duminică, 9 martie 2014

Levetic 13-9 Cînd se va arăta o rană de lepră pe un om,


Levetic 13-9 Cînd se va arăta o rană de lepră pe un om, să -l aducă la preot.


Lepra, o boala care cel putin la vremea cind Scriptura ne relateaza era incurabila. Cuvintul ne arata ca numai Domnul Isus a putut sa o vindece. El care era Domnul vieti, avea putere asupra orcarei boli de a vindeca.Si in zilele noastre sunt cazuri de lepra.Ah, lepra se spune ca, cade carnea de pe om.Intradevar o boala extrem de teribila.Cuvintul ne arata citeva mijloace care trebuiau intrebuintate cind aparea aceasta boala, Lepra.Cînd se va arăta o rană de lepră pe un om, Nu cred ca oamenii erau preocupati sa se controleze mereu sa vada daca pe ei sau pe alti aparea o rana pe om. Cum nici in zilele noaste nu pre se plateste atentie la Lepra Pacatului.
         Erau interesati in momentul cind aparea.Ce sa faca cei care opservau aparitia acestei rani?să -l aducă la preot. Bine, ce sa-i faca preotul?Avea el putere sa il vindece? Sau era el Medic, sa-i administreze ceva medicamente?Sigur ca nu. Dar asta era hotarirea lui Dumnezeu pentru Israeliti.Doresc sa facem o paralela cu aceasta lepra la modul spirirual.Asa cum am mai spus si cu alte ocazii,nu vom intelege nimic din vechiul testament daca nu vom incerca sa armonizam ce citim cu noul testament.In acest contest vom realiza ca, Preotul era lasat de Dumnezeu sa se ocupe de aceasta boala Lepra.Cu ce aseamana Cuvintul Lepra in noul testament? Cu Pacatul.


         Poate un medic sa vindece pe un pacatos? nici decum. Atunci iata vedem ca tot Preotul si in noul testament are aceasta responsabilitate data de Dumnezeu sa vindece de Pacat.Unii inteleg gresit cind vine vorba de preot si se duc la el si is marturisesc pacatele.Dar tot bolnav de lepra pacatului ramine. Scriptura ne spune ca, Domnul Hristos este preot si inca Mare Preot.Deci iata cum cel pacatos ajunge pe mina Marelui Preot a Domnului Hristos, va fi vindecat(Mintuit)Daca la modul fizic, literal, lepra are de aface cu trupul, la modul spiritual pacatul are de aface cu sufletul.Cînd se va arăta o rană.Sigur ca aceasta rana spirituala se gaseste la nivel de interior sufletesc, este mai greu de detectat.Trebuie sa ai un ochi spiritual.
     
         Daca ii spui unuia care fregventeaza Adunarea, ca este plin de Lepra Pacatului, ce va zice el?Nu poate intelege ce vrei sa spui.Dar ce este mai trist ca sunt unii plini de Lepra Pacatului, sau cel putin a inceput sa apara aceasta rana a Leprei pacatului in viata lui, a lor. Cu toate ca fregventeaza Adunarea.Sunt unii care chiar vor sa conduca Adunarea(Biserica) asa cu Lepra Pacatului pe ei. Chiar daca ar vrea sa o ascunda , mai devreme sau mai tirziu Lepra Pacatului se va intinde.Ce e de facut atunci? Acea persoana trebuieste sa fie dusa la Marele Preot.să -l aducă la preot. Intrebarea e, cine sa il duca? Negrsit cei ce sunt sanatosi spirituali.Acum tratam acest lucru din punct de vedere spiritual.Nu-l duci cind inca deabia a aparut Lepra Pacatului,  ea se va intinde.Se spune ca lepra este contagioasa.
         Acesta era si motivul,cel plin de lepra trebuia sa stea departe de lume.Nu citim aici ca sa se duca singur. Dece? pentruca nu toti pot, sau vor sa recunoasca ca sunt bolnavi, De aceasta Lepra a Pacatului. Poate ei nici nu realizeaza ca a aparut in viata lor acesta boala a Leprei Pacatului. Atunci, este necesar ca altcineva sa se ocupe de acea persoana.Uite asa stau lucrurile prin Adunari. Sunt leprosi deabinelea si nu sunt dusi la Marele Preot.Interesant este ca, Cuvintul, mentioneaza,Cînd se va arăta o rană. Cu alte cuvinte sa o iei din pripa.Orce boala care se invecheste, devine Cronica.Va fi mult mai greu sa o tratezi in acea faza.
         Uite si in adunare, daca cei care sunt sanatosi (spirituali)ar avea acest ochi format sa depisteze inceputul de Lepra a Pacatului, si l-ar duce la Domnul Hritos Marele Preot,din timp, lucrurile ar fi oprite nu ar genera in infectie.Adunarea ar fi curatita de Domnul Hristos, si atmosfera ar fi una de incredere, de pace si liniste. Ar fi oprita inaintarea acestei boli spirituale.
Levetic 13-45  Leprosul, atins de această rană, să-şi poarte hainele sfîşiate, şi c; să-şi acopere barba, şi să strige:Necurat, Necurat.
Sigur ca in final leprosul spiritual va realiza ca el este bolnav.Iata ce trebuia sa faca  cel bolnav.să-şi poarte hainele sfîşiate,
         Ce inseamna asta spiritual? sa se pocaiasca  apoi spune, să umble cu capul gol. In inteles spiritual ar insemna sa ii iasa din cap ca poate sta in mijlocul celor rascumparati bolnav de Lepra Pacatului. Cu alte cuvinte sa aiba o stare de zmerenie in Adunare, care este Casa lui Dumnezeu.să-şi acopere barba Barba este in apropiere guri si inseamna sa is tina gura, sa nu mai dea invatatura sau sa se creada ca este cu vaza printre frati.Dar lucrurile nu se terminau aici cu cel bolnav de Lepra. El trebuia sa strige :Necurat, Necurat.As  intelege in felul acesta ce ar insemna acest strigat la modul spiritual.Sa Nu mai ridice capul stiind ca fratii cunosc starea lui de boala ca nu a fost vindecat.Era primit in tabara dupa ce a fost vindecat.
         Numeri 5-2 ,,Porunceşte copiilor lui Israel să izgonească din tabără pe orice lepros, Daca leprosul nu se vindeca, trebuiau sa fie indepartati toti care aveau aceasta Lepra.Dece sa nu plece ei singuri? pentruca asa cum am spus ceva mai sus. Daca la modul literal lepra se putea vedea pe trup, la modul spiritual este ascunsa aceasta boala a Pacatului in interior, in Inima. Nu stiu fratii toate din viata mea, spun unii din Adunare bolnavi. Lepra Pacatului,nu va sta acolo va rasufla ca orce boala.V-a fi data pe fata. Iata motivul dece trebuiau indepartati de cei sanatosi.Tabara este Adunareaarea unde se string cei rascumparati ai Domnului Hristos.Luca 4-27  Avem in acest verset un exemplu destul de concludent.Sa nu ne asteptam ca in Adunare sa fie curatiti toti Leprosii.
         Cuvintul ne arata ca multi Leprosi erau in Israel. Dar ca a fost vindecat decit Naaman, Sirianul.Dece asa? Dumnezeu e suveran si decide care sa fie vindecat si care nu. Leprosii trebuie sa fie supravegiati.As incheia cu ce citim in 1 Corinteni 5 13, Pavel auzise ca intre ei era un lepros.(Curvar) Vor fi fost mai multi, dar la urechea lui ajunsese cazul acesta.El le spune,Dati afara din mijlocul vostru.Si il primiti dupa ce e vindecat.Dumnezeu sa dea har fratilor care sunt curati sa poata aplica invatatura Scripturi in folosul Adunari si spre slava lui Dumnezeu. Nu este usor sa lucrezi cu un om bolnav.Dar prin harul lui Dumnezeu se poate aduce liniste si pace in Casa Lui.


John Balarie
Los Angeles California


Niciun comentariu: