luni, 4 februarie 2013

Proverbs 17:22 O inimã veselã este un bun leac,













Proverbs 17:22  O inimã veselã este un bun leac, dar un duh mâhnit usucã oasele. 

Iata ce ne relateza Cuvintul celor care intotdeauna suntem tristi, apasati. Parca nu am avea un Mintuitor care ia parte la problemele vieti noastre.Daca nici faptul ca suntem mintuiti nu produce in inima noastra bucurie,veselie, atunci  suntem mai de plins decit cei care nu au aceasta nadejde.Acestia au bucuriile lor si uneori ne fac de rusine.Cu toate ca bucuria lor pare sa-I vindece de suprizele neplacute prin care trec.
Iata ce indemn da Ap, Pavel celor care erau tristi si apasati. 

Philippians 4:4  Bucurati-vã totdeauna în Domnul! Iarãsi zic: Bucurati-vã!Aveau nevoie acesti credinciosi de imbarbatare, de a le ridica privirea in sus. Si asta face Ap, Pavel.El nu le spune sa se bucure s-au sa fie veseli in lucrurile acestea pamintesti care sunt trecatoare.El le ridica privirea catre Domnul.

Cind cei din lume se bucurra de te miri ce, copii lui Dumnezeu sunt indemnati sa se bucure in Domnul.Oricare ar fi motivul bucuriei, veseliei,  vindeca. Este recunoscut si de medici ca, pacientul care are o bucurie launtrica trece mai usor peste suferinta  din trup.Am dat si versetul din engleza care spune mai direct ce inseamna sa ai o inima vesela si ce effect poate avea.In romana se spune de leac.Pe vremuri expresia era recunoscuta cu ce se chema in popor (leac) cu aplicatii babesti rudimentareAsta se intimpla la vindecari fizice.

Mai moderrn noi stim de medicament. Proverbs 17:22  ¶A merry heart doeth good like a medicine: Cind vine vorba de vindecare sigur ca Doctorul ne administreaza medicamentul necesar. Asa stau lucrurile la nivel fizic literal.Dar aici Cuvintul ne mai vorbeste de o inima Care are de aface cu viata spirituala.Nu ai motive oricare ar fie ele sa fi trist apasat.Si deaceia se adreseaza Cuvintul celor rascumparati.Daca cautam prin gunoaiele acestei lumi , curind vom realize ca Inima ni-se intristeaza si duhul va fi posomorit.

Chemarea celui rascumparat este sa se uite in sus de unde poate sa-I vina ajutorul si inveselirea inimi.Un duh mihnit, apasat usuca oasele. Cu alte cuvinte iti ia orice dispozitie,si mai grav se interpune in relatia ta cu Dumnezeu.Deaceia spune Ap, Pavel sa ne bucuram in Domnul. El este singura noastra sursa de bucurie , de inveselire a sufletului celui rascumparat.Sa nu o cautam nicaieri ca nu o vom putea gasi. Vom fi tare dezamagiti cind vom apela la oameni si ne vom spune apasarile noastre. Dece? Penturca ei nu vor putea sa ne satisfaca.Chiar daca intr-o privinta s-au alta ar putea sa ne intinda o mina de ajutor.

Sursa care ne va inviora este acest medicament Cuvintul lui Dumnezeu care este viu si lucrator intr-o inima apasata. La el trebuie alergat cind avem asfel de stari apasatoare.Viata ne ofera destule suprize care mai decare mai neplacute. Fiind ancorati in Cuvintul lui Dumnezeu vom birui astfel de stari sufletesti.Asa ca, nemultumirea, apasarea nu face decit sa ne imbolnaveasca si trupeste fizic , dar si sa slabeasca starea noastra spirituala.Domnul sa ne dea har sa ne putem gasi in orice situatie a vieti bucuria, veselia in Domnul Hristos, in Cuvintul Lui.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: