sâmbătă, 10 martie 2012

Proverbs 13:9 Lumina celor neprihãniti arde voioasã,



Proverbs 13:9  Lumina celor neprihãniti arde voioasã, dar candela celor rãi se stinge.
Am dat peste asest verset care aduce lumina in discutia pe care am avut-o cu un credincios pe margine candelor.M-a invitat sa ascult o predica care lui ia placut si a ramas impresionat. La insistentele lui am acceptat si am dschis la acea predica. Titlul era asa,” Si candele noastre se sting” Pentru inceput mi-a atras atentia titlul care nu corespunde cu ce ne invata Cuvintul lui Dumnezeu. Oamenii pot da titluri cum le convine,  uneori pot corespunde cu adevarul Scripturi si este bine, alteori si de cele mai multe ori nu corespund, ca acest titlu pe care l-am pus aici.

Intrebarea se pune pentriu cei rascumparati in felul urmator,” cine este candela celor rascumparati? Cei ce cerceteaza Cuvintul lui Dumnezeu cu atentie,sint convinsi ca candela, este Cuvintul sfint care locuieste intr-o inima schimbata de Dumnezezu.Impreuna Cuvintul si Inima fac parte din aceasta candela. Sint nedespartite ca sa poata face lucrarea de a da lumina in afara.Ei bine, daca candela se stinge inseamna ca, Cuvintul pe care ni-la dat Dumnezeu se termina, nu are sursa de a tine flacara aprinsa continu.

Apoi, Scriptura ne arata ca, Cuvintul este Dumnezeu, care a locuit printre oameni plin de Har si de adevar.In contrast cu acest titlu dat de acel predicator Scriptura spune ca,” Lumina celor neprihãniti arde voioasã,Ce vrea sa spuna prin asta ca arde voioasa? Ca are viata si nu doar pilpiie. Cind o candela, s-au cum era pe vremuri lampile acelea cu gaz care pilpiiau cind nu mai aveau gz  si era pe terminate, se stingeau.Oricit ai fi incercat sa o ti aprinsa nu aveai cu ce. In ea trebuia sa pui gaz ca sa faca lucrarea pentru care a fost conceputa.

 La modul spiritual ca, acesta ne intereseaza pe noi ca copii ai lui Dumnezeu, sa stim ce este candela si gazul, s-au uleiul care ii intretine arderea.
Candela este o inima transformata de Dumnezeu unde El a pus uleiul,(gazul)si unde Cuvintul locuieste din belsug, Colossians 3:16  Cuvântul lui Hristos sã locuiascã din belsug în voi Ce este acest ulei s-au gaz? Este Duhul Sfint pe care Dumnezeu l-a pus in inima celui rascumparat. Domnul Isus spune aceste cuvinte ucenicilor lui, 

John 14:17  si anume, Duhul adevãrului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru cã nu-L vede si nu-L cunoaste, dar voi Îl cunoasteti, cãci rãmâne cu voi, si va fi în voi.
Deci, cu alte cuvinte candela celui neprihanit nu are cum sa se stinga.Cel ce a dat acest Duh ii apartine si il alimenteaza asa zice, continu.Ce s-ar intimpla daca candela celui neprihanit la (apsurd) se stinge? Negresit ar raminea in intuneric, lucru pe care Scriptura nu ni-l arata ca nu se poate sa fie asa.Iata ce citim in Cuvint,”  
1 Thessalonians 5:5  Voi toti sunteti fii ai luminii si fii ai zilei. Noi nu suntem ai noptii, nici ai întunericului.Sa fi fii ai lumini, asta presupune ca candela sa lumineze.
As concluziona in felul urmator;Cei rascumparati sint fii ai lumini, candela lor va arde continu pina cind Mintuitorul se va arata pe norii cerului sa-si ia pe cei pentru care a platit pretul rascumparari.S-au in a doua circumstanta cind El va chema pe fiecare dintre ei acasa.
Psalms 119:105  Cuvântul Tãu este o candelã pentru picioarele mele, si o luminã pe cãrarea mea.

Un alt verset care ne aduce lumina , pentru a intelege mai bine cum merg cei rascumparati prin aceasta lume. Merg ei bisbiind? O nu, ei au lumina Cuvintului lui Dumnezeu care ii calauzeste prin intunericul acestei lumi.Subiectul este mult mai bogat si interesant ca sa stim daca candela noastra se stinge s-au nu.Mai sus, Cuvintul ne arata a cui candela se stinge,a celor rai.
Orice om are o inima, o candela. Numai ca cei rai nu au uleiul de care am vorbit mai sus(Duhul Sfint ) si deaceia se stinge.Daca sintem ai Domnului Hristos , El ne-a dat garantia aceasta, John 14:19  … pentru cã Eu trãiesc, si voi veti trãi….Cu alte cuvinte , candela voastra v-a lumina pina la intilnirea cu Mine.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: