joi, 11 decembrie 2014

Ioan 1:13. născuţi nu din sînge, nici din voia firii lor,.......
















Ioan 1:13. născuţi nu din sînge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.

     Cred ca printre cei ce fregventeaza o adunare s-au alta este o confuzie in ceia ce priveste acest termen pe care Sfinta Scriptura il aduce in atentia noastra,anume nasterea din nou.Unii, daca nu cei mai multi considera ca daca merg la o adunare sunt credinciosi si asa poate fi.Dar nu si copii ai lui Dumnezeu prin nastere din nou,suntem pusi in legatura cu Dumnezeu care ne devine Tatal nostru.In acest verset Cuvintul ne arata ca sunt patru feluri de nasteri.Sigur ca este vorba de nasteri spirituale, pentruca toate sunt cuprinse in aceasta denumire.As dori sa ne uitam impreuna la fiecare dintre aceste nasteri.Atat cit putem prinde prin lumina data de Duhul lui Dumnezeu.Si o sa vedem ca in final ete numai una cre este o nastere autentica,si care are de aface cu mintuirea,Poate nu toti vor fi de acord, dar asa ne arata Cuvintul.Daca suntem gata sa luam de buna, sa credem ce ne spune Cuvintul suntem pe drumul cel bun. Alfel vom ramanea in negura si confuzie.
1) născuţi nu din sînge,
       Iata prima nastere cum este descrisa de Cuvintul lui Dumnezeu.Cum adica nascuti din singe?Ma gindesc si nu cred ca gresesc daca asociez aceasta nastere cu a fi nascut la modul literal, biologic, intr-o familie de credinciosi, unde si tata si mama sunt credinciosi prin harul lui Dumnezeu.Am auzit cum unii spuneau ca sunt credinciosi din familie.Nu este rau sa te consideri credincios dintr-o familie.Dar ca orce nastere fie ea biologica si cu atat mai mult spirituala este individuala.Spuneam cu o alta ocazie ca;Nasterea e individuala, Mantuirea e individuala, Moartea e individuala si in ultima instanta si judecata e tot individuala.Ce vreau sa spun ca, nasterea spirituala,nu se trasmite prin singe ca sa aduca mantuirea.Daca la cea biologica se trasmite din parinti apucaturi si bune si rele care se chem genetic,nu tot asa se intimpla la cea spirituala.Aici vine geneticul din Dumnezeu.Asa ca , cei care au avut sansa sa se nasca intr-o astfel de familie sa stie ca este necesar sa fie nascuti din nou ca sa aiba parte de mintuirea lui Dumnezeu.
2) nici din voia firii lor,
       O a doua nastere pe care o arata Cuvintul este aceasta, care este chemata din firea omului.Cu alte cuvinte, din firea veche, care e supusa robiei pacatului.S-au carnala.Ce nastere poate aduce o astfel de fire?Nu este dubiu ca v-a fi carnala.Si cum se v-a manifesta ea in trairea de zi cu zi?Cu apucaturile ei pacatoase.Cum vine o astfel de nastere fireasca ,carnala? Sigur ca sunt foarte multi care sustin inconstienti acest fel de nastre.Ei cred ca pot sa il accepte pe Domnul Hristos cind vor si cum vor ei.  Cu alte cuvinte,in termenii lor fara sa aiba nevoie de o interventie divina.Sa fiu mai explicit ar fi asa;Cind ma decid eu atunci il voi primi in inima mea pe Hristos ca Domn.Acestia nu stiu cel mai elementar lucru de doctrina,Invatatura, pe care Cuvintul ne-o arata. Anume ca;Omul este mort spiritual.Asa cum am spus mai nainte, nasterea aceasta este pe fond spiritual. Si dupa cum omul carnal este despartit de Dumnezeu, nu are nici-o sansa sa se aduca singur la viata.Oricum, vedem printre cei ce se aduna la olalta destui din acestia care sunt nascuti din singe. s-au din firea lor.
3)nici din voia vreunui om,
       O a treia nastere si care se intilneste mult mai frgventa este aceasta;din voia vreunui om,Din nou, cum vine aceasta? Daca la prima si a doua am vazut ca intervenea familia si voia firi carnale, aici lucrurile stau cu totul diferit.Apar la aceasta nastere interventia unui alt om, fie el si pastor s-au mai stiu eu ce predicator,care are un impact emotional asupra unora care il ascult.Spun emotional, pentruca omul oricare ar fi el nu are acces la inima omului. Singurul care lucreaza cu Inima este Dumnezeu.Fapte 16: 14……Domnul i-a deschis inima…..,Cineva mi-a spus ca s-a intors la Dumnezeu prin predica unuia care a vorbit in ziua aceia.Insasi expresia de”m-am intors”Nu este biblica la cei din noul testament. tinind seama de ce am spus mai sus. Cuvintul scoate in evidenta in mod clar si categoric ca ,omul este mort  spiritual.Expresia cea mai corecta pe care as vedea-o din Cuvint este: “cind s-a indurat Dumnezeu de mine”sa ma aduca la viata.Am vazut pe multi care alergau intrun loc anume ca v-a vorbi un mare predicator.

       Nu este rau sa asculti o predica din Cuvint. Ca necredincios, dar sa sti ca, numai Dumnezeu te poate atrage la Domnul Isus care a infaptuit mintuirea prin moartea Lui.Ev, Ioan 6-44. Am sa inchei aceasta nastere cu un exemplu pe care l-am mai dat si cu o alta ocazie. Cu toate ca nu vreau si nici nu i-mi place sa spun asa istorisiri.Dar o fac pentruca este foarte semnificativa de a intelege ce inseamna o nastere autentica din Dumnezeu.Un oarecare a fost la o adunare si acolo spunea el s-a intors la dumnezeu.La un anumit timp a fost gasit in sant beat si cazut acolo.A trecut pe acolo din intimplare, cel care vorbea de obicei in acea adunare. Cind l-a vazut i-a zis; “ ce faci aici mai nu te-am intors eu la dumneezu”? Acela desmeticit putin i-a spus,da, tu m-ai intors ca daca ma intorcea Dumnezeu nu eram aici.Iata ce inseamna sa aiba o influenta un om asupra unuia care participa la stringerile la olalta a celor rascumparati.Cu alte cuvinte, a fost nascut din voia unui om.Acum as dori sa merg si la nasterea din Dumnezeu, care este autentica si care aduce cu ea mintuirea.Mantuire data in dar de Dumnezeu care a nascut acel suflet.
4)ci din Dumnezeu.
       Aceasta nastere este una de natura divina. Dece e divina? Pentruca Cel ce o face e Divin, nu e de pe pamant, este insusi Dumnezeu.Apoi,Dumnezeu care e a tot puternic si care e creiatorul omului, pune in cel nascut de El o noua structura , as numi-o genetica din Dumnezeu.Am mai spus ce poate aduce si cum se manifesta aceasta nastere din Dumnezeu.Dorinte noi, preocupari noi, atitudini noi,asteptari noi, care au impreuna din structura Domnului Hristos.Cu alte cuvinte, se vede transfoarmare ca a fost adus la viata.Cel nascut din Dumnezeu nu-l mai intereseaza pamantul, doar cit ii este necesar sa is asigure egzistenta aceasta a unui trai in  vremelnicia lui aici pe pamint.El se uita in sus de unde si asteapta izbavirea.Se mai uita sus si pentruca acolo este Rascumparatorul lui.Cei nascuti din Dumnezeu sunt copii ai Lui.Celelelte nasteri, cel mult te pot face crestin de adunare, dar nu si copil al lui Dumnezeu.Domnul Isus vorbea de Casa Tatlui.Ei bine,in Casa Tatlui nu au acces decit copiii Lui.Ei se pot prezenta in intimitatea cu Tatal lor.Pentru Fratii si Surorile mele care au fost nascuti din Dumnezeu, nu este dubiu ca vor fi cu Domnul Isus.Ei stiu cum is traiesc viata si ce preocupari au.

       Dar cei care au fost nascuti  din sînge,    din voia firii lor,   din voia vreunui om, au intelegerea ca pot pierde “mintuirea pe care le-a dat-o omul”.Poate cineva v-a spune; “ cum sa stiu daca sunt nascut de Dumnezeu”? Fiecare se poate testa, controla, ce preocupari si atitudini are.Nu este greu sa iti faci un astfel de control. Apoi, evidenta unei nasteri din Dumnezeu are aceste doua caracteristici;Iubesti Cuvintul lui Dumnezeu si te temi de Dumnezeu.Cind te simti rau la modul literal, te duci la doctor.Ai probleme cu Inima, te duci la un cardiolog.Ai probleme pe fond spiritual, apelezi la Domnul Isus.Totul depinde cum tratezi cazul, esti sincer cu tine insuti,iti pasa de sufletul tau,iti vei face un control amanuntit.Cuvintul ne sta la dispozitie.Dumnezeu sa ne dea dorinta de a ne cerceta sa vedem daca am fost nascuti din Dumnezeu. As dori sa inchei cu aceasta precizare si anume;Inaintea lui Dumnezeu nu se ia in considerare vechime participari la Adunare, Biserica, ci felul de viata pe care il traiesti. Este el trait spre slava lui Dumnezeu,atunci ai dovada ca nasterea ta e din Dumnezeu.

John Balarie
Los Angeles California!

Bio: By his grace I am children of God..Seeing that,I am save for ever. Prin harul lui Dumnezeu sunt un copil al Lui.Spunind asta,sunt mintuit(salvat)pe veci.

Niciun comentariu: