marți, 11 martie 2014

1 Corinteni 20 Fiecare să rămînă în chemarea pe care o avea cînd a fost chemat.

1 Corinteni 20 Fiecare să rămînă în chemarea pe care o avea cînd a fost chemat.
         In dimineata aceasta, mi-a atras atentia aceste versete din ep, lui Pavel catre Corinteni.Erau printre ei ca credinciosi si Robi dar si oameni liberi.Sigur ca e o stare cu care nu te poti impaca sa fi rob.Cit de bun ar fi Stapinul, nu ai libertatea ta propie.Scriptura ne arata doua categori de Robi. Sunt robi care au ca  stapin tot om. Dar,mai ete un alt Stapin Domnul Hristos.Probabil ca cei care erau Robi, la modul literal,ca vorbim acum de acestia.Vroiau si ei acum sa fie liberi.Cel putin asa lasa de inteles textul. Pavel le spune tuturor sa ramina in starea care a fost chemat.Am putea spune in felul nostru de gindire omeneasca ca, Ap, Pavel nu vrea sa creieze discutii cu Stapinii de robi.
         Chiar daca acum unii dintre Robi au devenit credinciosi.Pe vremuri aici in America erau tirguri de Robi. Si erau cite unii dintre Stapini care aveau un suflet mai ales, mai nobil. Cumparau cite un Rob si apoi ii da drumul sa fie liber.Ne putem noi imagina ce bucurie putea fi pe acest rob care avea o astfel de sansa?Au fost cazuri cind Robul a implinit ce spune Scriptura. A ramas Rob la acel stapin de buna voie.Sigur ca avea o alta stare de relatie cu Stapinul lui acum, Una de un om liber si care is slujea Stapinul din dragoste Dar Ap, Pavel ca sa ii linisteasca pe acei credinciosi care erau robi le spune aceste cuvinte,din versetul 21.
21 Ai fost chemat cînd erai rob? Să nu te nelinişteşti de lucrul acesta; dar dacă poţi să ajungi slobod, foloseşte-te.
         Sigur ca acei Robi credinciosi aveau totusi o stare de neliniste sufleteasca.Cit ar fi dorit ei acum cind erau copii ai lui Dumnezeu sa fie si ei ca ceilalti frati ai lor, care erau liberi.Vor fi spus ei, “Daca suntem frati in Domnul Hristos” Dece nu suntem si noi liberi ca voi?Ap, Pavel ii linisteste intrun fel zicind,Ai fost chemat cînd erai rob? Ar fi putut Pavel sa le spuna, putea-i sa nu fi chemat.Puteai sa nu fi cumparat si sa iti dea drumul. Deci, Să nu te nelinişteşti de lucrul acesta; Sigur ca este usor sa spui sa stai linistit cind esti liber si nu esti ca noi ar fi putut sa spuna acestia.Dar Ap, le sugereaza si ideeia ca, dar dacă poţi să ajungi slobod, foloseşte-te. Cu alte cuvinte cind Dumnezeu iti da sansa sa te folosesti.
         Sunt convins ca, Stapinii credinciosi ajunsesera sa cunoasca Cuvintul si sa inteleaga ca , Dumnezeu in Legea Lui a lasat un an de indurare.Pavel stia acest lucru destul de bine.Acesta era si motivul de ii imbarbata pe fratii lui acum.Nu-i sta lui in putinta, ci numai Dumnezeu sa lucreze la Inima Stapinilor.Sa ii considere de acum Fratii lor in Domnul Hristos.Iata ce citim in Prorocul Isaia. Isaia 61 1…….,vestesc robilor slobozenia,......
         Aceasta a fost partea fizica, literala, a intelesului acestor doua versete. Dar sa vedem si partea spirituala care ne intereseza pe noi cei din aceasta parte din urma a istoriei umane. Azi nu mai sunt robi la modul literal.Dar asa cum am spus ceva mai sus, sunt robi spirituali, Robi ai pacatului. Si ap, Pavel le explica partea spirituala.Poate erau si unii care nu intelegeau destul de bine ce vrea Ap, sa le spuna.La fel sunt si azi printre cei ce fregventeaza Adunarile, Biseicile. care greu pot intelege ceva mai adinc din Cuvint.Scriptura o numeste Hrana tare, pentru un adult.
22 Căci robul chemat în Domnul, este un slobozit al Domnului. Tot aşa, cel slobod, care a fost chemat, este un rob al lui Hristos.
         Apostolul,dorea ca intre ei sa fie pace, armonia, nu neintelegeri. Unde nu e pace este dezordine.Unde nu e armonia este scandal.Scandal? Da, scandal. Suntem martori la astfel de situatii neplacute in Casa lui Dumnezeu.In astfel de situatii nu poate fi o atmosfera de dragoste. Pavel vroia sa elimine astfel de lucruri care duceau la tulburare in Adunare, intre  frati.Căci robul chemat în Domnul, El ,vroia sa stie ei ca aceasta chemare pe care au avut-o si Robul fizic esre una in Domnul.Nu era o chemare a unui om, cum vedem azi prin Adunari.Cind esti chemat De Domnul Hristos esti al Lui. Asa cum Mintuitorul a facut-o cu ucenicii lui. este un slobozit al Domnului. Si le aduce aceasta bucurie de care trebuie sa se bucure.Si sa nu aiba nici-o umbra de indoiala in Inima lor ca, ar putea sa fie din nou robi ai Pacatului.
         Vorbim acum de partea spirituala asa cum am spus ceva mai sus.Daca m-a eliberat Domnul Isus , voi fi liber de orce pacat.Asupra celui eliberat , Pacatul nu mai are nici-o putere. Daca totusi printre cei care fregventeaza Adunarile, Bisericile sunt oameni care se cheama ei insusi credinciosi si Pacatul domneste in vietile lor,acestia nu au fost eliberati de Domnul Hristos.
23 Voi aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Nu vă faceţi dar robi oamenilor.

         Apoi, Apostolul duce lor, dar si noua cei de azi, acest mare adevar care ne umple inimile de bucurie si nadejde ca. Voi aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Acum trebuie sa intelegem , dar si cei care au dubiu ca Domnul Hristos a platit un pret pentru fiecare Rascumparat al Lui inparte.Platind pretul, sigur ca ii apartin toti pentru care El a platit acel pret.Cred ca este usor de inteles. Daca cumpar ceva si am platit pentru ce am cumparat, I-mi apartine , sunt stapin de drept si de fapt.Cine ar putea sa indrazneasca s ii ia Domnului Hristos pe cel pe care l-a cumparat? nu e forta in lume care sa poata sa ia ce ii apartine Domnului Hristos. Dar uite ca pe vremea aceia ca si in zilele noastre unii din cei care fregventeaza Adunarile, Bisericile nu vor sa se bucure de libertatea pe care o pot avea in Domnul Hrostos.
         Ei se fac Robii ai oamenilor.Nu vă faceţi dar robi oamenilor. Ce trist sa ti-se ofere libertatea,si sa nu sti ce sa faci cu ea.Sunt unii printre cei care merg la Adunare sau Biseriva care se simt mai bine ca Robi ai oamenilor decit liberi.Acestia nu poat avea o intelegere ce inseamna sa is exprime singuri, ne manipulati de unul sau altul in opinia lor, cu privire la o situatie sau alta din relatia intre frati.Ei asculta orbeste de omul caruia ii slujeste.Este trist ca se vede astfel de situatii chiar supt ochii nostri.Nu sta in puterea unui frate sau altuia sa il elibereze pe un astfel de suflet care este Rob al omului.Lucrarea este numai a Domnului Hritos care poate da libertate.Dumnezeu sa ajute pe toti cei care sunt Robi ai oamenilor sa scape de aceata povara. Daca totusi le place acest nume de Rob, si vrea sa fie,sa fie Robul Domnului Hristos.Asa cum era Ap, Pavel si Petru. Cum sunt toti fratii carora nu le este rusine ca sunt Robii ai Domnului Hritos.Cind ai un astfel de Stapin, chiar poti fi mindru .Ca Stapinul care te-a cumparat cu pretul sigelui Lui, te are pe vecie. Si ca v-a veni si ziua cind te v-a lua si te va duce in casa Tatlui. Ce zi minunata cind il vom intilni pe norii cerului.
John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: