marți, 30 decembrie 2014

Isaia 64:8. Dar, Doamne, Tu eşti Tatăl nostru;.................



Isaia 64:8. Dar, Doamne, Tu eşti Tatăl nostru; noi sîntem lutul, şi Tu olarul, care ne-ai întocmit: sîntem cu toţii lucrarea mînilor Tale.


     Iata cum a intentat Dumneezu sa fie relatia intre El si faptura Lui,ca intre un Tata si copilul lui.Isaia il vede si il recunoaste ca, Dumnezeu este Tatal lor.Al care lor? Sigur ca Isaia face referire la poporul Israel. Dar Dumnezeu asa cum am spus este creiatorul omului.Stim ca din pricina pacatului relatia intre Dumnezeu ca Creiator si omul ca faptura creiata de El s-a rupt.. Dar, Doamne, Tu eşti Tatăl nostru; ca sa ajunga cineva sa poata sa-L recunoasca pe Dumnezeu ca Tata trebuie sa fie nascut din nou de Dumnezeu si atunci poate sa il cheme Tata.Dumnezeu era Tatal poporului Israel prin alegere pamanteasca, nu prin nastere.Dumnezeu si-a ales acum un popor care sa fie al lui prin aceasta nastere din nou.


     Cei nascuti din nou intra in dreptul de a fi copil al Lui.Nu are nici-o retinere de al chema Tata.Isaia se adreseaza cu un ton mieros cind ii spune,Dar, Doamne, Pe parcursul istoriei acestui popor Dumnezeu s-a purtat cu bunatate fata de el ca popor pamantesc. Au fost situatii din pricina departari lor de Dumnezeu, cand Dumnezeu si-a intors fata dela ei.Isaia parca ar vrea sa-i spuna lui Dumnezeu; “ am pacatuit am fost un popor ne ascultataor” si cu toate acestea noi te consideram ca Tatal nostru.Citi din cei care serbeaza anumite sarbatori religioasae pot sa-l cheme pe Dumnezeu Tatal lor?Oameniii sunt dezinteresati sa afle cate ceva de Dumnezeu din Cuvantul Lui.Numai aceia in a caror viata intervine Dumnezeu as zice in mod dramatic vor ajunge sa il cheme Tatal lor.Tu eşti Tatăl nostru;Si Isaia ca oricare alt proroc, vedea pe Dumnezeu ca singurul care este doar al lor.


     Avea Dumnezeu sa-i descopere ceva mai tarziu ca intreaga faptura e lucrarea mainilor Lui.noi sîntem lutul, Nu este putin lucru sa ajungi sa te consideri lut, o bucata de pamant neputincios sa nu fi bun de nimic decat de calcat in picioare.Bucata de pamant chiar daca poate fi intrebuintata intrun fel la vre-o lucrare este moarta si nu poate sa faca nimic. Cand Olarul v-a decide sa pune mana pe acea bucata de lut o v-a modela intr-o forma pe care El o vrea.Lutul nu se poate inpotrivi in mana Olarului.Abia atunci dupa ce este modelat si facut dupa dorinta Olarului se poate spune ca, acel vas, s-au obiect, facut are viata. Viata in sensul literal ca poate fi intrebuintata acea lucrarea facuta . Viata in mod spiritual la cei ce odata au fost o bucata de lut moarata si acum dupa ce Olarul, Dumnezeu, a pus mana pe aceasta bucata de lut oricare v-a fi ea v-a fi modelata si va avea viata din Dumnezeu. Am mai spus cu o alta ocazie ca prin adunari sunt bucati de lut moarte.Daca nu intervine Dumnezeu ca Olar sa ia din aceste bucati moarte sa faca din ele vase scumpe, ele vor ramanea in continuare bucati de lut moarte, fara viata de care nu poti face altceva decat sa te impiedici de ele in strangerile la olalta.


     Sigur ca atunci un suflet se poate numi , suflet viu.Fiind mort a fost adus la viata.Cu toate ca a fost nascut din nou si a primit aceasta viata din Dumnezeu, acel lut,acum suflet viu nu v-a putea fi folosit decit dupa (buna placere a voiei Lui a Stapanului care l-a modelat)Ce vreau sa spun este ca, odata ce a primit viata Stapanul este Cel care ii directeaza folosinta acestui obiect l-as numi de valoare.Cel nascut din nou devenind propietatea Stapanului. Tu olarul, care ne-ai întocmit: Recunoaste Isaia ca Olarul este Cel care i-a intocmit. Spiritual, cel nascut din nou, modelat de Dumnezeu, poate sa spuna si el ca si Isaia,Tu olarul,Daca nu ai fi fost Tu care sa ma modelezi si azi as fi fost tot o bucata de lut ne intrebuintata la nimic calcata in picioare de pacatele care erau in viata mea.Iata deci, ca cel nascut din nou, nu are niciun merit ca, acum este un vas de cinste folositor pentru stapanul lui care l-a facut. Sustin unii ca au venit ei la Domnul Isus. Nu stiu ce vorbesc din perspectiva aduceri la viata ,in existenta de legatura cu Domnul Hristos.Nu Inteleg ca e o lucrare divina a lui Dumnezeu,fara contributia omului.



     Asa cum am spus mai sus , este greu sa te consideri o bucata de lut, de pamant mort si sa dai tot creditul lui Dumnezeu care modeleaza,de viata, naste din nou.
Olarul a luat hotararea,a decis,ce sa faca din acea bucata de lut. Din cel pe care l-a adus la viata spiritual l-a facut copil al Lui.Nu a fost nici-o contributie a lutului, a celui adus la viata.Uite asa stau lucrurile si pe fond spiritual. Ne intelegand ca suntem un lut,  inainte ca Dumnezeu sa se ocupe de noi, nu vom intelege nici-o data planul de mantuire a lui Dumnezeu. Oricare ar fi omul cu pozitia lui pamanteasca nu poate pe fond spiritual sa is asume vreun credit in planul de mantuire al lui Dumnezeu.sîntem cu toţii lucrarea mînilor Tale.Isaia a inteles ca nu poate ei ca popor sa is asume vreun merit ca sunt ai lui Dumnezeu.A fost decizia Lui de ai alege sa fie un popor al Lui pamantesc.


     Nu stiu cati dintre noi ne plecam inaintea lui Dumnezeu zmeriti si sa recunoastem ca nu avem nici-o contributie in privinta mantuiri noastre.Daca Isaia avea in vedere pe Israeliti, Cuvantul are in vedere pe cei rascumparati ca lucrare a mainilor Lui. Dumnezeu este Tatal nostru minunat, al celor care am fost modelati de El.Cata recunostinta ar trebui sa avem fata de Olarul nostru care ne-a facut vase de cinste folositoare pentru El, si inca la o lucrare buna, demna de lucrarea mainilor Lui.Ca vase de cinste, suntem asezate la loc de cinste.Care e acest loc de cinste? In Domnul Hristos.Sa vedem daca prin viata pe care o traim cinstim pe Tatal nostru.Din nou vreau sa aduc in atentie dovada ca am fost facuti vase de cinste este prin insasi folosirea noastra de Stapan.Si ca ramanem curati ne patati.Cu cata atentie trebuie sa ne purtam, sa umblam sa nu ne murdarim cu lucrurile acestei lumi, care nu se mai potrivesc de un vas de cinste.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: