vineri, 5 decembrie 2014

Deutronom 6:12.vezi să nu uiţi pe Domnul, ............

















Deutronom 6:12.vezi să nu uiţi pe Domnul, care te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei.


     Un verset pe care o fata de a mea mi-la trimis pe blogul ei care are ca titlu”God's Grace In Montana”Tradus apare asa,Harul lui Dumnezeu in Montana.Sigur ca, acest verset la modul literal are de aface cu poporul Israel din acele vremuri indepartate.Iata un indemn pe care il aveau Israelitii la acea vreme.vezi să nu uiţi pe Domnul,  Erau multe motive de ai atrage in aceasta cursa in tara unde aveau sa intre.Tara unde curgea lapte si miere. Nu cred ca era vorba de lapte si miere la modul literal. Dar ce vrea sa ne spuna Scriptura ca, avea sa dea peste un loc care le aducea belsug.Apoi, aveau sa fie liberi.Si in libertate omul is permite orce.Belsugul intotdeauna a indepartat intrun fel pe om de Dumnezeu.Nu e mai putin adevarat ca acest fenomen se intimpla si printre cei de azi rascumparati.Cind ai de toate si nu duci lipsa de nimic, nu iti mai trebuie sa sti de Dumnezeu.Chiar daca nu o spui cu gura.Preocuparile in ele insusi face dovada ca deja l-ai uitat pe Dumnezeu.Dar cum la Israeliti a intervenit Dumnezeu din timp in timp ca sa-i aduca la realitate ,tot asa si in vietile noastre Dumnezeu nu ne lasa sa cadem prada acestui belsug material.


     Asa ii indemna pe Israeliti si asa ar trebui sa ne mearga aceste cuvinte la inima si noua.Azi Israelitii sunt departe de a fi pus la inima aceste cuvinte ca popor.Daca Dumnezeu nu intervenea sa-i scoata din tara Egiptului nu stiu ce se va fi intimplat cu acest popor.Cred ca era asimilat de egipteni si is pierdea indentitatea lor ca popor.
Dar cum toate lucrurile sunt dirijate, coordonate de Dumnezeu,intelegem ca vrea sa ne invete si pe noi o lectie la care am face bine sa luam seama.Azi, acest popor, este cu totul departe de Dumnezeul care i-a scos din robia egipteana.Sunt inglobati in aceste lucruri materiale ale belsugului ca oricare popor care ii inconjoara.Dar Dumnezeu nu se mai ocupa de popor ca natiune. El se ocupa de sufletele care au fost rascumparate din Egiptul acestei lumi, fie dintre neamuri s-au dintre evrei.Aceste suflete alcatuiesc un nou popor pentru Dumnezeu.Romani 9:25. Aşa cum spune în Osea:„Pe cel ce nu era poporul Meu îl voi numi «Popor al Meu»,


     Dar sa vedem ce intelegem noi din acest loc la modul spiritual. Dece la modul spiritual? pentruca , istoric nu avem nimic comun cu ce citim aici.Noi suntem veniti dintre neamuri, si textul la modul literal le este adresat poporului Evreu.Iata ce spune ap, Pavel despre cei care au fost rascumparati de Domnul Hristos,Romani 8-9 Voi însă nu mai sunteţi  firesti, ci Duhovnicesti, dacă într-adevăr Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi..Iata ce popor are acum Dumnezeu.Si ca sa faci parte din acest popor trebuie ca Duhul lui Dumnezeu sa locuiasca in tine.Duhul nu poti sa il ai daca nu mai intai nu ai fost nascut din nou.Deci daca suntem duhovnicesti trebuie sa intelegem acest verset duhovniceste, spiritual.vezi să nu uiţi pe Domnul, Este posibil sa uiti pe Domnul?Gindesc ca un copil al lui Dumnezeu in a carui viata Dumnezeu a lucrat nasterea din nou,nu are cum sa uite. Cu toate ca si el traind in acest trup care este supus tentatiile acestei lumi poate aluneca.Dar is v-a lua atentia dela aceste lucruri pamantesti curind. Dece? Pentruca este supt privirea atenta a lui Dumnezeu.Dumnezeu v-a creia circumstante in viata celui rascumparat in asa fel ca sa il deslipeasca de ce e pamintesc.


     Acest verset se adreseaza negresit tuturor care pretind ca sunt credinciosi.Poate veni stari si peste cei nascuti din nou dar de scurta durata asa cum am spus. Duhul lui Dumnezeu ne are in posesia lui si ne trezeste numai decit.Ne putem abate privirea dela Dumnezeu, atunci cind alergam si noi ca si cei care nu-l cunosc pe Domnul Hristos.Este oricum un avertizment o atentionare.Asa era pentru Israeliti si asa este si in zilele noastre pentru cei care se string la olalta.Cind te ocupi cu lucrurile acestea pamintesti nu mai faci dovada ca esti duhovnicesc.Si este inevitabil sa nu iti iei privirea dela Domnul.Apoi, vedem de unde au fost Israelitii scosi.care te-a scos din ţara Egiptului, Robia nu le-a fost usoara Israelitilor.Stim ce greu o duceau ei si la ce munci grele erau supusi de Faron.Cind ne intoarcem la noi insine care am fost scosi din lume, cit de mult ar trebui sa ii multumim lui Dumnezeu.Noi nu am fost supusi la munci fizice ca Israelitii. Dar am avut o robie cu mult mai grea decit ei.


     Este robia pacatului in care ne traiam viata.Faraonul era satan care ne tinea legati prin pacatele in care traiam.Egiptul este asemanat in Scriptura cu lumea.Cit se vor fi bucurat Israelitii ca au scapat de asuprirea egipteana.Suntem noi bucurosi ca Dumnezeu ne-a scos desupt aceasta robie a pacatului?Fiecare stie personal in ce situatii a fost gasit de Domnul Hristos.Israelitii au fost nemultumiti. Ei doreau prazul din Egipt.Dar noi care ne numim crestini, dorim ceia ce lumea ne oferea alta data?Iata dece Cuvintul ne atentioneaza si pe noi sa nu uitam de Domnul.Suntem tentati datorita firi vechi in care traim la modul literal, sa ramnim dupa ce ne-a oferit lumea inainte de al cunoaste pe Domnul Isus ca Mintuitor.Nu cred ca un rob care si-a capatat libertatea ar dori sa se reintoarca la starea de rob.Cind un suflet care spune ca este credincios is mai gaseste totusi placere in lucrurile acestea care, in cele mai multe din ele sunt pacatoase, face dovada ca nu a fost eliberat.Privirea celui rascumparat este indreptata spre intilnirea cu Domnul Isus. Sa nu uitam de unde am fost scosi si in ce pozitie ne-a asezat Domnul Isus.De copii ai lui Dumnezeu pe veci.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: