marți, 26 februarie 2013

John 3:1 Între Farisei era un om cu numele Nicodim, un fruntas al Iudeilor.









John 3:1  Între Farisei era un om cu numele Nicodim, un fruntas al Iudeilor.

Vedem in acest verset ca, Dumneaeu, are si printre oamenii religiosi pe unii de care se foloseste El. In acest caz este Nicodim, pe care Cuvintul il descrie ca pe un fruntasi. Nu era putin lucru sa poti ajunge in aceasta pozitie. Sigur ca era nevoie de carte multa, in sensul sa cunosti legea Iudaica, in asa fel ca sa poti invata si pe altii.Nu tot asa se intimpla si azi printre cei ce zic ei ca vestesc Cuvintul lui Dumnezeu. O spun cu toata responsabilitatea inaintea lui Dumnezeu.

Pentruca ei nu se incadreaza in ceia ce Cuvintul ne invata, si anume: Exodus 35:34  I-a dat si darul sã învete pe altii, atât lui cât si lui Oholiab, fiul lui Ahisamac din semintia lui Dan.Asa cerea Dumnezeu in vechiul dar si in noul El are acelasi standard l-as numi. Iata ce citim in 1 Timothy 3:2  Dar trebuie ca episcopul sã fie fãrã prihanã, bãrbatul unei singure neveste, cumpãtat, întelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeti, în stare sã învee pe altii.

Din acest verset ma opresc de data aceasta numai la,  sa invete pe alti.Iata ce fel de pregatire avea acest Nicodim.El nu a fost racordat in Cuvintul lui Dumnezeu la voia intimplari.Cuvintul ni-l arata ca era interest sa cunoasca Adevarul. Si il va cunoaste in convorbirea cu Mintuitorul. Trec la versetul urmatrr, care as dori sa spun ceva despre a cunoaste.

John 3:2  Acesta a venit la Isus, noaptea si I-a zis: "Învãtãtorule, stim cã esti un Învãtãtor, venit de la Dumnezeu, cãci nimeni nu poate face semnele pe care le faci Tu, dacã nu este Dumnezeu cu el."

Acest Nicodim a venit noaptea. Dece noaptea? Cred ca ii era rusine sa nu zica lumea, colegi lui, ca  un asa invatator apeleaza la cest om care nu are carte, fiu de templar.Dar oricum, el nu venea din initiative propie. Era dirijat de Dumnezeu spre unica sursa de mintuire Domnul Hritos.Acest invatat a dat la oparte ce stia el si as zice s-a umilit. Nu poti veni inaintea Lui decit zmerit, umilit.

Citi dintre noi am fi facut asa? Am cunoscut cazuri cind credinciosii in serviciul pe care il avea nu stiau colegii ca sunt pocaiti. Dar oricum,acesta il recunoaste pe Domnul Isus ca pe un Invatator, cu toate ca Mintuitorul nu a fost scolit la universitatile omenesti.Dar acest om invatat o spune cu un grad de respect, "Învãtãtorule, stim cã esti un Învãtãtor, Cu alte cuvinte, poti sa i-mi dai un raspuns la intrebarea mea care  ma framinta.Sigur ca , ca un om invatat nu putea sa se adreseze  ucenicilor care erau oamenii de rind, dar prin care Dumnezeu avea sa is desfasoare lucrarea Lui de mintuire.

Apoi acesta nu ezita sa spuna  de unde e venit Mintuitorul.venit de la Dumnezeu, negresit ca, avea impulsul acela pe care il da credinta , darul lui Dumnezeu. Aceasta credinta l-a facut sa treaca, sa depaseasca rusinea, temerea de a veni la Mintuitorul. Cu toate ca a venit noaptea si ca, Mintuitorul a gasit timp pentru a sta de vorba cu el.Apoi adduce inaintea Domnului Hristos dovada ca El este dela Dumnezeu.Nu putea Nicodim sa faca o astfel de afirmatie daca Dumnezeu nu-I descoperea acest adevar.Nu e in structura omului sa cunoasca adevaruri ceresti.

Mai cred ca, Nicodim a fost miscat si de faptul ca vazuse, s-au auzise de cite minuni facuse si facea Domnul Hritos.Pentruca el adaoga, cãci nimeni nu poate face semnele pe care le faci Tu, Era Nicodim printre fruntasi, dar nu vazuse  asa ceva ca ei ar fi facut macar o minune din cele pe care Mintuitorul le-a facut in norod. Acesti invatatori ai legi erau scoliti de oameni. Domnul Hritos. Era Fiul lui Dumnezeu. Avea sa spuna El, Matthew 28:18  Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei, si le-a zis: "Toatã puterea Mi-a fost datã în cer si pe pãmânt.

Continua Nicodim sa-I spuna Domnului Isus, dacã nu este Dumnezeu cu el."Era constient ca, Dumnezeu nu lucra prin cei din Sinedriu, Sinagogi, printre inteleptii acestei lumi, ai veacului acesta.Parca ar fi zis, nici tu Invatatorule nu ai putea face ce faci, daca nu ar fi Dumnezeu cu Tine.Frumoasa marturie data de Nicodim, cel putin in fata ucenicilor in noaptea aceia. Noi cei care suntem rascumparati ai Lui suntem chemati sa dam o marturie demna de chemarea pe care o avem, de a fi martori ai Lui.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: