marți, 9 decembrie 2014
















1 Petru 5: 5. Tot aşa şi voi, tinerilor, fiţi supuşi celor bătrîni. Şi toţi în legăturile voastre, să fiţi împodobiţi cu smerenie. Căci, „Dumnezeu stă împotriva celor mîndri, dar celor smeriţi le dă har.“
Un loc din Scriptura unde ne vorbeste de smerenie. Cu o alta ocazie am numit-o “floarea smereniei”Si ca orce alta floare care este mai deosebita si gingasa nu creste pe orce pamant.Daca ne uitam la modul spiritual, si aici trebuie sa ne oprim.Pamantul este asemanat in Cuvint cu Inima celui “credincios” aici ar trebui sa fie locul cel mai potrivit unde sa creasca aceasta floare. Un loc pregatit de Dumnezeu in ultima instanta.Dupa ce Inima a fost pregatita prin nasterea din nou de Dumnezeu, aici trebuie sa se desvolte aceasta floare a smereniei.Nu am de gind sa spun din prima parte unde ap, Petru indeamna pe tineri sa fie supusi celor batrini prea mult. As dori sa vedem impreuna ca,si tinerii si batranii trebuie sa fie zmeriti. Am intilnit tineri care iti era mai mare dragul sa le privesti viata si sa stai de vorba din Cuvint cu ei.Acesti tineri sunt binecuvantati de Dumnezeu.

Si in contrast am intilnit si batrini care nu vedeai la ei aceasta floare a smereniei.Cuvintul indeamna si pe unii si pe altii sa faca dovada ca in inima lor creste aceasta floare smerenia. Şi toţi în legăturile voastre,Sunt inevitabile legaturile intre cei tineri si cei batrini,care merg in adunare s-au intrun fel s-au altul au legeturi intre ei.Asa e frumos si de dorit ca cei tineri sa fie supusi celor batrini.Dar si cei batrani sa respecte pe cei tineri pentru felul lor frumos de viata pe care il au.Asa cum am spus, sunt inevitabile intilnirile intre aceste doua generatii. Se zice ca intre aceste generatii este un conflict. Cei care se ocupa de asa ceva, sociologii il numesc”conflictul intre generatii”Ei bine, dar nu tot asa trebuie sa fie intre cei care sunt rascumparati ai Domnului Hristos.Ap Ioan scrie in epistolele lui si tinerilor dar si batrinilor.Toti avem nevoie de un respect reciproc care face dovada ca suntem frati ai Domnului Hristos.Aici nu poate si nu trebuie sa fie conflict.

Si unii si altii au nevoie sa lucreze la cultivarea acestei flori in inima lor.să fiţi împodobiţi cu smerenie.Cind cineva vrea sa impodobeasca Un loc anume din casa se ocupa sa aseze cum stie mai bine florile in acea glastra, s-au ghiveci.Poate sa o faca si in gradina lui tot asa de bine.Inima este acea glastra, gtadina unde este asezata aceasta floare smerenia.Te porti cu mare atentie la ce ai impodobit. Si cei ce vin se bucura cind vad asa ceva de frumos.Tot asa stau lucrurile pe fond spiritual.Cind cineva se uita la un credincios care este impodobit cu floarea smereniei,admira si ii face bine.Ca oricare floare care contine un parfumul specific al ei, si smerenia se arata prin parfumul pe care il emana in rel;atiile cu alti credinciosi. A fi impodobit cu smerenia, inseamna a fi pusa la loc de cinste aceasta smerenie.Repet, ea nu creste oriunde si oricum. Este sensibila si necesita atentie mare la intretinerea ei.Trebuie udata cu Cuvintul lui Dumnezeu, si inlaturat tot ce ar putea sa-i diminueze din frumusetea ei.„Dumnezeu stă împotriva celor mîndri,Cuvintul ne arata in multe locuri ca sunt oameni mandri in inima lor, chiar daca ei fregventeaza o adunare s-au alta.

La acestia nu te poti astepta sa gasesti aceasta floare a smereniei.Ei cultiva mandria si in ea, s-au cu ea, se simt bine.Dar citim ca pentru acestia Dumnezeu are un fel de a lucra.stă împotriva celor mîndri,As zice ca, trebuie sa fim constienti ca avem de aface cu Dumnezeu, care nu tolereaza astfel de comportament in viata copilului Sau. Si daca El sta impotriva, ce vei putea face?Ce este de facut este sa incepi sa cultivi, sa desvolti smerenia in locul mandriei.Facand asa, te vei incadra intre aceeia in a caror Inima se gasete smerenia si te vei bucura de Harul lui Dumnezeu.dar celor smeriţi le dă har.“Am spus cu o alta imprejurare ca harul este numai pentru copiii lui Dumnezeu.6. Smeriţi-vă dar supt mîna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe.Iata ca, sta in obligatia celui credincios sa se zmereasca, adica sa cultive in inima,lui smerenia care apoi sa se rasfringa in afara prin viata pe care o traieste zi de zi.Nu vom proceda asa cum suntem indemnati in acest verset, sa stim ca, Daca suntem ai Domnului Isus, ne v-a zmeri insusi Dumnezeu inpotriva vointei noastre ca un mod de disciplinare.Cum? asa cum stie El ce sa aplice in viata noastra sa ne smereasca.

     Si asta, sa ne aduca la starea pe care El o vrea sa o avem de copii ai lui care-i fac cinste..Evrei 4:16. Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ……..să găsim har,........Iata in acesta epistola, suntem indemnati sa ne apropiem cu incredere de scaunul harului,As mentiona ceva ce este in legatura cu versetul de mai sus si anume,Degeaba as spune te apropi de acest scaun al  Harului lui Dumnezeu daca nu vi asa cum ne invata ap, Petru.celor smeriţi le dă har.“Inainte lui Dumnezeu nu se vine decit in aceasta stare de smerenie ca sa poti beneficia de Har.Cineva i-mi spunea ca Dumnezeu da har oricum.Cuvintul nu ne arata asa ceva.Conditia de baza la un copil al lui Dumnezeu este aceasta Smerenia ca sa poata primi Har dela Dumnezeu. Sa-mi fie ingaduit sa spun,Sunt printre credinciosi unii care is etaleaza capacitatile lor fie intelectuale sau teologice.Acestia fac dovada ca nu au aceasta floare a Smereniei.Ei ,sa nu se asteapte sa primeasca Har.Fratii si surorile care sunt sinceri cu ei insisi,cultiva aceasta floare a smereniiei care imprastie parfumul care se gasea la Domnul Isus.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: