pune pe  umar pentruca oaia fie ca a fost ranita, fie ca unde intrase prin hatisuri nu mai putea sa iasa de acolo fara un ajutor. Pe cel rascumparat Domnul Isus la gasit asa cum am spus in hatisuri de pacate ranit si neputincios.De acolo el singur nici cind nu ar putea sa iasa s-au sa gaseasca drumul de intoarcerea spre casa. Iata de ce este necesar ca Pastorul sa plece in cautrea oi pierdute. Iata dece a fost necesar ca Domnul Isus Pastoral cel bun sa vina aici pe pamint si sa-si caute oile.

Cuvintul spune ca, o pune cu bucurie pe umar Pai, cum s-ar fi prezentat Domnul Isus inaintea Tatalui cu oi piedute?Nu ar fi fost cu putinta asa ceva. Mintuitorul in rugaciunea Lui catre Tatal spune aceste cuvinte, John 17:12  Când eram cu ei în lume, îi pãzeam Eu în Numele Tãu. Eu am pãzit pe aceia, pe care Mi i-ai dat si nici unul din ei n-a pierit,….Aceasta este datoria Pastorului sa se sacrifice pentru oile pe care le are date in grija. Tatal i-le daduse si Fiul trebuia sa le infatiseze inaintea Tatalui, fara pata si fara vre-o rana. Asta de fapt este Biserica Domnului Hristos, compuse din oi gasite , salvte. Si care vor fi duse in casa Tatalui.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: