marți, 4 martie 2014

1 Imparati 12-16 ,Cînd a văzut tot Israelul că împăratul nu -l ascultă,


1 Imparati 12-16 ,Cînd a văzut tot Israelul că împăratul nu -l ascultă, poporul a răspuns împăratului: ,,Ce parte avem noi cu David? Noi n'avem moştenire cu fiul lui Isai! La corturile tale, Israele! Acum vezi-ţi de casă, Davide!`` Şi Israel s'a dus în corturile lui.

         Omul a fost intotdeauna intr-o stare de rebeliune, de neascultare. Fie ca este vorba de copii in casa parinteasca, fie ca oamenii, nu suntem supusi Autoritatilor cum ne invata Scriptura, si ce e mai grav, omul nu se supune facatoruli sau, lui Dumnezeu.In versetu de fata, Israel avea un Imparat decare trebuia sa asculte. Dumnezeu nu avusese in vedere Israel sa aibe imparat.Dar au insistat si Dumnezeu le-a dat.1Samuel 8-10,Samuel a spus toate cuvintele Domnului poporului care -i cerea un împărat.Deci, ei cerusera si ei nu vroiau sa asculte de Imparat.
         Cînd a văzut tot Israelul că împăratul nu -l ascultă, Iata ce vroia Israel, “ ca imparatul sa asculte de ei” Astazi sunt situatii similiare si prin Adunari. Au ales si au pus peste ei un Conducator,(un Presedinte).Si acum nu le mai comvine.Pe Imparatul Lui Israel, l-as asemana cu Presedintele care acum este imparat peste Casa lui Dumnezeu, (Adunarea unde se string cei rascumparati).Dumnezeu ii spune lui Samuel , sa ii avertizeze pe Israeliti ca,Imparatul le v-a cere dari.Cu alte cuvinte v-a pune jugul pe ei.Tot asa se intimpla si cu Presedintele. El a ajuns sa puna jugul pe grumazul credinciosilor.Aceasta e realitatea si e trista. Vom vedea mai jos cum au stat lucrurile atunci si cum ar trebui sa stea si astazi in Casa lui Dumnezeu printre frati.poporul a răspuns împăratului:

         Cind a vazut poporul ca Imparatul ii ignora, i-a raspuns.Dar ce Imparatul a platit atentie la ce spunea, cerea poporul? negresit ca nu. Si-o fi zis Imparatul, “m-ati ales suportatima asa” Sigur ca jugul, darile nu erau usoare pentru popor. Cind Presedintele ajunge sa puna pe umeri fratilor dari, (cine citeste sa inteleaga).Sigur ca nu este usor.A realizat ceva poporul prin as exprima nemultumirea fata de Imparat?Negresit nimic.Atunci iata ce ii spune poporul imparatului, Ce parte avem noi cu David? Prin aceasta s-a facut ruptura intre Imparat si popor.A fost un act inevitabil.Numai ca poporul a avut curajul, taria de caracter de a-i sta inpotriva Imparatului.
         Nu tot asa stau lucrurile cu credinciosii din Adunare. Ei nu au putere si nici tarie de caracter sa spuna Presedintelui.Chiar daca s-au gasit unii care au realizat ca, Presedintele calca voia lui Dumnezeu in relatia lui cu fratii. Ce sa mai spui in ascultare de Cuvintul lui Dumnezeu.Cuvintul ne arata ca, “poporul” nu uni, s-au numai citi-va din popor s-au adresat Imparatului.Era o unitate in popor.As face o asemanare intre jugul pus de Imparat pe grumazul poporului, cu starea de apasare sufleteasca care apasa pe credinciosi din adunare.Poporul a actionat intelept pentru timpul de fata.Dar, dece nu ar spune si credinciosii din adunare ,”“Ce parte avem noi cu tine, Presedinte?”Dar unde nu e unitate nu poate fi biruinta.

         Am spus in postingul meu anterior ca, erau in poporul din Ninive uni care nu deosebea stinga de dreapta.Cuvintul spune ca, Poporul nu deosebea stinga de dreapta.Dar i-mi este greu sa pun pe toti fratii pe aceiasi treapta de nepasare. Intradevar sunt in Adunare care nu stiu sa faca deosebire intre ce e dupa Cuvint si ce nu.Apoi Poporul continua, “ Noi n'avem moştenire cu fiul lui Isai! Ce mostenire poti avea cu un Om care ignora Cuvintul lui Dumnezeu, fiind chiar si Presedinte? Mostenirea celui rascumparat este Pastrata in ceruri ne arata Cuvintul.Dar ca sa ai parte de acea mostenire trebuie sa fi Copil al lui Dumnezu.

         Si ca sa fi Copil al lui Dumnezeu, trebuie sa traiesti, sa arati, o viata din Domnul Hristos.Comportamentul tau trebuie sa se incadreze in felul Domnului Isus.Este usor sa poti trage o linie si sa vezi cum stau lucrurile in viata cui-va.Sigur a celui care pretinde ca este al Domnului Hristos.Iata in final ce hotarire a luat poporul, o hotarire unanima.La corturile tale, Israele! Cum as intelege aceasta expresie?Ruperea oricarei relatie cu Presedintele. Dar relatia Imparatului cu poporul nu a mai fost cea dela inceput.Nu poti merge impreuna atit timp cit nu este loialitate. Loialitate din partea Imparatului fata de popor si din partea poporului fata de Imparat.

         Tot asa nu se poate merge impreuna in felul acesta de dezbinare in Casa lui Dumnezeu.Nu este incredere, nu este dragoste,nu poate fi partasie in relatiile incordate intre frati.Ultimile cuvinte pe care Poporul le spune Imparatului sunt,Acum vezi-ţi de casă, Davide!`` Şi Israel s'a dus în corturile lui. Poporul sugereaza imparatului sa-si vada de casa lui personala nu de tabara lui Israel. Tot asa, sa fi Presedinte peste o comunitate crestina, trebuie mai inti sa vezi de casa ta.Defapt, sunt anumite conditii pe care Scriptura le stabileste pentru cel care vrea sa conduca Congregatia. Deseori s-au ignorat aceste conditii chiar de fratii la care te asteptai sa gasesti un minimum de discernamint.Dumnezeu inalta si tot El coboara. Asa ca David a terminat cu Imparatia la un timp cind Dumnezeu a gasit cu cale. Si tot asa se termina cu presedentia peste Casa lui Dumnezeu.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: