marți, 7 octombrie 2014

Ioan 14:9. Isus i-a zis: „De atîta vreme sînt cu voi,
















Ioan 14:9. Isus i-a zis: „De atîta vreme sînt cu voi, şi nu M-ai cunoscut, Filipe?

    Domnul Isus era cu ucenicii Lui de o vreme si totusi parca le era strain Mintuitorul.Ce inseamna sa nu te indentifici cu persoana cu care calatoresti din loc in loc, s-au cu persoana pe careo iubesti.Asa se intimpla si in familie si in Adunare.Eram tinar cind circula o brosura printre noi.Erau in acesta brosura trei feluri de a trai unul cu altul. Sigur ca facea referire la relatia de familie intre Sot si Sotie. Dar tot asa se poate aplica la relatia de fratii,pentruca locuiesti in aceiasi Casa a lui Dumnezeu.Iata dece zic, ca se aplica aceste trei feluri de a trai, de a convetui unul cu altul.
    
 Le aduc in atentie pe toate cele trei feluri de convatuire.1) unul linga altul in starea aceasta esti indiferent ce se intimpla celuilalt.Cu alte cuvinte  esti strain unul altuia. cel mult schimbi citeva cuvinte pe tot parcursul vieti.Mergi spre un loc si la destinatie te desparti unul de altul.stare care arata ca cei doi(s-au in adunare mai multi) traiesc unul linga altul, s-au stau unul linga altul dar fiecare cu interesele lui.2)Unul cu altul, Cum am spus,mergem in viata unul cu altul,dar nu stim unul de altul. In familie si in adunare.


    Deseori se ascunde in inima sentimente pe care nu vrei sa le stie cel de linga tine.Aceasta stare face parte din acest caracter egoist, numai pentru tine.Cred ca noi toti am avut ocazia sa vedem o astfel de stare unde egoismul domina viata unei persoane.Apoi, starea de convietuire este aceasta:3)”unul pentru altul” si care este ideala, de dorit in familie dar si in relatiile noastre ca frati.Aceasta stare, relatie as numi-o este una de sacrificiu.Asta implica daruire(sacrificiu) pentru cel de linga tine. Aici a disparut egoismul, s-au daca incearca sa apara il pui jos numai decit. Dece? Pentruca esti constient ca aceasta stare nu este placuta lui Dumnezeu.  


     Fie ca este vorba de relatia de familie s-au cea de adunare.In familie nu sunt interese personale. Totul apartine familiei si grija este pentru intreaga familie, nu personala.Tot asa stau ;lucrurile si in Adunare.Aici unde este prezent Domnul Isus nu sunt interese personale, as zice chiar meschine.Mai este o alta stare si ultima, care e dezastruasa, distrugatoare.Fie in familie s-au in Adunare.4) “ unul impotriva altuia”Aceasta stare este una de care cred ca nu am fi de acord sa fie aplicata in vietile noastre de familie si nici de adunare.Nu am dori sa apara s-au sa ne confruntam cu o astfel de stare. Sigur ca este vorba de Fratiii si Surorile care is iubesc familia si Adunarea. Ei fac tot posibilul ca in familie si in adunare sa domneasca pacea, linistea in prezenta Domnului Hristos.
    
Dar, este totusi trist ca se gaseste aceasta stare  “ unul impotriva altuia”si printre familile care se considera credinciosi, dar si in adunarile unde luam parte cu totii.Fiecare stie cum stau lucrurile in familie cit si in adunarea unde merge.As mentiona ca, starea adunari depinde de starea familiei.Nu este necesar sa adincesc acest aspect.Fiecare cunostem cum stau lucrurile in familia noastra si in adunare.Dar sa vedem ce le spune Mintuitorul ucenicilor cu care asa cum am spus trecuse deja o vreme decind erau impreuna.„De atîta vreme sînt cu voi,Aplicat la noi, sa vedem cum stau lucrurile cu noi insine. Suntem de ani buni impreuna in Adunare si totusi nu ne cunoastem unul cu altul in amanuntit ca intr-o familie.


     Cu atit mai mult pe Domnul Isus.Relatia de cunostinta intre un frate si altul ete bazata pe ce relatie de cunostinta au amindoi fratii in particular cu Domnul Isus.Domnul Isus aduce in atentie la plural. Cu alte cuvinte se adreseaza tuturor ucenicilor. Dar in mod deosebit lui Filip care ii ceruse sa il arate pe Tatal. Domnul Isus intoarce discutia catre Filip spunind-ui: şi nu M-ai cunoscut, Filipe? ce v-a fi zis Filip? Nu stim dar cred ca s-a rusinat in fata ucenicilor dar si a Domnului Hristos.Sa ne intoarcem putin la noi care suntem as zice in anturajul Domnului Hristos prin credinta, in Adunare, intr-un cadru festiv(la olalta) de mult timp.Unul poate spune,” frate eu m-am” intors la Dumnezeu  de ani de zile”. dar nu iti v-a spune cit il cunoaste de bine.Dar poti sesiza prin felul lui de a comunica si de a se purta printre frati de cit de mult il cunoaste pe Domnul Isus.Poti pretinde ca il Cunosti dar sa nu se vada nici-o davada a unei vieti schimbate din partasia ta cu El.


    Il cunoastem noi pe Domnul Isus?Poate cineva va spune ca intrebarea nu face sens.Asa poate fi, daca privim cu usuratate la felul nostru de a ne prezenta in fata Mintuitorului in acest cadru festiv Adunarea.Daca l-am cunoste nu ar mai fi astfel de atitudini pe care le intilnim in Adunare. Am tine cont de prezenta Lui in mijlocul nostru. Domnul Isus ii aduce un reprosi as zice,(suptil)lui Filip, in asa fel sa nu il raneasca.Daca ne-ar intreba pe fiecare in parte:” Deatita timp mergi la adunare unde Eu sunt prezent si totusi tu nu ma cunoasteti?Ce am raspunde noi?Cred ca daca am fi sinceri inaintea Mintuitorului am pleca capul, precum poate a facut-o si Filip.Cei rascumparati traiesc prin credinta data ca dar de Dumnezeu. Vezi Efeseni 2:8,


    Filip traia la vremea aceia prin vedere. Urma sa vina si timpul sa nu il mai aiba cu ei. Atunci ei ca si noi cei de azi traim prin credinta.Invatatorul era cu ei.Cit despre credinta,Domnul Isus ii spune cite-va cuvinte lui Toma cu privire la credinta.Ioan 20:29. „Tomo“ i-a zis Isus, „pentrucă M-ai văzut, ai crezut. Ferice de ceice n-au văzut, şi au crezut.“Daca celor rascumparati Dumnezeu nu le-ar fi dat Credinta ca dar , nu ar fi ajuns sa il cunoasca pe Domnul Isus.Sunt convins ca, Filip dupa ce Mintitorul s-a inaltat la Tatal, Filip a fost alt om in cunoasterea Domnului Hristos. Il vedem cum Duhul l-a luat si la dus la famenul Etiopian ca sa ii explice ceia ce acesta citea si nu intelegea.Sunt si azi printre cei ce fregventeaza adunarile care citesc si nu inteleg.Si nu e de mirare ca sunt neintelegeri din punct de vedere al invataturi.Domnul sa ne dea har si lumina ca sa intelegem ceia ce citim si in felul acesta sa il cunoastem pe Domnul Hristos.


John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: