duminică, 2 martie 2014

Luke 17:10 Tot asa si voi, dupã ce faceti tot ce vi s-a poruncit,


Luke 17:10  Tot asa si voi, dupã ce faceti tot ce vi s-a poruncit, sã ziceti: "Suntem niste robi netrebnici, am fãcut ce eram datori sã facem."
          
          Daca citim si mai sus din acest Capitol ,vom vedea ca Domnul Isus le adduce inaintea lor o relatie care egzista intre un Stapin si un Rob.Apoi Domnul Isus ii numeste si pe ei robi. Nu e o stare buna sa fi Rob. Nici la modul literal si nici spiritual.In lume s-a abolit robia(Sclavia) cel putin asa se spune . realitatea este cu totul alta.Si azi sunt robi fie ei in modul fizic dar si spirituali.La modul fizic, as spune ca, facind o referire la cei care fregventeaza Adunarile. La fel cum si Mintuitorul le spunea acestora, . Tot asa si voi, Am spus ca Mintuitorul ii numea si pe ei robi.Acestia erau cei care aveau partasie cu El.
          Sunt unii din Adunare care se fac robi unora din adunare, fie cu voia lor s-au fara voia lor.Acestia nu  indrasnesc sa spuna celor care se dau drept stapini pe adunare,si peste sufletele acestora ,ca sunt gresiti in fata Cuvintului lui Dumnezeu.Nu se uita  sa, vada ce le spune Cuvintul cu privire la o situatie s-au alta. Dar nu o fac si merg orbeste in ascultarea gresita. Acestia sunt robi de “ buna voie” Ei au Cuvintul la dispozitie sa-l cerceteze , dar nu o fac.Altii cad prada invataturilor abatute, pe care le asimileaza tot fara sa cerceteze Cuvintul.Si intrun caz si altul acestia sunt victime.A fi rob nu inseamna sa fi si victima.
          Vom vedea mai jos o alta relatie intre un rob si un alt Stapin.Care au fost scosi din starea de victim.Domnul Isus are in vedere in pilda aceasta pe cei care sunt robi la modul fizic.Orce fel de rob ai fi, trebuie stiut ca, Robul este privat de libertate .El este obligat sa faca tot ce-i porunceste stapinul. dupã ce faceti tot ce vi s-a poruncit,Stapinul poate sa-I porunceasca orce, fiind stapin pe viata robului. Robul este obligat sa asculte fara murmur.Si abia dupa ce impliniti poruncile stapinului sã ziceti: Si uite ca le spune si ce sa zica.Inteleg ca Robul nu putea sa vina cu un argument in fata stapinului,catit mai mult cu pretentie.
          Ce sa zica?Sigur in starea lui de apasare ca e rob, se consola singur cu aceste cuvinte, "Suntem niste robi netrebnici,” Pai cum stapine sa ne facem si netrebnici dupa ce am facut tot ce ne-ai poruncit?Sigur ca nu ar fi indraznit sa-I spuna asa ceva stapinului.Si ei ca unii care stiau ca nu au incotro si ca sunt obligati sa faca ceia ce stapinul le cere, au ajuns sa inteleaga ca, am fãcut ce eram datori sã facem." Care era datoria lor? Sa asculte de ce le porunceste Stapinul.A fi dator s-au ati cade in obligatie, fie ca vrei de buna voie s-au nu, trebuie sa faci ce spune stapinul.Aceasta pilda  mi-a atras atentia si la care as vrea sa vedem si modul spiritual aplicat la noi, care ne socotim Robi ai Domnului Hritos. El fiind Stapinul nostru.In discutiile mele cu unii s-au cu altii dintre cei care citesc Cuvintul, nu am dat peste nici unul care sa-mi spuna,”Frate eu sunt Rob al Domnului Hritos” .
          Poate este greu sa accepti sa fi rob. Dar in ultima instant nu ai incotr-o. Cu o alta ocazie am spus ca, Omul oricare ar fi el, nu este liber, s-au slobod sa faca ce vrea .Unii sunt robi ai pacatului asa cum am fost si noi pina ce Dumnezeu s-a indurate de noi. Altii sunt robi ai lui Hritos. Nu ca au vrut ei. Sa nu spuna nimeni ca, eu am vrut sa fiu rob al lui Hristos. La vremea aceia cind Dumnezeu s-a indurate de fiecare dintre noi , nici nu stiam noi ca ne scoate de supt robia pacatului si ne face robi ai Lui.Ne-a facut robi ai Lui platind pretul rascumparari. Dela acest punct am intrat in posesia Lui Dumnezeu.Este de ne inteles cind unii dintre cei care fregventeaza adunarile sustin ca,Poti fi in Hristos, si poti iesi din El.
          Cu alte cuvinte robul poate pleca dela Stapinul lui oridecite ori vrea.Pilda este foarte buna pentru a intelege ca, Robul face ceia ce Stapinul ii porunceste.La urma se mai cheama si rob netrebnic.Daca la apsurd as zice ca robul ar face ce ar vrea el, ce ar zice stapinul? Acest rob trebuie sa fie discipinat, pedepsit.Sunt sigur ca va aplica disciplina sa ii iasa din cap ca el ca rob poate sa is permita sa nu asculte de Stapinul Lui.Cum deci, se poate intelege ca un Rob al lui Hritos ar putea sa faca ce vrea, sa traiasca cum vrea,(asa cum sustin unii) si sa nu  aplice stapinul disciplina.Vedem printre noi frati care au fost disciplinati intrun fel s-au altu de Stapinul care e Dumnezeu.Daca suntem sinceri cu noi insine, realizaam ca, disciplina este buna, ba chiar necesara in vetile noastre.
          Sa nu ne fie rusine ca suntem robi ai Domnului Hristos.Dar sa si intelegem ca nu vom putea trai asa cum ne-ar dicta capul nostru. Avem un Stapin si de care trebuie sa ascultam.Dumnezeu Tatal a zis, “Acesta este Fiul Meu prea iubit de El sa ascultati”.Orce abatere dela voia Lui va fi sanctionata prin disciplinarea noastra.Uneori chiar in mod sever.Abia atunci vom invata ca, Robul are o stare de nevrednicie inaintea Stapinului.Si ca tot ce facem ,facem ca niste robi netrebnici.Ap, Pavel el insusi se cheama Rob al lui Hritos. Spunea el, “E vai de mine daca nu fac lucrarea Domnului, chiar daca o fac suspinind”. Dumnezeu sa ne ajute sa pretuim aceasta stare de Rob al Domnului Hritos.Sa nu ne fie rusine.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: