vineri, 28 martie 2014

1 Corinteni 12-7,Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora.


Apus de soare.jpg


1 Corinteni 12-7,Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora.

         Avem aici in Capitolul acesta din Corinteni,despre darurile Duhului Sfint.Este minunat ca, Dumnezeu a avut grija sa dea copiilor Lui si daruri care sa le fie de folos la toti. Asa citim in,Efeseni 4-11,Şi El a dat pe unii apostoli; pe alţii, prooroci; pe alţii, evanghelişti; pe alţii, păstori şi învăţători,
Vedem ca Dumnezeu nu a dat toate aceste daruri unuia. Dece? Este simplu sa realizam ca, Omul oricare ar fi el este plin de mindrie in firea lui carnala.Si pentruca Dumnezu il cunoaste mai bine pe om decit se cunoaste el insusi, a gasit de cuvinta sa imparta la fiecare cite un dar.Am sesizat un lucru in traducerea romaneasca din care am copiat acest verset.Ori s-a strecurat o gresala , ori nu s-a inteles ce are Dumnezeu in vedere.

         Ca adica, El vrea ca toti rascumparatii Lui sa creasca impreuna spre maturitate.Ce am sesizat este ca,Cel care ar avea un dar dela Dumnezeu l-ar folosi numai sprefolosul altora. Sa-mi fie ingaduit sa spun ca, Dumnezeu nu are preferinta cind vine vorba de copiii Lui.Pentru El toti sunt la fel.Uite, dece unii iau de buna ce spune aici in romana, cind vine vorba de folos.Ei considera ca nu e si spre folosul lor “daca i s-a dat un dar” ci numai sprefolosul altora. Acestia vor sa se manifesteze in toate aspectele pe care le-am subliniat cu diferite culori mai sus.Sunt ei in concordanta cu ce vrea Dumnezeu? Negresit ca nu.Se vede printre noi astfel de manifestari care sunt contrare Cuvintului lui Dumnezeu si ce a stabilit El.

         Cind unul sau altul is arata firea veche, este o manifestare a duhului?
Cum va putea fi aceasta manifestare spre folosul altora.? Sa fi fost tradus in mod tendentios aceste cuvinte? Nu cred apsolut de loc.Iata dece zic ca este nevoie la traducere pentru a acomoda cu alte locuri din Scriptura pe acelasi subiect. Ca sa putem vedea destul de clar ce vrea Dumnezeu sa ne spuna.Altminteri vom ajunge la concluzii cpmplect eronate, cum ajund deja unii din cei care cred ca nu si pentru ei are vreun folos darul pe care il are, daca il are. Orce dar este dat spre edificare.  Cu alte cuvinte spre zidirea tuturor.Toti rascumparatii lui Dumnezeu sunt madulare ale trupului Domnului Hristos.Toate madularele trebuie sa creasca armonios, sa poata fi de folos.Am dat si din o traducere din engleza. Unde citim,spre folosul tuturor. Vedem ca face sens pentru cei ce se string impreuna laolalta.
1 Corinteni 12-7,But to each one is given the manifestation of the Spirit for the common good.

         Aici,in engleza, opservam aceste cuvinte care pentru mine faca sens si inca unul de mare insemnatate.common good. Cei care stiu engleza inteleg destul de bine aceste cuvinte. Pentru cei care nu cunosc engleza, inseamna tradus asa,”Spre binele tuturor” care se string la olalta.Deci intelegem ca oricare ar fi darul si oricare l-ar avea este dat spre binele tuturor.Am intilnit unii care vroiau sa arata ca le au pe toate darurile de mai su , pe care le-am pus cu diferite culori.Fireste, nu le mai intri in piele. Cred despre ei insusi ca, Dumnezeu a varsat toate darurile in ei.Iata dece se intimpla prin Adunari astfel de manifestatii care sunt contrare caracterului unor copii ai lui Dumnezeu.Si nu e de mirare ca, acestia, sunt carnali.

         Dar ei vor ca Adunarea, congregatia, sa le fie supusa.Ap, Pavel arata ceva fare interesant in participarea celor rascumparati la olalta.Cum sa se desfasoare stringerea la olalta.Ce este de făcut atunci, fraţilor? Cînd vă adunaţi laolaltă, dacă unul din voi are o cîntare, altul o învăţătură, altul o descoperire, …...toate să se facă spre zidirea sufletească. Deci scopul stringeri la olalta este edificarea Adunari, cresterea spiriruala a tuturor rascumparatilor Domnului Hristos.Despre cele lalte doua vorbă în altă limbă, altul o tălmăcire, Am scris cu o alta ocazie.Acestea au incetat de as mai avea validitatea din partea lui Dumnezeu.Am spus ca, prin darurile acestea unii din cei ce se stringeau la olalta si-le atrbuiau lor.

         Devenise un prileji de mindrie, si slava nu mai era a lui Dumnezeu ci a lor.O, de ar intelege fratii mei acest mare adevar, ca Dumnezeu vrea ca slava sa fie doar a Lui si ca nu o da altora.Atunci, ne-am face cu totii mici si Domnul Isus sa creasca. Se poate face o dinstinctie destul de clara in privinta darurilor primite.Ap, Pavel spune,Căci cine te face deosebit? Ce lucru ai, pe care să nu -l fi primit? Şi dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca şi cum nu l-ai fi primit? Ce frumos ar fi ca fiecare care crede ca are un dar dela Dumnezeu sa nu se bage peste alt frate.Ar da dovada de intelepciune si zmerenie.

John balarie

Los Angeles California.

Niciun comentariu: