duminică, 14 august 2011

Filipeni 4:8 Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat.....


Filipeni 4:8
Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.
Apostolul dupa ce scoate in evidenta unele stari de lucruri care se intimpla printre ei, le spune si lucruri positive pe care le-a opservat. Dar in final ii indeamna prin aceste cuvinte de mai sus.
Tot ce este adevarat. Ce poate fi adevarat, mai mult decit Domnul Hristos care este Adevarul?vrea sa spuna Ap, ca intre voi sa fiti sinceri sa apelati la Adevar.Sint “credinciosi” care ti-ar spune orice dar numai adevarul nu. Ce au credinciosii de ascuns unul fata de altul? Sunt doar copii ai lui Dumnezeu, impartasesc aceleasi binecuvintari.
Tot ce este vrednic de cinste.Pai nu toate sint vrednice de cinste? Se vede treaba ca nu din moment ce Cuvintul ni-l adduce in atentie.Cinstea as asemanao cu corectitudinea de a trai o viata spre slava lui Dumnezeu. Cinstea este virtutea care te face sa capeti incredere intre fratii tai.Ea cuprinde multe alte calitati pe care nu prea le gasesti la indemina orcarui frate.
Tot ce este drept. Adica poate sa fie si lucruri strimbe sau cu alte cuvinte ne adevarate pe care le poti spune fratelui fara a te deranja ca Dumnezeu ia seama la tot ce ese pe buzele noastre.se obisnueste sa se spuna lucruri pe ocolite care nu sint bune. Iata un om oarecare vine la Domnul Isus si spune,” Invatatorule stim ca esti venit dela Dumnezeu, ca nu te uiti la fata omului si ca vorbesti lumi pe fata. Cu alte cuvinte te adresezi cu dreptatae in tot ce spui.
Matei 22:16
Au trimis la El pe ucenicii lor împreună cu irodienii, care I-au zis: „Învăţătorule, ştim că eşti adevărat şi că înveţi pe oameni calea lui Dumnezeu în adevăr, fără să-Ţi pese de nimeni, pentru că nu cauţi la faţa oamenilor.
Tot ce este curat. Ce inseamna asta? Adica tot ce vine afara pe buzele noastre din inima sa fie cuvinte curate.Am intilnit “fratii” care prea putin le pasa ca ceia ce spun sint cuvinte cu doua intelesuri care nu ar trebui sa se gaseasca in vocabularul lor.Vorbirea noastra trebuie sa fie curata, adica dreasa cu sare.Nu se refera Cuvintul aici la imbracaminte ci la ce gindim,ce sentimente nutrim, cum vorbim sau actionam unul fata de altul.
Tot ce este vrednic de iubit.Ce iubeste cel credincios? Negrsit ca sint si aici restrictii dar si libertate pe care o da Cuvintul. Sa iubesti familia , sa iubesti pe cei din jurul tau, sa iubest in final Cuvintul lui Dumnezeu. Daca cei mai multi dinte credinciosi se incadreaza in as iubi familia si multe alte lucruri, cind este vorba de Cuvintul lui Dumnezeu , aici lucrurile stau diferit.Cuvintul nu este la acelasi loc de cinste ca alte lucruri din viata lor pe care le iubesc. Domnul Isus scoate in evident ceva tare interesant si anume,” daca IUBESTE cineva pe Tata, Mama sau orice altceva mai mult decit pe Mine , nu este vrednic de Mine.
Tot ce este vrednic de primit. Aici este vorba de invatatura care vine dela o sursa sau alta. Nu toate ce auzim sau sintem invatati corespund cu Cuvintul lui Dumnezeu. Atunci trebuie sa aplicam acest cuvint ceia ce este vrednic de primit.Nu toti credinciosii pot sau au capacitatea de a distinge ce este vrednic si ce nu este vrednic. Acesta este si motivul ca sint batuti de vint in coace si incolo dupa cm spune ap, Iuda.
Orice fapta buna,orice lauda aceia sa va insufleteasca, sau cu alte cuvinte sa va preocupe in relatia voastra unii cu altii. Domnul sa ne ajute pe toti care pretindem ca sintem ai Lui sa punem la inima aceste cuvinte ca, relatiile intre frati sa fie cele pe care Dumnezeu le doreste sa le avem.
John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: