duminică, 5 octombrie 2014

1 Corinteni 3:4, Cînd unul zice: „Eu sînt al lui Pavel!“ Şi altul: ............














1 Corinteni 3:4, Cînd unul zice: „Eu sînt al lui Pavel!“ Şi altul: „Eu sînt al lui Apolo“: nu sînteţi voi oameni de lume?


    Iata ca si pe vremea ap, Pavel erau partide.Intodeauna unde se string oamenii fie ca sunt stringeri politice s-au religioase,se ajunge de se formeaza grupuri de simpatizanti.Nu e rau sa ai o simpatie fata de o persoana s-au alta,indiferent ce te motiveaza.Dar cind aceasta simpatie ajunge la punctul de a leza numele scump al Domnuli Hritos,genereaza as zice anarhie in mijlocu celor ce se string la olalta. Cînd unul zice: „Eu sînt al lui Pavel!“ Daca ar fi vorba de unul singur nu ar fi dezastru. Dar oamenii, “fratii si surori” coalizeaza cu o persoana s-au alta in detrimentul slavei Domnului Hristos. A te atasa de o persoana este destul de grav. Ma refer la cei care fregventeaza Adunarile. Acestia ajund sa destabilizeze acea Adunare.Sigur ca ap, Pavel avea trecere inaintea fratilor si a surorilor.


    Era un vas ales de cinste ,pus deoparte de Dumnezeu pentru lucrarea pe care avea sa i-o incredinteze.Dar daca ajungi sa spui ca esti al lui Pavel, inseamna ca esti s-au aparti omului.Poate in toate timpurile a fost aceasta situatie de a te atasa mai mult de om si mai putin de Domnul Isus.As zice ca e ceva firesc pentru cei ce is duc “viata de credinta” prin vedere.Cei ce au taria de caracter de a se desprinde de o astfel de gindire, il au pe singurul Mintuitor, Domnul Isus, de care se ataseaza.Ap, Pavel vedea care este raul si ii atentioneaza ca nu e bine cum procedeaza. Apoi, Pavel nu vrea in trun fel s-au altul sa stirbeasca as zice din slava Domnului Hristos.Azi lucrurile nu stau asa.


    Cei mai multi care “vestesc Cuvintul” vor si ei sa aiba o slava a lor.Facind asa,il indepartezi, arunci o umbra pe Cel caruia i se cuvine toata slava si cinstea.Cuvintul ne arata cum se ferea Pavel ca sa nu iasa in evidenta inaintea Celui care il chemase in lucrarea Lui, a Domnului Hristos.Fapte 14:15, „Oamenilor, de ce faceţi lucrul acesta?.....Cunoastem acest pasaji cum s-au derulat lucrurile.Ap, Pavel avea inaintea ochilor lui doar persoana Domnului Hristos.Mai era si Apolo cu Pavel ca lucrator.Pavel il aduce si pe Apolo inainte in acest verset. Şi altul: „Eu sînt al lui Apolo“Aceste alegeri pe care cei de pe vremea Apostolilor le facea dauna. Pavel vroia sa scuteasca Adunarile de aceste partide.Cu alte cuvinte El tinea ;la unitatea Adunarilor, Bisericilor.


    Prin aceste simpatizari cel rau poate aduce intre lucratori discordie pe un motiv s-au altul.Intrebarea e, cine sufere din aceste discordii? Negresit in primul tind slava Domnului Hristos si evangelia Lui.Apoi, cei ce se aduna la olalta in sinceritate si dragoste in jurul Domnului Hristos, fratii si surorile.Ce fel de oameni sunt acestia care aduc discordie in Adunare printre fratii? Iata ce spune ap, Pavel despre ei:nu sînteţi voi oameni de lume? Pai cum in Adunare lume? O da, am spus deseori ca Adunarea la modul corporal este adunatura.Daca Biserica a fost scoasa din lume, iata ca acestia care sunt oameni de lume, au adus lumea in Biserica , in Adunare. Daca asa stau lucrurile, si asa stau la ce sa te astepti? La liniste, la pace,la armonie?Departe de asa ceva.Unde respectul fata de Domnul Isus care este in mijlocul celor doi s-au trei care se aduna in jurul Lui, a disparut, ramine sa fie doar o adunatura de oameni ne taiati imprejur cu Inima.


    Uneori gasim la cei din lume mai multa intelegere, ingaduinta decit la cei ce fregventeaza aceste stringeri la olalta.Domnul Isus spunea ca, Fii veacului acestuia sunt mai intelepti decit fii lumini. Am scris ceva si despre acest aspect cu o alta imprejurare.Avem plda celor zece fecioare destul de semnificativa pentru a lua seama si a ne cerceta.Cele ne chibzuite sunt acestia care sunt lumesti pe care Pavel ii aduce in atentie.Cind te uiti l felul lor de viata iti dai seama imedit ca sunt lumesti. Insasi vorbirea le este lumeasca.Nu-i poti separa de cei care nu fregventeza o astfel de adunare.Iata pina unde merge Pavel sa le spuna acestor simpatizanti de oameni.1 Corinteni 1:13, Hristos a fost împărţit? Pavel a fost răstignit pentru voi? Cei ce coalizeaza cu oamenii  oricare ar fi ei,au impresia ca pot avea si pe Domnul Hristos si pe omul in care is pune increderea,(simpatia).


     Acestia duc pina la o simpatie exagerata.Pina unde poate sa ajunga unul s-au mai multi din cei care participa la stringerile la olata a celor rascumparati? Sa puna omul pe aceiasi treapta cu Mintuitorul.Dar acestia nu pot fi nascuti din nou ci sunt oamenii asa cum Pavel ii descrie mai sus:oameni de lume Iata un alt loc in care vedem cum trebuie sa ne controlam, sa ne testam  pe noi insine unde ne aflam. Suntem printre cei ce se alipesc de oameni s-au dintre cei care persoana Domnului Hristos este ce-a mai scumpa?Nu este greu sa realizezi unde te gasesti.Domnul sa ne dea harul sa fim sinceri cu noi insine si sa facem acest test ca e mare nevoie. Sa nu facem parte din cei carora Mirele le v-a zice:.”ca nu va cunosc”.Si mai spune Mintuitorul si alte cuvinte grele……..E spre folosul nostru sa punem la Inima astfel de cuvinte, care ne atentioneaza din vreme.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: