luni, 13 octombrie 2014

Evrei 3:5. Cît despre Moise, el a fost „credincios în toată casa lui Dumnezeu“, ............
















Evrei 3:5. Cît despre Moise, el a fost „credincios în toată casa lui Dumnezeu“, ca slugă, ca să mărturisească despre lucrurile, cari aveau să fie vestite mai tîrziu.
     Scriptura ni-l descrie pe Moise ca cel mai blind om.Si cu toate astea, el a lovit Stinca inloc sa-I vorbeasca cum i-a spus Dumnezeu.Din pricina aceasta Moise nu a intrat in tara fagaduita,in Canan. Dar s-a ocupat de popor ca si fiind Casa lui Dumnezeu.Stinca era Domnul Hristos,care e stinca veacurilor.El este despartirea erelor precum au stabilit-o Inainte de Hristos si dupa Hristos.Vedem in aceasta despartire chiar si cei necredinciosi nu au putut  sa il ignore.El este inceputul si tot El este si sfirsitul.Nu tot asa se poate spune de Moise.Apostolul il aduce inainte pe Moise un om al lui Dumnezeu. Cît despre Moise,Au fost multi in vechime dar Dumnezeu l-a avut invedere pe Moise.Il arata Cuvintul in dialogul cu Dumnezeu ca Moise ii spune,Exod 6: 12. Moise a răspuns în faţa Domnului: „Iată că nici copiii lui Israel nu m-au ascultat: cum are să m-asculte Faraon pe mine, care n-am o vorbire uşoară?“


     Iata pe cine l-a ales Dumnezeu, pe acest Moise care nu avea o vorbire usoara. Ap, Pavel spune asa de zmerit ca, “Dumnezeu a ales lucrurile care nu sunt sa le faca de rusine pe cele care par ca sunt”.Si aceasta alegere a fost facuta pentruca Moise sa nu se ingimfe.Lucrarea ii apartine lui Dumnezeu in toate timpurile si in orice domeniu. Tot asa este si cu mintuirea. Acestia carora le  vorbrste ap, erau evrei si cu greu se deslipeau de lega lui Moise.Dumnezeu l-a ales pe Moise,ca sa scoata pe Israeliti din robia egipteana.Cu alte cuvinte , Moise a fost pentru pamint si cu promisiuni pamintesti.Apoi ap, spune cum era Moise,ca slugă, Sau in temenul Scripturi (ca rob).Este o diferenta intre Sluga si Rob.Lui Moise Dumnezeu i-a dat porunca sa faca cortul si sculele dupa modelul care i-a fost aratat in cer. el a fost „credincios în toată casa lui Dumnezeu“, ca slugă, Cind Scriptura vorbeste de Casa lui Dumnezeu sunt doua intelesuri.

     In vechime Casa lui Dumnezeu era poporul Israel. In noul testament,ap, Petru ne spune cine e Casa lui Dumnezeu 1 Petru:2: 5,5. Şi voi, ca nişte pietre vii, sînteţi zidiţi ca să fiţi o casă duhovnicească,Avea Moise sa faca o marturie despre lucrurile, cari aveau să fie vestite mai tîrziu.Despre care lucruri vrea sa spuna ap,?Negresit despre ce avea sa aduca Domnul Isus de sus dela Tatal. Lui Moise Dumnezeu i-a arata lucrurile ceresti, pe cind Fiul era in Casa Tatalui cind Dumnezeu i-a incredintat lui Moise facerea Cortului. Am avut o discutie cu doi tineri dela martori lui ehova.Acestia, doi americani blonzi inalti si decent imbracati.Intotdeauna i-mi face placere sa stau de vorba cu astfel de tineri care din cind in cind suna la usa.Sigur ca nu caut sa ii ranesc in ceia ce ei cred.Unul din ei in discutia pe care am avut-o m-a intrebat daca cred in Moise.Si i-am dat rapid raspunsul, spunind ca, Moise a fost om ca si mine. Nu Moise a murit pe cruce pentru mine ci Fiul lui Dumnezeu.Unul din ei a reactionat agitat si s-a adresat celuilat spunind,”ai vazut ca arunca o blasfemie asupra lui Moise” I-am explicat ceva mai pe larg si au ramas ei pe ginduri. Ne-am despartit in bune relatii si mi-au spus ca ma respcta.

     Am spus aceasta intimplare , pentruca Scriptura ne arata ca,Fapte 4:12.În nimeni altul nu este mîntuire: căci nu este supt cer nici un alt Nume dat oamenilor, în care trebuie să fim mîntuiţi.“Intorcindu-ne la noi tot asa stau lucrurile. Sunt cei mai multi care din lipsa de cercetare a Cuvintului se multumesc sa asimileze o invatatura s-au alta cre nu e dupa Cuvint, in armonizare cu intreg Cuvintul sfint al lui Dumnezeu.Acum sa vedem ce spune ap, despre Domnul Hritos.Evrei 3:6,6. Dar Hristos este credincios ca Fiu, peste casa lui Dumnezeu. Şi casa Lui sîntem noi, ……..Am oprit intentionat si restul versetului ca sa nu se creieze confuzie.Restul versetului trebuie armonizat cu intreaga Scriptura.Am spus cu o alta ocazie despre acest lucru.Iata-L pe Domnul Isus ca, a fost pus, i-a incredintat Dumnezeu Tatal Casa Lui care avea sa fie paminteana dar intrun mod temporal.Destinatia copiilor lui Dumnezeu este cerul in Casa Tatalui cea vesnica.Cit despre Israeliti nu se spune ca aveau promisiune cerul.
Casa lui Dumnezeu am spus ca e temporala aici pe pamint fiind Adunarea sfintilor in sarbatoare, in calatorie spre cea vesnica.Iata dece Eclesiastul spune aceste cuvinte despre Casa lui Dumnezeu,Eclesiastul 5: 1, Pazesteti piciorul cind calci pragul Casei lui Dumnezeu….. Dece sa iti pazesti piciorul?Pentruca acolo este Fiul lui Dumnezeu care este credincios peste aceasta Casa a lui Dumnezeu.

      Cu alte cuvinte nu avem de  aface cu un om ca Moise ci cu insusi Fiul lui Dumnezeu.El s-a jerfit a platit pretul rascumparari.Moise a scos pe poporul Israel din robia egipteana. Dar nu a ajuns sa-i duca in Cananul promis de Dumnezeu. In contrast, Dpmnul Isus, ne-a scos din lume si nu ne lasa in pustia acestei lumi. El ne duce in final in Casa Tatalui.Facind o paralele intre Egipt ca tara paminteasca si Lumea in care traim este similiar.Egiptul in Scriptura infatiseaza lumea.Moise a fost om si a gresit, nu a mai avut sansa sa duca poporul in Canan . Pe cind Domnul Hristos spune,Ioan 17 :24. Tată, vreau ca acolo unde sînt Eu, să fie împreună cu Mine şi aceia, pe cari Mi i-ai dat Tu, Sa nu trecem repede peste aceste cuvinte ale Domnului Isus.Sa retinem ce spune Mintuitorul Tatalui. şi aceia, pe cari Mi i-ai dat Tu,Dumnezeu nu ne-a lasat pe mina unui om muritor.Ne-a incredintat Fiului Sau.Cita bucurie ar trebui sa ne umple Inima aceasta grija Parinteasca.Cit respect ar trebui sa dam Fiului care ne vrea sa fim cu El in Casa Tatalui. Dumnezeu sa dea har tuturor care sunt ai Lui sa aiba incredintarea ca, v-a veni o zi cind vom fi cu Mintuitorul.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: