joi, 23 octombrie 2014

Evrei 12: 6-7. Căci Domnul pedepseşte pe cine-l iubeşte, ..........















Evrei 12: 6-7. Căci Domnul pedepseşte pe cine-l iubeşte, şi bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primeşte.“

Nu stiu daca multi din noi au expiermentat aceste doua versete in viata.Sa luam seama ca daca ai o virsta ceva mai avansata si te uiti in urma si nu ai expiermentat, inseamna ca Dumnezeu nu se ocupa de tine.Poate cineva sa-mi spuna, “bine , dar este neaparata nevoie”Apsolut ca da.Niciun copil nu asculta in totalitate in  viata de parinte. Asa ca, este necesar ca Tatal sa intervina in vremea cind copilul nu asculta.Asa stau lucrurile in viata de toate zilele la modul literal. Dar cum sunt la modul spiritual pentru cei care se considera ca Dumnezeu a lucrat nasterea din nou in vietile lor? Si ca acum sunt copii ai Lui.Nici in acest domeniul spiritual nu se schimba apsolut cu nimic acest principiu de relatie intre Tata si fiu.

As zice ca este mult mai vizibil, aplicat de Dumnezeu Tatal. Dece? pentruca ne vrea sa fim asemenea Fului Sau. Căci Domnul pedepseşte pe cine-l iubeşte, Iata de cine se ocupa Dumnezeu pe care il numim, Tatal nostru.Dar ce, nu iubeste pe toti oameniii? Nu este aplicat la plurar.Adica sa pedepseasca cu gramada s-au sa mintuiasca cu gramada.Raspunsul mi se pare simplu. Dumnezeu pedepseste pe copilul lui la individual,pentru ce face gresit. Nu toti ca copii ai Lui cadem in aceiasi neascultare.Asa ca, El se ocupa de fiecare individual.pe cine-l iubeşte, Esti unul care te sti iubit de El? Sa sti ca atunci te v-a pedepsi pentru neascultarea de El.Dece o face? Pentruca te iubeste spune Cuvintul.Apoi, pedeapsa pe care o aplica este aratata aici,şi bate cu nuiaua pe orice fiu.
   
    Cu alte cuvinte nu face apsolut nici-o diferenta.La Dumnezeu pacatul are aceiasi gravitate a orcarui copil al Lui, care se abate dela sfintenie.Auzi pe cite cineva ca spune, “este diferenta intre cei ce vorbesc si cei ce asculta” Asa sa fie? Cuvintul nu ne arata asa ceva.Dumnezeu, este un Dumnezeu, care aplica doar  un singur standar penrtu copiii Lui.Cuvintul ne arata ca,pe orice fiu Inaintea Lui toti suntem fii fara exceptie.Nuiaua aceasta poate cade greu in viata mea s-au a ta.El stie cum sa o aplice ca sa aiba efectul pe care il vrea.Nu spune cu palma sau sa aplice o alta solutie.Poate nu toti dar cred ca cei mai multi in copilaria noastra am fost loviti de parinti cu nuiaua.Ei bine, nuiaua ustura, lasa si urme de vinatai.

   Ce vad prin acest mijloc pe care l-a ales Dumnezeu de a ne disciplina?Usturimea persista si chiar semnele lasate persista. Dece? pentruca din cind in cind sa ne aduca aminte ca ,disciplina este dureroasa.Dar ne aduce in starea de a ne pare rau.Ne aduce la punctul de pocainta.Sigur ca nu este placuta aceasta disciplina deloc, dar ne face bine.Iata ce citim si in versetul 7, ca sunt legate impreuna.7. Suferiţi pedeapsa: Dumnezeu Se poartă cu voi ca şi cu nişte fii. Căci care este fiul pe care nu-l pedepseşte tatăl? Ce vrea sa spuna acest verset? Ca adica am fost vinovati si ca l-am provocat pe Dumnezeu Tatal nostru de a aplica aceasta corectie. In aceasta traducere e numita pedeapsa. Suferiţi pedeapsa:Asa cum am spus mai sus nu ete placuta si nici ca este dorita de vreunul din noi aceasta pedeapsa.Dar suntem indemnati sa o suferim, sa o suportam. In definitiv, ce putem face?El este Stapinul nostru si ne vrea binele.

     Cu alte cuvinte sa ne impacam cu aceasta pedeapsa ca o meritam atunci cind gresim.Dumnezeu Se poartă cu voi ca şi cu nişte fii. Parca aceste cuvinte vin ca un balsam peste inima noastra.Dece trebuie sa le luam ca un balsam? Pentruca ne face dovada ca suntem fii (copii ai Lui).Cu alte cuvinte vrea sa ne spuna ca, Dumnezeu nu se ocupa de cei care apartin unui alt stapin.El are in vedere pe copiii Lui. Oricit l-ai pedepsi pe copil ai si limita ca parinte. Asta vrea sa scoata in evidenta aici Cuvintul.Si iata o intrebare de capatii as numi-o pe care Cuvintul o aduce inaintea noastra,Căci care este fiul pe care nu-l pedepseşte tatăl? Orcare tata care este responsabil nu v-a lasa copilul sa mearga pe drumul pe care il considera el. Sigur ca-i v-a aplica pedepsa, discipina. Numai un copil care este facut din adulter v-a fi lasat de capul lui.

    Am intilnit intr-o imprejurare pe un barbat care se casatorise cu cineva care avea un fiu.Acest fiu facea deseori probleme. L-am intrebat dece nu ia atitudine fata de fiul lui. El mi-a spus ca nu este al lui si ca nu-i pasa.Cred ca acum cei ce suntem ai Domnului Hristos intelegem dece ne disciplineaza Tatal nostru pentruca ii pasa de noi.Psalmistul in psalmul 119 spune, “ a fost spre binele meu ca m-ai disciplinat” Ca altfel nu ma intorceam. De unde sa se intoarca? de pe calea pe care o apucase.Psalmul 119:67,67. Pînă ce am fost smerit,(disciplinat,pedepsit) rătăceam; dar acum păzesc Cuvîntul Tău. Aici in America este  o expresie, “nu inveti cind poti invata usor, vei invata pe o cale grea”Nu cred ca unul din noi ar vrea sa invete prin calea grea care aduce cu ea dureri.Avem in versetul 8 Însă dacă voi nu aveţi parte de disciplina de care au parte toţi copiii, atunci sunteţi copii nelegitimi, nu fii! Sigur ca face referire la toti copiii lui Dumnezeu.In engleza spune ca suntem partasi la aceasta disciplina.Deci supt nici-o forma nu putem scapa sa nu fim disciplinati cind gresim, cind nu ne comportam ca copii ai lui Dumnezeu.

    A fi ne legitim este tot una cu a fi nascut din voia unui om s-au din voia firi, ev, dupa Ioan 1:13.Cum am spus ceva mai sus, Dumnezeu se ocupa de aceia pe care i-a nascut din nou.Dar sa fim sinceri ca la vremea cind gresam,ne consideram ca suntem bine ,nu plateam atentie la Cuvintul lui Dumnezeu, care ne este dat ca indrumator in viata.Atunci, Tatal nostru care priveste la noi din inaltimea cerului si vede ca viata nu ne este cea pe care El o vrea dela noi ca copii ai Lui,aplica disciplina, pedeapsa. Aplica aceiasi solutie la fel cu a Psalmistului. Din fire nu invatam in mod usor ci este necesar sa invatam din durere.Citeva ginduri pe care vreau sa le impartasesc din nou cu fratii si surorile mele de pretutindeni si care sa ne fie de folos,Sa nu dam ocazie lui Dumnezeu Tatal nostru sa ne disciplineze, sa ne pedepseasca.Domnul sa ne dea harul Lui sa intelegem ca e mult mai bine sa ascultam si sa nu il provocam. Dumnezeu nu e dispus sa tolereze pacatul in viata unui copil al Lui.

Jphn Balarie
Los Angeles Califoarnia.

Niciun comentariu: