vineri, 3 octombrie 2014

Luca 17:20 Fiind întrebat de către farisei când va veni Împărăţia lui Dumnezeu, ........
















Luca 17:20 Fiind întrebat de către farisei când va veni Împărăţia lui Dumnezeu, Isus le-a răspuns: „Împărăţia lui Dumnezeu nu vine în aşa fel încât să fie observată 21 şi nici nu se va zice: «Iat-o aici!» sau «Iat-o acolo!», pentru că Împărăţia lui Dumnezeu este în mijlocul vostru.

Aceste versete ne vorbesc de imparatia lui Dumnezeu s-au in alte locuri de imparata cerului.Erau pe vremea aceia multi care se interesau cind v-a veni aceasta imparatie.Unii credeau ca v-a veni ca sa instaureze pe cea a lui Israel.Era confuzie mare in popor si nu numai in popor. Era si printre cei cae se credeau ca sunt potriviti sa invete poporul.Si azi stau lucrurile la fel ca si atunci pe vremea Domnului Hristos.Fiind întrebat de către farisei când va veni Împărăţia lui Dumnezeu,Acestia se tineau dupa Domnul Isus ori decite ori iesea Mintuitorul in public.Avem in Cuvint si alte ocazii cind acesti farisei il acostau cu fel de fel de intrebari.De data aceasta iata ca erau interesati sa stie timpul cind v-a veni aceasta imparatie a lui Dumnezeu.

Sa fi fost ei interesati? S-au ca intotdeauna ii puneau intrebari ca sa il prinda cu ceva ca sa-L invinuiasca de calcarea Legi lui Moise.Am stat de vorba de curind cu un Pastor tinar cu sotia lui, care mi-au facut o vizita, despre acest subiect al imparatiei lui Dumnezeu. El mi-a spus ca predica despre acest subiect. I-am spus ca este bine, dar ca oamenii trebuie sa stie mai inti despre ei insisi cum se gasesc in relatia cu Dumnezeu.Cred si sunt convins ca , prima data omul trebuie sa stie ca este pacatos si ca planeaza asupra lui judecata lui Dumnezeu. Dumnezeu, care are si imparatia Lui.Sa fi cuprins in imparatia Lui trebuie sa ai o impacare cu El.Adica sa fi nascut din nou de insusi Dumnezeu.Acesti farisei nu erau interesati sa stie in ce relatie se afla cu Dumnezeul cel viu si adevarat.Ei aveau alte preocupari,cum sunt si in zilele noastre.Nu prea gasesti pe cine-va sa se intereseze de relatia lui cu Dumnezeu.S-au sa afle cum ar putea sa intre in legatura cu aceasta Imparatie.

Sa vedem ce raspuns le da Mintuitorul acestor curiosi i-as numi.Isus le-a răspuns: „Împărăţia lui Dumnezeu nu vine în aşa fel încât să fie observată Nu cred ca au fost multumiti de ce le-a spus Domnul Isus.Iata ca deducem din cuvintele Mintuitorului cum ar fi vrut ei sa apara aceasta Imparatie a lui Dumnezeu.Le spune ca,nu vine în aşa fel încât să fie observată s-au sa izbeasca privirile dupa o alta traducere.Cu alte cuvinte, nu vine cu vilva mare.Sunt unii azi care fac din vestirea” evangeliei” vilva mare, zgomot.Ce sa mai spun de muzica care este propagata in Biserici, Adunari, cu acele instrumente pe care nu le vedem in Noul Testament.Nu-l vedem pe Mintuitorul ca ar fi avut in anturajul Lui vre-o fanfara, s-au vre-o orchesta.Ce vor fi zis acesti farisei la acest fel de raspuns al Mintuitorului? nu stim.Acest zgomot al instrumentelor in Biserici nu are nimic de aface cu Imparatia lui Dumnezeu, pe care chipurile mai toti o asteapta.

Defapt, o sa vedem ca aceasta imparatie era, si este deja venita.21 şi nici nu se va zice: «Iat-o aici!» sau «Iat-o acolo!», Cine sa o arate ca este venita si ca este aici s-au acolo? Cei ce trebuiau sa se ocupe de Popor sa dea invatatura, ei insisi erau straini de acest eveniment.Si azi sunt printre noi multi care sunt straini de a da o invatatura curata din Cuvint, cu toate ca sunt scoliti pentru asa ceva.Ce vrea sa spuna Mintuitorul este ca,Voi care ma intrebati nu puteti sesiza aceasta Imparatie a lui Dumnezeu. Chiar daca sunteti scoliti in ale religiei.Asa i-a spus Mintuitorul lui Nicodim cind a fost vorba de acest fenomen divin al nasteri din nou.Dar iata ca, la sfirsit Mintuitorul le spune cum stau lucrurile cu aceasta Imparatie.Cu alte cuvinte as zice ca, ii face orbi pe acesti farisei, invatatori ai Legi.pentru că Împărăţia lui Dumnezeu este în mijlocul vostru.Se pune intrebarea :care e imparatia lui Dumnezeu care era deja in mijlocul lor si azi in mijlocul nostru al tuturor?Era El, Mintuitorul, care venise dela Tatal din Cer.

Apoi mai erau si uceniciii, Apostoliii pe care Dumnezeu ii daduse Domnului Hristos. Impreuna erau oglindirea Imparatiei lui Dumnezeu printre oameni pe pamint.Dar si cei rascumparati in continuare sunt cei care fac dovada ca Imparatia lui Dumnezeu este deja pe pamint.Iata ce citim despre cei care sunt ai Domnului Hristos:Romani 8:9,Voi însă nu mai sînteţi pămînteşti, ci duhovniceşti, …...S-au as putea spune ceresti. Dece? pentruca un copil al lui Dumnezeu se uita dupa lucrurile de sus nu la cele de pe pamint.Am opservat intr-o alta traducere ceva care nu se armonizeaza cu restul Cuvintului si anume: este înlăuntrul vostru.“Luca21. Nu se va zice: «Uite-o aici», sau: «Uite-o acolo!» Căci iată că Împărăţia lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru.“Daca aceasta Imparatie era in launtrul acestor oameni care nu aveau nimic de afce cu Dumnezeu,cum am putea sa armonizam acest:”înlăuntrul vostru.“?Cred, ca era mult mai bine pus ca in traducerea de mai sus ,s-au cea din engleza ca sa nu creieze confuzie printre cititori sinceri ai Cuvintului.Dau mai jos si cum este relatat in Engleza.because the kingdom of God is in your midst.In mijlocul vostru, s-au printre voi.Dar si asa, acest cuvint aratat (ca e in launtru vostru),Pentru cei ce citesc cu atentie si in dorinta de a acomoda si cu alte texte pot intelege mai bine.

As zice ca, ”înlăuntrul vostru.“Ar face referire Mintuitorul la Natiunea Israel.In launtru vostru ca popor as spune.Daca totusi ar trebui sa admitem ca este vorba de in interiorul omului, ar fi fost necesar sa spuna Mintuitorul ca: “In Inima voastra” nu ii era greu sa spuna asa ceva.Deseori Mintuitorul vorbea de Inima.Dar de data aceasta nu a facut-o. Noi toti care citim Cuvintul cu interes si pasiune realizam din ce citim ca: “ aceasta imparatie se gaseste in inima celor rascumparati”As incheia cu un loc din care am spus cu o alta ocazie despre aceasta Imparatie a lui Dumnezeu. Matei 11-12. Din zilele lui Ioan Botezătorul pînă acum, Împărăţia cerurilor se ia cu năvală, şi ceice dau năvală, pun mîna pe ea. Chiar asa sa fie? Eu nu am vazut ca se da navala, buzna le locurile unde se vestesc evangelia, sa aude despre acesta imparatie a lui Dumnezu.

In cultura romaneasca poate fi inteles ca,” orcine care vrea sa o aiba aceasta imparatie da navala”Lucru contrar Scripruri.Domnul Isus aduce inatentie ca sunt doua cai,Matei 7-12…….Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi sînt ceice intră pe ea. 14. ……..îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sînt ceice o află.Iata deci, ca nu este intelesul ca se da navala. Intelegem ca nu e potrivit.
In Engleza este inteles altfel.2 From the days of John the Baptist until now, the kingdom of heaven has been subjected to violence,[d] and violent people have been raiding it. Vedem aceasta Imparatie ca a suferit violenta dealungul veacurilor.Domnul Isus a avut o moarte violenta si ucenicii Lui la fel. In afara de Ioan intemnitat in Insula Patmos.Cite-va ginduri pe care le-am desprins din aceste versete care ne stau inainte.Domnul sa ne dea har si sa puna in inima noastra o cercetare sincera a Cuvintului pentru a creste tot mai mult in cunosterea Adevarului pe care Scriptura il contine.Adevarul fiind Domnul Isus.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: