duminică, 7 decembrie 2014

1 Petru 4: 6. Căci pentru aceasta le-a fost vestită Evanghelia..............















1 Petru 4: 6. Căci pentru aceasta le-a fost vestită Evanghelia şi celor ce acum sunt morţi: ca şi ei să fie judecaţi ca oameni, în trup, dar să trăiască potrivit lui Dumnezeu, în duh.

     As dori sa vedem impreuna ce inseamna locuinta mortilor din cele doua perspective pe care ni-le arata Sfinata Scriptura.Cineva mi-a spus ca evangelia este vestita si celor morti.Si ce este trist ca acesta, vestea “Cuvantul” intr-o adunare. Sigur ca, persoana facea referire la cei morti fizic. Daca asa ar sta lucrurile, am intelege ca inca si in mormant va mai fi cu putinta sa fie mantuit un suflet.Lucru care este contrar cu ce ne invata Scriptura.Marcu 2: 10.10. Dar, ca să ştiţi că Fiul omului are putere pe pămînt să ierte păcatele, Cum stau lucrurile cind citim de locuinta mortilor si ce anume este ea la modul fizic.Cred ca expresia de locuinţa morţilor,are echivalentul de mormint.Spun asta, pentruca insasi faptul ca omul este pus in mormant acolo nu mai este cu sufletul in care se afla viata si nici cu duhul omului.Cuvintul este destul de clar in privinta asta.

     Atunci cui v-a fi vestita evangelia”unui mort? la ce bun? v-a mai beneficia de ceva?Uite pana unde se poate duce cu astfel de invataturi abatute dela ce citim in Cuvint.Negresit putem trage tot felul de concluzii, intelegeri, cind nu acomodam ceia ce citim cu intreaga Scriptura pe acest subiect.Trupul care nu mai are aceste doua componente, suflet si duh, este mort.In versetul acesta citim,Căci pentru aceasta le-a fost vestită Evanghelia şi celor ce acum sunt morţi: Sunt doua categori de oameni carora li se vestesc evangelia.Aiungem la mortiii spirituali a caror viata este despartita de Dumnezeul cel viu.Apoi sunt cei care au fost adusi la viata de Dumnezeu si ei au parte de vestirea Evangeliei.Dece? Pentruca vedem unde se vesteste Cuvintul lui Dumnezeu care are cu el Evangelia Domnului Hristos. Dar unde este locul undese vesteste deobicei evangelia? Negresit in stringerile la olalta.

     Acolo se gasesc aceste doua categori de oameni,morti si vii.acum sunt morţi:Cu alte cuvinte, Dumnezeu nu a lucrat inca in viata lor. Chiar daca acestia se gasesc in adunare printre cei vii.Apostolul spuna de prezent ca acestia sunt morţi.Nu ca au fost morti si ca acum sunt in mormant.Apoi, ap, vorbeste ca acestia vor avea si ei parte de judacata.Si in ziua judecati nu vor putea spune nimic, din pricina ca au auzit la modul fizic despre evangelie.Cu alte cuvinte, cand inca erau in viata pe pamant.ca şi ei să fie judecaţi ca oameni, în trup,Stim din Cuvint ca la inviere toti vor invia. Fie ca nu au fost mintuiti s-au ca au fost mintuiti.Cu alte cuvinte , Petru vrea sa spuna ca, nu poate fi judecat un om mort. Chiar daca ii aduci acuze unui mort, ce vei rezolva ,s-au ce impact v-a avea asupra lui.Subiectul este mult mai complicat pentru cei mai multi dintre noi.

     Ap, Petru face referire la cei morti spirituali.Odata ce au fost adusi la viata pot sa is traiasca viata deacum incolo.Au trecut din moarte la viata.dar să trăiască potrivit lui Dumnezeu, în duh.Partea aceasta dela urma a versetului aduce lumina in tot ce am spus pina acum.Adica v-a trai pentru Dumnezeu dar nu in firea pamanteasca ci în duh. Ramane sa intelegem ca nu este vorba de moarte fizica la acestia carora le-a fost vestita evangelia.In acest capitol de mai jos,Petru vorbeste de inchisoare.1 Petru 3 19 în Care, de asemenea, S-a dus şi le-a predicat duhurilor din închisoare, Chiar daca ar fi vorba de inchisoare la modul literal, am intelege ca acestia spiritual sunt morti.El specifica ca,le-a predicat duhurilor Evangelia nu are de aface cu trupul de carne.Caror duhuri le-a predicat evangelia? Duhurilor oamenilor care sunt in viata fizica dar care spirituali sunt morti

      In mormant nu mai este suflet si nici duh.Asa ca este usor de inteles ca nu se poate vesti evangelia unui trup care deja a intrat in descompunere.Acest duh al omului poarta cu el vita. Dar este viata pentru trupul acesta de carne, o viata  temporala.Despre o alta viata ne vorbeste Scriptura cea vesnica. Ei bine, pentru o astfel de viata venica este necesar un alt duh. Este vorba de Duhul lui Dumnezeu care v-a locui in cel care a fost adus la o astfel de viata vesnica.Acest Duh al lui Dumnezeu il primesc toti care au fost nascuti din nou.Cu alte cuvinte, au fost adusi la viata.Dar la ce fel de inchisoare ar face referire Petru? Cred ca nu gresesc daca asociez aceasta inchisoare cu a unei Inimi care este dominata de pacat.

     Domnul Isus aduce in atentie acest verset din Luc 4:19.19. şi să vestesc anul de îndurare al Domnului.“Era vorba de eliberarea de supt puterea celui rau care ii tine pe oameni prizioneri.Celor carora le vorbea Domnul Isus la vremea respectiva nu mai erau robi in Egipt.Deci ramane sa intelegem ca,Inchisoarea, temnita, este una spirituala in care omul este ferecat as zice cu aceste lanturi ale pacatului si supt stapanirea celui rau.Persoana care a adus in atentie acest subiect, insista foarte mult asupra faptului ca omul mai poate fi mantuit si in aceasta locuinta a mortilor in mormant.Iata unde poate sa duca astfel de invataturi le-as numi nastrusnice, dar care sunt devastatoare pentru sufletele lesne increzatoare cum le numeste Scriptura.As dori ca Fratii si Surorile sa fie intemeiate pe Cuvintul lui Dumnezeu armonizat, ca sa nu cada victime unor astfel de invataturi.Care sunt complect deplasate dela Cuvintul lui Dumnezeu.Domnul sa ne dea Har sa putem distinge astfel de invataturi care sunt dezastruase.Cite-va ginduri pe care am simtit nevoia sa le impartasesc cu Fratii si Surorile mele de pretutindeni.Harul Domnului sa fie cu noi totii.

John Balarie
Los Angeles California.


Niciun comentariu: