joi, 21 februarie 2013

Hebrews 5:9 Si dupã ce a fost fãcut desãvârsit,












Hebrews 5:9  Si dupã ce a fost fãcut desãvârsit, S-a fãcut pentru toti cei ce-l ascultã, urzitorul unei mântuiri vesnice,
       
Avem un verset aici care pune capat orcarei dispute intre frati cu privire la pierderea Mintuiri.Decurind cineva mi-a spus ca, intr-o Biserica(adunare) s-a discutat despre acest subiect atit de contraversat printre cei care fregventeaza Biserici, Adunari crestine.Unii sustin ca , Mintuirea se pierde, altii ca nu se pierde.Intrebarea se pune, cine au dreptate?Nu e bines a ne dam cu parerea, este bines a apelam intotdeauna la Cuvintul lui Dumnezeu.

        Sigur ca , cineva ar putea sa spuna ca, fiecare interpeteaza texte din Scriptura dupa cum crede el.Este foartea adevarat si acest aspect. Aceste interpetari au dus in decursul vremi la disensiuni, despartiri intre credinciosi.Important este ca, orce inerpetare sa poata fi armonizata in Cuvintul lui dumnezeu. Ce vreau sa spun este ca, atunci cind citesc un loc, trebuie sa-l pun fata in fata cu alte locuri din Cuvint, care trateaza aceiasi subiect. Dece? Pentruca, Scriptura se lamureste prin ea insasi.Numai in felul acesta vom putea trage o concluzie in intelegerea corecta ce vrea Dumnezeu sa ne spuna prin Cuvintul Lui.

       Mintuirea in primul rind este un act pe care Mintuitorul l-a savirsit la Golgota. Deci nu e o lucrare omeneasca.Asociata cu mintuirea este NASTEREA DIN NOU. Fara aceasta nastere nu poate fi mintuire.Ei bine, Ce este nasterea din nou? Este o lucrare strict divina. Cu alte cuvinte ii apatine lui Dumnezeu in exclusivitate. Ce inseamna asta? Omul nu este implicat in aceasta nastre din nou, As asocia-o cu nasterea BIOLOGICA, la care copilul nu are apsolut nici-o contributie.El doar vine pe lume.Il intrebi? El nu sties a spuna.Dar as vrea sa arat ca sunt trei feluri de nasteri din nou pe care Cuvintul lui Dumnezeu ni-le arata.Iata ce citim in Evangelia dupa Ioan. John 1:13  nãscuti nu din sânge, nici din voia firii lor,    nici din voia vreunui om     ci din Dumnezeu.

         Aici in acest verset avem trei feluri de nasteri din nou. Dar numai una este autentica, adica din Dumnezeu care adduce MINTUIREA pe care Domnul Hristos a facut-o la Golgota.1) nãscuti nu din sânge, nici din voia firii lor Aceasta e prima forma de a se naste un om.Sunt oamenii care is atribuie acest fel de nastere din nou.Aceasa va tine pina la mormint, se va dezintegra odata cu moartea acestuia.

      Cu alte cuvinte aceasta forma pe care omul religios si-o atribuie nu are nimic de aface cu MINTUIREA care se capata prin credinta.I-mi permit sa spun cu toata raspundera in fata lui Dumnezeu ca,astfel de oamenii se amagesc pe ei insusi. Apoi nu se vede in viata lor evidenta unei vieti noi traite.Dece? pentruca lucrarea e de natura fireasca.

       Asa cum am spus mai sus ea se termina odata cu firea paminteasca.O a doua nastre pe care Cuvintul ne-o arata estea ceasta” ,2) nici din voia vreunui om, Cum adica poate un om sa contribuie la aceasta nastre? Raspunsul este categoric da.Si sa explic putin ceia ce inseamna aceasta nastre.Sunt unii care sustin ca, BOTEZUL este nastrea din nou. Uite asa ca, cel ce te baga in apa te-a si nascut din nou.A intervenit omul care se crede ca poate sa contribuie la acest act de a naste pe cineva din nou. Si vai citi mai sunt dintre acestia naivi.

        Sigur ca aceste doua feluri de nasteri din nou sunt firesti , pamintesti si nu au nimic , dar apsolut nimic de aface cu ce e spiritual.Si aceasta nastre tine si ea tot pina la mormint. Pina moare cel ce te-a scufundat in apa.Avem o alta nastre si ultima, care este cea din Dumnezeu.3)Aceasta nastre nu implica omul.Ea este o lucrare divina a lui Dumnezeu.Nu se ocupa cu trupul ci este spirituala care duce pina in vesnicie. urzitorul unei mântuiri vesnice,

      Dece e vesnica? Pentruca Cel ce o face este de natura vesnica.Domnul Isus spune aceste cuvinte despre cei pe care ii mintuieste’ John 14:19  Peste putinã vreme, lumea nu Mã va mai vedea, dar voi Mã veti vedea; pentru cã Eu trãiesc, si voi veti trãi.Atunci, se pune intrebarea” Cine traieste? Negresit cei care au fost nascuti din nou de Dumnezeu prin Domnul Histos. As adduce inatentie si faptul ca, 2 Timothy 2:20  Într-o casã mare nu sunt numai vase de aur si de argint, ci si de lemn si de pãmânt. Unele sunt pentru o întrebuintare de cinste, iar altele pentru o întrebuintare de ocarã.

      Ce vrea sa ne spuna Cuvintul aici? Ca sunt unii oameni nascuti, din singe, care au ca correspondent vasele de ocara.nãscuti nu din sânge, nici din voia firii lor,Apoi altii care sunt din din voia vreunui om,Si acestia sunt tot vase de necinste.Asa ca ramin vase de cinste de care Dumnezeu se foloseste cele care au fost nascute de El.primele nasteri da, is pot pierde mintuirea ca este facuta de om, cu contributia omului, tine cit traieste omul.Cei din a treia categorie , vor fi cu Domnul Hritos. urzitorul unei mântuiri vesnice,

         Ma opresc aici si consider ca este sufficient sa intelegem ceia ce Cuvintul ne scoate in evidenta. Mai sunt locuri pe care le putem asocia pe marginea acestui subiect.Dumnezeu sa ajute pe toti care  au fost nascuti fireste. El sa dea un duh de cercetare fiecaruia in parte.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: