joi, 18 decembrie 2014

Matei 11:28. Veniţi la Mine, .................



Matei 11:28. Veniţi la Mine,  toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă!

     Cineva mi-a trimis un email cu o marturisire a unui pastor tinar, care se invinuia singur ca nu obisnuia sa invite pe cei ce ascultau sa primeasca pe Hristos.Am stat si m-am gindit daca avem in Cuvint un loc pe aceasta intelegere care sa ne aduca lumina. Intrebarea se pune; “ este bine sa chemi, sa faci invitatie sa primeasca cineva pe Domnul Hristos”? Si mi-a venit in minte acest verset de mai sus, unde Domnul Isus face aceasta chemare pe care o adreseaza ascultatorilor Lui.Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi,Cred ca este bine sa facem dinstinctie intre chemarea Domnului Hristos si o chemare pe care oricare vestitor al evangeliei ar vrea sa o adreseze multimi.Sesizam chiar dela inceput aceste cuvinte ale Mintuitorului.Veniţi la Mine,Orcare ar fi chemarea pe care o vom face nu v-a avea acest rasunet in inima ascultatorilor.Dece?Pentruca Mintuitorul chema la El.

     Bine, dar ar putea cineva sa spuna ; “pai noi la cine chemam?”Este adevarat ca oamenii sunt chemati la Domnul Hristos, dar ca, fiecare au in vedere Biserica sau Adunarea din care ei fac parte.Domnul Hristos avea ce sa ofere celui care ar fi venit la El. Ce oferea El? sigur in unele imprejurari el oferea vindecare de anumite boli sau chiar defecte din nastere.Lucru care astazi este imposibil ca cel care cheama sa ofere asa ceva.Cu toate ca sunt unii care zic ei, ca fac minuni si vindecari “in numele lui Isus”Acestia nu stiu valoarea cuvinteleor Domnului Hristos si incearca sa se aseze pe aceiasi treapta cu Domnul Hristos.Apoi, Mantuitorul mai oferea celor vindecati fizic si vindecarea de pacat, adica le da mantuirea. Lucru pe care omul nu le poate face pe nici una dintre acestea.toţi cei trudiţi şi împovăraţi,Domnul Hristos daca opservam nu cheama pe toti cei care erau acolo in acel timp cind  El vorbea.Aduce Mantuitorul in atentie acest toţi.Daca nu ar fi adaogat cine sunt acestia am fi fost tentati sa intelegem ca El a chemat pe toti care se aflau acolo la momentul acela carora le vorbea.

     Dar Mantuitorul face o specificatie,pe care cei mai multi dintre noi a trecem cu vederea anume,cei trudiţi şi împovăraţi,Este o truda fizica pe care o expiermentam fiecare dintre noi in viata aceasta vremelnica.Dar este o truda sufleteasca , spirituala, pe care toti oamenii o expiermenteaza untrun fel sau altul,dar ne fiind constienti de aceasta truda. Daca prima truda fizica o poti linisti prin odihna necesara trupului, nu tot asa o poti linisti pe cea sufleteasca.Sunt unii care simt aceasta apasare ,sufleteasca si is cauta linistea pe la diferite locuri unde considera ei ca o pot afla.Altii se ocupa sa faca ceva la modul fizic ca sa se auto linisteasca ca au facut ceva pentru suflet.Domnul Hristos putea sa dea aceasta truda la oparte din viata celor care veneau la El.Apoi Mantuitorul adauoga si acest cuvint. şi împovăraţi,Daca la o povara care o ai de dus la modul fizic poti lua decizia propie sa o mai cari sau nu,vei putea sa scapi de ea. Ce vreau sa spun este ca, depinde de tine daca decizi sa o mai duci sau nu.
Nu tot asa stau lucrurile cu povara sufleteasca, spirituala. Aici necesita interventia lui Dumnezeu divina prin Domnul Hristos.Povara aceasta este povara pacatelor, a unei vieti subjugate acestei poveri pacatoase.

     Nu este nici-o formula magica as numi-o care sa o aplice cineva pentru a scapa de aceasta povara a pacatelor. Numai Domnul Hristos o poate lua asupra Lui si a te despovara pe tine un om pacatos.Iata ce poate oferi Domnul Hristos celui care vine la El.şi Eu vă voi da odihnă! Domnul Hristos nu s-a oprit numai la chemare. Daca ar fi facut-o asa, cei care veneau ramaneau profund dezamagiti.Pentruca o astfel de chemare o poate face oricare vesteste intrun fel sau altul evangelia.Mantuitorul a dat o garantie pe care nici unul dintre acestia care vesteste evangelia si adreseaza aceasta chemare nu v-a putea da o astfel de garantie.In alta imprejurare Domnul Hristos spune aceste cuvinte;Ioan 14:27. 27 Vă las pace, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau aşa cum o dă lumea. …...Omul nu poate oferi nimic unui alt om.Oricare ar fi omul are nevoie de Domnul Hristos.Intorcindu-ma inapoi la intrebarea daca este bine sa chemi sa-l primeasca pe Hristos in termenul exprimari celor mai multi sau nu.Nu prea gasesti pe buzele multora care se numesc crestin acest termen;Domnul Hristos.El este Domn numai pentru cei mantuiti.

     Am crescut intr-o adunare si nu-mi aduc aminte sa fi auzit o astfel de chemare adresata celor care erau adunati la olalta.Din nou, nu cred ca este rau sa o adresezi,dar trebuie sa intelegem un lucru pe care Sfinta Scriptura il scoate in evidenta pri insusi cuvintele Domnului Hristos.Ioan 6:44. Nimeni nu poate veni la Mine dacă nu-l atrage Tatăl Care M-a trimis. Iar Eu îl voi învia în ziua de pe urmă.Domnul Isus mai aduce o promisiune celor care vor veni la El.Pe langa faptul ca,le v-a da odihna,ii v-a si invia in ziua de apoi. Cu alte cuvinte sunteti ai Mei si veti fi cu Mine in slava.Cred ca Fratii inaintasi au inteles destul de bine ca nu vine, nu se desprinde din multime decit cei care sunt atrasi de Tatal la unica sursa de mantuire Fiul Sau.As dori sa inchei cu aceasta precizare pe care Cuvintul o aduce inaintea noastra si anume,Nimeni nu poate veni la Mine dacă nu-l atrage TatălAm mai spus cite ceva cu alta ocazie ca omul nu poate veni ca nu are viata in el. Sigur ca ma refer la viata spirituala.

     Asa ca nu vad daca se adreseaza o astfel de chemare sa aiba vre-o reusita.Numai in cazul ca Dumnezeu a lucrat in prealabil in viata unui suflet sau altul. Venirea aceasta spontana in fata este pe fond emotional si nu e de lunga durata. Cu alte cuvinte nu v-a dainui.Cind Dumnezeu are in vedere sa mantuiasca un suflet ii pregateste inima prin acest fenomen divin al ”nasteri din nou”. Fara acesata nastere divina nu va putea cel care a fost emotionat miscat sa dureze in timp.Poate se vor gasi unii daca nu chiar cei mai multi care sa nu fie de acord. Pe acestia cu toata dragostea ii indemn sa aprofundeze Cuvintul lui Dumnezeu cu sinceritate.Si vor realiza ca,Dumnezeu este Cel ce initiaza aceasta miscare sufleteasca de a fi mantuit.Apoi Dumnezeu este un Dumnezeu al oranduiri.Fapte 13:48.Şi toţi cei ce erau desemnaţi pentru viaţă veşnică au crezut.Domnul sa is reverse har peste noi toti sa iubim Cuvantul Lui si sa facem din acest Cuvant sursa de egzistenta spirituala.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: